Ötmillió alatt már nehéz kihozni egy közepes nagyságú esküvőt: újra divat, hogy az újasszony összetáncolja a kiadások egy részét

Sokan a dekoráción vagy a szertartásvezetőn próbálnak spórolni, de így is milliókba kerül egy esküvő. Vidéken harminc–ötvenezer, a fővárosban akár nyolcvanezer forintot is számolni kell egy esküvői meghívottra, a határ pedig a csillagos ég. Szeged és környékén most a százfős lakodalom a legtipikusabb, ezt nagyjából ötmillió forintból lehet kihozni. Újra divat lett az újasszony tánc, és egyre több helyen ki is kérik a lányt a szülői háztól.
Rafai Gábor

2023. február 11. 18:11

Ötmillió alatt már nehéz
kihozni egy közepes nagyságú esküvőt: újra divat, hogy az újasszony összetáncolja
a kiadások egy részét

Kétnapos esküvői kiállítás nyílt szombaton délelőtt a Pick Arénában. A Menyegző – Valentin nap előtt – kétezer négyzetméteren, száz kiállító részvételével mutatja be a régió legjobb esküvői szolgáltatóit: a menyasszonyi és vőlegény ruháktól kezdve, a dekoráción, tortán, karikagyűrűn át, egészen a ceremóniamesterekig, vagy diszkósokig szinte mindenkit megtalálhatnak itt a házasodás előtt álló fiatalok. 

 

– Sok minden függ attól, hol tartják az esküvőt, a lakodalmat. Egy faluban, vagy kisvárosban olcsóbb minden, mint Budapesten vagy akár csak Szegeden. Egy százfős lakodalomra szerényen is hárommillió forintot kell számolni, de a tipikus inkább az ötmillió. Csak a vacsora harmincezer fejenként, és akkor hol van még a ruha, a virág, a fotó, a torta és dekoráció – mondta Pölös Petra rendezvényszervező, aki Kistelekről jött a Menyegzőre a Precision Decor & Servise cégével.

 

Azt is megtudtuk tőle, kisebb településeken ma is divat, hogy a fiú kikéri a lányt az édesapjától, akárcsak az újasszonytánc vagy az, hogy a divatos ceremóniamester helyett vőfély dobja fel a hangulatot a lakodalomban.

 

– Újra divat a hagyományos sátoros lakodalom is. De azt sem lehet olcsóbban megúszni, mintha vendéglőbe menne a násznép. A fotóst, a videós, a dekorációt itt is fizetni kell. A helyszín felöltöztetésében két véglet van: a nagyon egyszerű, amikor a fiatalok maguk díszítenek és nagyon drága, ahol határ a csillagos ég.

 

 

Mindössze néhány rendezvényszervező cég jött el a kiállításra, aminek többek között az is az oka, hogy kevéssé keresik őket, mert rajtuk próbálnak spórolni a fiatalok, másrészt az esküvőre való közös készülődés, tervezés, keresgélés még jobban összehozza a fiatalokat – ezért szívesen szervezik meg maguk a nagy napjukat.

 

 – A lányokat jellemzően az édesanyjuk, a barátnőjük vagy a testvérük kíséri el menyasszonyi ruhát nézni, próbálni, a vőlegény szinte soha – mondta Fehér Anikó, aki szebbnél szebb menyasszonyi ruhák társaságában érkezett Békéscsabáról a kiállításra.

 

Elmondta, ők kölcsönöznek is, meg árulnak is menyasszonyi ruhákat. A tipikus mégis a kölcsönzés, hét-nyolcra jut egy vásárlás.

 

– Harmincezer forinttól 230 ezerig vannak most itt kölcsönözhető menyasszonyi ruhák, aki meg is szeretné vásárolni, annak mélyebben zsebbe kell nyúlni, vannak négy-ötszázezer forintos ruhák is. Az ár elsősorban az anyag minőségétől és varrásra fordított munkaórák számától függ.

 

A száz kiállító között találkoztunk környékbeli éttermekkel, szállodákkal, party szervizekkel, de eljöttek a cukrászok, fotósok, videósok, szertartásvezetők, még egy kifejezetten esküvői táncoktatóval is találkoztunk.

 

– Egyre divatosabb, hogy az ifjú pár a két tanúval elmegy az anyakönyvvezetőhöz, gyorsan túlesnek a hivatalos formaságokon, majd tartanak egy másik, megerősítő szertartást családi és baráti körben a legváltozatosabb helyszíneken. Voltam már erdőszélen és bugaci pusztában is szertartást vezetni – mondta Rácz Erzsébet, aki esküvőszervezéssel is foglalkozik, bár arra sokkal kisebb a kereslet.

 

A modern elemek mellett a legtöbb fiatal becsempészi a hagyományokat is a szertartásokba. Egyre több a lánykérés, visszajött az újasszonytánc és ételben is reneszánszát élik a hagyományosak, a tyúkhúsleves, vagy a lakodalmi rétes.

 

A szertartásvezető szerint az esküvőre legalább egy évvel korábban el kell kezdeni a készülődést.

 

– Legjobb, ha a fiatalok az étteremnél kezdik, azután az anyakönyvvezetőnél, az összes többit ezekhez kell igazítani. Sokan maguk szerveznek meg mindent, ezzel is spórolnak. Két éve még kétmillió forintból ki lehet hozni egy százfős esküvőt, ez ma már legalább ötmillió forint.

 

Végig járva a kiállítást igyekeztünk összeszámolni, milyen kiadások is várnak a fiatalokra, pontosabban a szüleikre.

Alapvetően elmondható, hogy nagyjából 30–60 ezer forintos költséggel kell számolni meghívottanként egy Szeged nagyságú városban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy százfős esküvő 3 és 6 millió millió forint között áll meg, egy kétszáz fős lakodalom pedig már tízmilliós tétel. Ezen természetesen szervezéssel, ügyes ötletekkel sokat lehet spórolni.

 

A dekorációt például maguk a fiatalok is elkészíthetik, egyre több családba van profi fényképezőgép, így a fotózás akár házon belül is megoldható, de meghívót is könnyen lehet nyomtatni odahaza is – szinte fillérekből.

 

Tipikus esküvői kiadások:

 • egy pár egyszerűbb esküvői gyűrű 150–200 ezer forint,
 • menyasszonyi ruha kölcsönzés 100–250 ezer forint,
 • vőlegényruha 150–200 ezer forint,
 • meghívók 15–20 ezer forint,
 • köszöntőajándék 25–50 ezer forint
 • Szülőköszöntő ajándék: 40 ezer forint,
 • menyasszonyi csokor és dobócsokor 50 ezer forint,
 • dekoráció 200–300 ezer forint,
 • esküvőszervező 200–350 ezer forint,
 • esküvői smink és frizura 50 ezer forint,
 • Szertartásvezető 40–60 ezer forint,
 • vőfély vagy ceremóniamester 150–200 ezer forint,
 • Esküvői fotós 250–300 ezer forint,
 • esküvői videós 200–250 000 ezer forint,
 • DJ, vagy zenekar 150–250 ezer forint,
 • esküvői helyszín és menü ára (száz főre) 3 millió 500 ezer forint.

 

Középárakon számolva így nagyjából ki is jön az 5 millió forintos kiadás egy százfős esküvőre.

 

Egy lakodalomban nemcsak kiadás, de bevétel is akad. 

 

Hagyományosan a szülők állják a költségeket, az újasszony pedig összetáncolja a közös élet megkezdéséhez a pénzt.

 

Manapság – talán éppen ezért – egyre többen választják ezt a hagyományos megoldást. Húszezer forintnál már nem illik kevesebbet bedobni a tányérba egy pár másodperces táncért, egészen közeli hozzátartóknak pedig még ennél is többet.

 

Olyan fiatal párról is hallani, akik hitelből állták a lakodalom költségét, az újasszony azután visszatáncolta a nagyját…