Ötezer külföldi hallgató kezdte meg a tanévet a Szegedi Tudományegyetemen

Ezer új külföldi hallgató tett esküt idén, a Szegedi Tudományegyetemen, velük együtt már ötezer külföldi diákja van a szegedi felsőoktatási intézménynek. A legtöbben Dél-Koreából, Szíriából, Japánból, valamint Jordániából érkeztek, és az egyetem elvégzése után orvosok szeretnének lenni.
Rafai Gábor

2022. szeptember 05. 12:44

Ötezer külföldi
hallgató kezdte meg a tanévet a Szegedi Tudományegyetemen

A külföldi diákok jelentős része az egyetem költségtérítéses szakjaira iratkozott be, de nagy számban érkeztek hallgatók a különböző ösztöndíjprogramokkal is. A növekedés az újabb nemzetközi diplomás és rövid távú programok bevezetésének köszönhető. 

 

Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal 242 diákot várnak a szegedi egyetemre, körükben a legnépszerűbbek 

  • a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar (50),
  • a Természettudományi és Informatikai Kar (43),
  • a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (36), valamint
  • a Gazdaságtudományi Kar (32) képzései.

 

A legtöbben Dél-Koreából, Szíriából, Japánból és Jordániából érkeznek, de fogadnak diákokat, Mongoliából, Kínából, Brazíliából, Kenyából, Törökországból és Vietnámból is. 

 

Emellett az Ösztöndíj Keresztény Fiataloknak programmal 9 hallgató érkezik a Mezőgazdasági Kar, a Gazdaságtudományi Kar, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar képzéseire.

 

Közel 600 külföldi diákot vett fel a Szegedi Tudományegyetem költségtérítéses képzéseire. 

 

A legtöbben, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar angol vagy német nyelvű képzéseire iratkoznak be. Az egészségügyi képzések mellett a Gazdaságtudományi Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar képzései is népszerűek a fizetős hallgatók körében. 

 

Az ERASMUS programmal 141 hallgató tanul majd az SZTE-n, akik 12 ország 57 város 67 egyeteméről érkeznek az SZTE karaira. A bölcsészet- és gazdaságtudományi terület mellett népszerűek az orvosi és a jogi képzések is.

 

Idén ötven olyan ukrajnai diák beiratkozására is számít az intézmény, akik tanulmányaikat a háborús helyzet miatt voltak kénytelenek megszakítani. Az SZTE-n a Tempus Közalapítvány támogatásával létrejövő, Students at Risk ösztöndíjjal folytathatják tanulmányaikat. 

 

Címlapon

mutasd mind