A jelenleginél több orosz gázt és Budapestre közlekedő repülőjáratot kért Orbán Putyintól, de az orosz–ukrán konfliktusról is tárgyaltak az ötórás moszkvai csúcson

Mindkét ország vezetője úgy értékelte, hogy nagyon sikeres volt a megbeszélés.
Kovács M. Norbert

2022. február 01. 17:36

A jelenleginél több orosz gázt és Budapestre közlekedő repülőjáratot kért Orbán Putyintól, de az orosz–ukrán konfliktusról is tárgyaltak az ötórás moszkvai csúcson

Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés – jelentette ki Orbán Viktor kedden Moszkvában, ahol ötórás tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A miniszterelnök bejelentette: érdemi tárgyalásokat folytathatnak arról, hogy egymilliárd köbméterrel emeljék az éves mennyiségét a hosszú távú orosz–magyar gázszállításnak.

 

Egy hatalmas asztalnál ülve tárgyaltak 
(fotó: MTI/Kreml)

Gáz

A magyar kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott a Kremlben, majd a több mint ötórás tárgyalást követően sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ma Nyugat-Európában a gáz és az áram ára két-háromszorosára nőtt az elmúlt időszakban a háztartások számára. Ez alól Magyarország kivétel, ahol évek óta rezsicsökkentés van érvényben, orosz gáz nélkül azonban ez nem lenne lehetséges – mondta Orbán.

 

A miniszterelnök szerint a most tárgyalt megállapodással 

 

„véglegesen biztonságba helyeztük Magyarország energiaellátását.” 

 

Orbán úgy látja, hogy az Oroszország és Magyarország közötti hosszú távú gázszállítási szerződés értéke a jövőre nézve különösen nagy lesz, tehát nem csökkenteni kell a mennyiséget, hanem inkább növelni.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel kapcsolatban kijelentette: 

 

Oroszország nyitott a további együttműködésre, megvizsgálják a magyar kérést, de az egymilliárd köbméteres többletszállítás „nagy problémát nem fog jelenteni”. 

 

Leszögezte, hogy Európában lesznek gondok a gázellátással, de a 2036-ig szóló, eredetileg évi 4,5 milliárd köbméterre vonatkozó szerződésnek köszönhetően Magyarországon nem. Putyin szerint a magyar fogyasztók jóval a piaci ár alatt vásárolhatnak gázt. Az orosz elnök kiemelte: Magyarország változatlanul bizonyítja azt is, hogy megbízható partner az orosz gáz tranzitszállításában.

 

Vlagyimir Putyin a fentiek kapcsán azt is mondta, hogy az energetika fontos szerepet játszik az orosz–magyar gazdasági kapcsolatokban. Oroszország sok éve megszakítás nélkül látja el Magyarországot energiaforrással, a magyar kőolajfogyasztás 55 százalékát és a gázfogyasztás 80 százalékát fedi le. Mindeközben pedig a Mol is részt vesz az oroszországi olajkitermelésben.

 

A sajtótájékoztatón is távol voltak egymástól 
(fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Atom

Az energetika témakörében tárgyaltak a paksi atomerőműről is. Erről Orbán Viktor elmondta: 

 

az új blokkok építkezésének előkészítése a végső fázisba lépett, és amint az utolsó engedély is megvan, „a beruházás automatikusan átlép a következő, úgynevezett létesítési fázisba, és ezzel megtesszük a döntő lépést mi, magyarok, hogy önállók legyünk a villamosenergia-ellátás terén”. 

 

A miniszterelnök szerint magyar áramtermelési rendszer így 2030-ra klímasemleges is lehet.

 

Áruszállítás

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy az orosz államfő jóváhagyta annak az orosz–magyar vegyesvállalatnak a létrehozását, ami az ukrán-magyar határon a napokban átadandó konténerterminál működtetésében játszik szerepet. Magyarország földrajzi helyzete nagyon kedvező, a keletről érkező áruk Európába lépésének egyik kulcspontja, és ezt a szóban forgó vegyesvállalat is segíteni fogja. Szerinte ez nagyságrendekkel növelheti meg a magyar gazdaság teljesítményét.

 

Vakcinagyár

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon hamarosan megkezdi működését egy nagy oltóanyaggyár, ami a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V előállítására is alkalmas lesz. Mint mondta, reméli, hogy az orosz vakcina magyarországi gyártásról is sikerül véglegesen megállapodni. Kérdésre válaszolva elmondta: 

 

Magyarország tervez vásárolni az újabb vakcinatípusból, a Szputnyik Lightból, és kész beszállni annak gyártásába is, hiszen a kormány célja az, hogy a magyar polgárok rendelkezésére minél többféle vakcina álljon. 

 

Az oltóanyag magyarországi vizsgálatai hamarosan befejeződnek.

 

Vasút

A megbeszélésen a két ország vezetői kitértek a vasúti kocsik közös projektjére is: ennek részeként az egyiptomi vasútvállalatnak már 600 vagont szállítottak le és még 700-at adnak át. Ez további munkahelyeket is biztosít – mondta Vlagyimir Putyin.

 

 

Repülés

Orbán Viktor a találkozón azt kérte, hogy Moszkva tegye lehetővé több orosz utasszállító repülőgép érkezését Magyarországra, mert jelenleg a gépek tele vannak és a kapacitás növelése esetén több orosz turista érkezhetne Magyarországra. Szintén magyar kérés, hogy Jekatyerinburgból és Kalinyingrádból is induljanak közvetlen járatok Budapestre.

 

Még több együttműködés

Vlagyimir Putyin azt is elmondta: 

 

a koronavírus-járvány ellenére a két ország közötti áruforgalom a tavalyi első tizenegy hónapban 30 százalékkal nőtt, 5,5 milliárd dollárt tett ki. A kölcsönös beruházások értéke eléri az egymilliárd dollárt. Szerinte eredményesen és hatékonyan dolgozik az orosz–magyar gazdasági együttműködési kormányközi bizottság is. 

 

Putyin méltatta azt is, hogy folytatódik a kulturális együttműködési program, amit 2024-ig hirdettek meg. Az orosz elnök szerint tavaly sikeresen rendezték meg Magyarországon az orosz szellemi kultúra napjait. Továbbá köszönetet mondott Magyarországnak, hogy támogatja Oroszországot a 2030-as világkiállítás megszervezésében is. Moszkva még egyszer sem rendezett világkiállítást.

 

Putyin Orbánra szavazna

Mindkét részről úgy ítélték meg, hogy a magyar–orosz kapcsolat kiegyensúlyozott, pozitív és konstruktív. Orbán Viktor szerint Magyarország elkötelezett abban, hogy ezt a jövőben is így folytassák. Vlagyimir Putyin pedig még a találkozó elején, a közelgő magyar választásokra utalva reményét fejezte ki, hogy azt követően is folytatni tudják a közös munkát Orbán Viktorral.

 

 

Orbán békemissziója

A mostani moszkvai látogatás békemisszió is, mert „elmondhattam, hogy az Európai Unió egységes és nincs olyan európai vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal”

 

– mondta Orbán Viktor, és hozzátette, hogy mindez különösen igaz a közép-európaiakra.

 

„Mi úgy értelmezzük a történelmet, hogy amikor a Kelet és a Nyugat között konfliktus jött létre, akkor Közép-Európa mindig rajtavesztett”

 

– mondta Orbán, aki szerint a hidegháború évei „számunkra komoly keserűséget és sok szenvedést jelentettek”, ezért a magyarok és a közép-európaiak általában is abban érdekeltek, hogy a feszültséget Kelet és Nyugat között csökkentsék, és mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a feszültség alábbhagyjon, és nehogy visszatérjen a hidegháború.

 

Orbán szerint ehhez tárgyalásokra és párbeszédre van szükség, és üdvözlendő, hogy „Oroszország és a nyugati szövetségeseink között zajlik a párbeszéd”. Amit „mi tudunk ajánlani, az a magyar modell”: Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, közben pedig kiváló kapcsolatokat ápol Oroszországgal. A kormányfő szerint ehhez kölcsönös tiszteletre van szükség.

 

Orbán Viktor kijelentette: 

 

a helyzet komoly, a különbségek is jelentősek, ugyanis az orosz biztonsági igények, amiket szerinte már mindenki ismer, és a NATO-tagállamok készsége, hogy ezeket teljesítsék, messze vannak egymástól. 

 

A távolság ugyanakkor nem áthidalhatatlan, Orbán szerint lehetséges olyan megállapodást kötni, ami garantálja a békét, garantálja Oroszország biztonságát és elfogadható a NATO-tagállamok számára. Hozzátette: bízik abban, hogy a következő napokban és hetekben a tárgyalásokon ezt a megállapodást el is fogják érni.

 

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arra is kitért, hogy az orosz gazdaság jól viselte azokat a szankciókat, amikkel sújtották. Szerinte a szankciós politika sikertelen, kudarcra ítélt eszköz. Magyarország számára például nagyobb kárt okoz, mint Oroszországnak, mert Moszkva olyan területeken épített ki importkiváltó kapacitásokat, amikre korábban Magyarország szállított, így hazánk piacokat vesztett. De több más uniós nyugati ország is veszített ugyanilyen okból.

 

Putyin érkezik, Orbán vár

Putyin szerint őket becsapták

Vlagyimir Putyin megismételte, hogy Moszkva figyelmesen tanulmányozza az Egyesült Államok és a NATO által a biztonsági igényeire küldött válaszokat, de már most nyilvánvaló, hogy az orosz aggályokat a felek figyelmen kívül hagyták. Szerinte biztonság oszthatatlansága azt is kimondja, hogy senki sem erősítheti a biztonságát mások rovására.

 

Putyin szerint a NATO becsapta Oroszországot, hiszen már korábban kapott ígéretet arra, hogy a NATO nem terjeszkedik tovább keletre. 

 

Másfelől miközben Moszkva az ellenkezőjét kérte, az Egyesült Államok felmondta a rakétaelhárítással kapcsolatos szerződést, és „hamarosan ott lesznek Romániában és Lengyelországban is”, ráadásul ezek csapásmérő eszközök is lehetnek, nem csupán elhárítók.

 

Az orosz elnök szerint a NATO-nak nem kötelező új tagokat felvennie, tehát ebben a kérdésben szem előtt tarthatná a folyamat többi résztvevőjének, így Oroszországnak az érdekeit is. Mint mondta, Ukrajna nyíltan megfogalmazta, hogy a Krímet akár katonai eszközökkel is vissza szeretné szerezni, „képzeljük el, mi történne, ha NATO-tag lenne”.

 

Figyelembe kell venni minden fél érdekét, csak így lehet elkerülni, hogy a helyzet végkimenetele ne negatív legyen

 

– mondta Putyin, aki egyetértett azzal, hogy beszélni kell a megoldásról, de hozzátette: ő maga egyelőre nem áll készen arra, hogy felvázolja, mi lesz a megoldás.

 

A teljes sajtótájékoztató itt nézhető meg:

Címlapon

mutasd mind