Ötmilliárd forintnál is többet költ kultúrára Szeged 2022-ben

Bár még nincs elfogadott költségvetése Szegednek, a kultúrára szánt büdzsé főösszege nagyjából már látszik.
Cservenák Zoltán

2022. január 22. 08:44

Ötmilliárd forintnál is többet költ kultúrára Szeged 2022-ben

Idén több mint 5 milliárd forintot költ Szeged a kulturális intézményei működésére, több tucat alkotóműhely és kulturális rendezvény támogatására 

 

– jelentette be Botka László polgármester a szegedi kulturális kitüntetések átadóján pénteken. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott ünnepségen a polgármester kiemelte: 

 

az önkormányzat annak ellenére kitart a szegedi kultúra ilyen mértékű támogatása mellett, hogy a város költségvetését a koronavírus-járvány és tízmilliárdos kormányzati elvonás is sújtja.

 

Botka László azt is elmondta, a kulturális intézményeknek, szervezeteknek és rendezvényeknek járó állami támogatás mindössze 2 milliárd forint, ehhez tesz hozzá a szegedi önkormányzat 3 milliárd forintot saját forrásból.

 

Úgy fogalmazott:  

 

„Szegeden hiszünk a kultúra közösség formáló erejében. Fontosnak tartjuk, hogy a kultúra mindenki számára elérhető legyen, mindenki részesülhessen belőle. Hiszen a közös tudásunk és tapasztalatunk, a közös kulturális élményeink teszik Szegedet azzá a várossá, ami”.

 

A polgármester ezután megköszönte a szegedi kulturális élet szereplőinek azt, hogy Szegedet a szabad magyar kultúra egyik fellegvárává tették és teszik, 

 

„olyan kiváló művészekkel és alkotókkal, olyan nemzetközi hírű kulturális műhelyekkel és fesztiválokkal, akiknek és amelyeknek hatása messze túlnyúlik a városunk határain”.

 

Pénteken Szeged Kultúrájáért díjat vett át Kiszin Miklós zenepedagógus, bőgőművész, Apró Ferenc helytörténész. Kölcsey-érmet kapott: Bánvölgyi László szobrászművész, Dobosné Brezovszky Anikó a Somogyi-könyvtár olvasószolgálati osztályának vezetője, Földházi Magdolna, a Szegedért Alapítvány titkárságvezetője, Gyimothi Zoltán karnagy, Lázár Bence András író, költő és pszichiáter szakorvos, Kerek Tímea táncpedagógus és művelődésszervező, Roboz István nyugalmazott köztisztviselő, Stefanik Sándor főügyelő, Tóth Andrea bábműhely vezető, komplex bábszínházi alkotó.