Ötmillió forint a radiológiai klinikának a mellrák még hatékonyabb szűréséért

Egy új technológiával hamarabb ki lehet majd szűrni a mellrákot. Mesterséges intelligenciát szeretnének bevezetni a klinikai gyakorlatba. Ehhez a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikája ötmillió forintos támogatást kapott egy kozmetikai cégtől.
Szilágyi Dóra

2022. április 08. 14:49

Ötmillió forint a radiológiai
klinikának a mellrák még hatékonyabb szűréséért

Sokan félnek tőle, pedig nem fájdalmas a mellrákszűrés. Magyarországon amióta ilyen vizsgálatot végeznek, a daganattal diagnosztizált nők nagyobb eséllyel gyógyulnak meg, hiszen időben észreveszik a betegséget. Erre hívta fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetem a szerdán tartott sajtótájékoztatón. A szegedi klinikán évente 18 ezer szűrést végeznek. A szabályok alapján a 45 és 65 év közötti nők kapnak behívót, de még közülük sem nem mindenki megy el.

 

Kincses Zsigmond Tamás, egyetemi docens a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, nagyon fontos a megelőzés. Az emlődiagnosztika terén már rendelkezésre állnak mesterséges intelligencia alapú alkalmazások is. A szegedi klinika ennek bevezetéséhez kapott ötmillió forintos támogatást egy kozmetikai cégtől.

 

Fontos, hogy minél többen elmenjek a szűrésekre és rendszeresen, kétévente járjanak mammográfiára. Ne csak az érintett korosztály figyeljen a mellrákra! A fiatalabbak is vizsgálják magukat, de a 65 év felettiek körében is előfordulhat ez a típusú daganat.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió tudósítását!