Ötszáz új állást és korszerű munkakultúrát hoztak az egykori ruhagyári épületbe: nemcsak a napfény csábította a BP-t Szegedre

Idősebb szegedi autósok még emlékeznek rá, hogy egykor a mai Kálvária téren működött a British Petrol benzinkút. Sokan tankoltak ott, egy talpalatnyi nyugat volt, szerették. Később az angol cég megszüntette magyarországi kútjait. Szegedre viszont két éve visszatért a BP, de nekünk ma már egészen mást jelent ez a két betű: ötszáz új álláshelyet és modern munkakultúrát. Azt mondják, azért választották Szegedet, mert itt inspiráló a gazdasági környezet, és tárt karokkal fogadta őket a város.

2019. július 16. 17:36

Ötszáz új állást és korszerű munkakultúrát hoztak az egykori ruhagyári épületbe: nemcsak a napfény csábította a BP-t Szegedre

Rövid, de annál sikeresebb Szegeden a BP legújabb kori története. Alig három éve, 2016 szeptemberében jelentették be Budapesten, hogy üzleti szolgáltató központot nyitnak Szegeden. A központ a világ egyik legnagyobb integrált energiaipari cégének pénzügyi, számviteli, beszerzési és adóügyeit intézi a Tisza-parti városból, és ezzel 2020-ig 500 új munkahelyet teremt.

Brian Puffer, a BP globális üzleti szolgáltatásokért felelős akkori alelnöke a bejelentéskor sem rejtette véka alá, hogy előzetesen három várossal tárgyaltak: Debrecennel, Péccsel és Szegeddel. Hogy miért Szeged lett a befutó?

Képünk készültekor 591 napja dolgoznak Szegeden a BP szolgáltató központjának munkatársai biztonságban – büszkélkedik Knezevics Viktor (fotók: Iványi Aurél)

– A fő szempontunk a megfelelő munkaerő-ellátottság, az egyetem jelenléte és a jó infrastruktúra volt. Szeged Magyarország második legnagyobb egyetemi városa, sok a diplomás, itt van a legtöbb diák a lakosság számához viszonyítva – mondta Knezevics Viktortól, a BP országigazgatója, aki mindjárt hozzá is tette, fontos szempont volt az is, hogy az önkormányzat tárt karokkal fogadta őket, és minden segítséget megadott ahhoz, hogy Szegedre települhessenek. – Az önkormányzat ingatlankezelő cégének segítségével jutottunk például ideiglenes irodához a Híd utcában, de szegedi tevékenységünk beindítását az egyetem is segítette.

„Szakkörön készült”: Gyöngyösi Réka, a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola diákjának egyik festménye a BP irodaépületének folyosóját díszíti

Szeged a tudásalapú gazdaságban hisz

A szolgáltató központok az autóipar után a második legdinamikusabban fejlődő szektor ma Magyarországon; nyugat-európai szintű munkahelyeket jelentenek, jó kereseti lehetőséggel. A szegedi önkormányzat ehhez igazította gazdaságfejlesztési elképzeléseit, amelynek középpontjában a tudásalapú gazdaság áll. Fontos, hogy minél több magas hozzáadott értékű munkahely jöjjön létre a városban.

A BP 1991 óta van jelen Magyarországon, többek között Ferihegyen, a reptéren működik az Air BP, amely a repülőgépeket látja el üzemanyaggal, de a világcég hazai portfóliójába tartozik a Castrol is, amely kenőanyagokat forgalmaz. 2009 óta Budapesten a szegedihez hasonló, úgynevezett GBS-központ működik, ahol ma már kétezren dolgoznak.

– Szerettük volna, ha nemcsak a fővárosban, de vidéken is működik szolgáltató központunk. Így nem Budapestre jönnek hozzánk például Szegedről frissen végzett diplomások, hanem mi jöttünk el hozzájuk – jegyezte meg Knezevics Viktor.

A szándék bejelentését követően napra pontosan egy évvel később, 2017. szeptember 26-án hivatalosan is megnyitották a BP szegedi üzleti szolgáltató központját az egykori ruhagyár teljesen felújított épületében. Akkor 270-en dolgoztak ott.

– Három fontos területet fed le a munkánk. Egyrészt pénzügyi támogatást nyújtunk, például könyvelünk, kontrolling tevékenységet végzünk főleg európai üzleteink számára, illetve észak-amerikai egységeinknek. Másrészt ügyfélszolgálati munkákat látunk el, de a beszerzések adminisztrációját is mi végezzük. Mindezt tizenöt nyelven. A cég ugyanis a világ egyik vezető integrált energiavállalataként hetvenkét országban van jelen – összegezte tevékenységüket.

Az új szolgáltató központ megnyitásával a foglalkoztatottak létszámát tekintve Magyarország a BP-nek az öt legfontosabb ország, Szeged pedig a tíz legjelentősebb város közé került.

A ruhagyár tönkremenetele után borzalmasan nézett ki a kert. Egészen addig, amíg jött a BP

A szegedi irodában dolgozók öt százaléka nem magyar. A nők aránya kétharmad, hetven százalék pedig fiatalabb harmnicöt évesnél. A magyar munkatársak döntő hányada a Szegedi Tudományegyetemen végzett.

Négyezer új munkahely

Az elmúlt másfél évtizedben 2500 informatikai álláshely született Szegeden, a szolgáltató szektorban pedig újabb 800, így a BP 500 alkalmazottjával együtt közel négyezer stabil, jól fizető munkahellyel gazdagodott a város.

– Dél-afrikai munkatársunk is van, de olyan is akad, aki Budapestről jött haza Szegedre, amikor megtudta, hogy itt nyitunk irodát – mondta a csapatról.

Mi vonzza ide a diplomás fiatalokat? Nemcsak az átlagnál magasabb fizetés.

– Ma már nagyon fontos az is, milyen egy cég munkakultúrája. Nálunk például kevesebb a munkaállomás, mint ahányan vagyunk. Ennek az az oka, hogy egy héten két napot otthonról is dolgozhatnak a kollégáink, és rugalmasan kezeljük a munkaidőt is. Egy a fontos, időben, jó minőségben kell elvégezni a feladatokat.

Knezevics Viktortól azt is megtudtuk: a szegedi egyetemmel karöltve indítottak képzést, hogy a megfelelő munkaerőt a jövőben is biztosítani tudják.

Tudsz hollandul? Lehet, a főnököddel szemezel monitoron keresztül...

– Nem túl nagy a jövés-menés, négy-öt százalék a fluktuáció, ennyi éppen egészséges is. Nálunk a legfontosabb a nyelvtudás; az angollal nincs is baj, németül jól értő kollégát már nehezebb találni, a hollandról pedig ne is beszéljünk.

Azért nincsenek munkaerőgondjaik, ezt jelzi az is, hogy bár 2020-ra kellett volna felfejleszteni a létszámot, máris ötszázan dolgoznak a város egyik legszebb irodaépületében.

Rafai Gábor

Címlapon

mutasd mind