Ötemeletes lakóházat lőttek szét az oroszok Donyeckben, legalább 15 ember meghalt. Ellentámadásra készülnek az ukránok Herszonban és Zaporizsjában. Elfogyott a sültkrumpli az „orosz McDonald's”-ban

Összefoglaló az orosz-ukrán háború július 10-ei legfontosabb történéseiről.
Kovács M. Norbert

2022. július 11. 01:30

Ötemeletes lakóházat lőttek szét az oroszok Donyeckben, legalább 15 ember meghalt. Ellentámadásra készülnek az ukránok Herszonban és Zaporizsjában. Elfogyott a sültkrumpli az „orosz McDonald's”-ban

Embereket temetett maga alá a lakóház

 

Még szombat este orosz rakéták eltaláltak egy ötemeletes lakóházat Ukrajna Donyeck régiójában, legalább 15 ember meghalt, és több mint harmincan rekedtek az összeomlott épülete romjai között, írja a régió kormányzójának, Pavlo Kirilenkónak a telegramos tájékoztatása alapján a Telex.

 

Orosz előrenyomulás

 

Napi összefoglalójában a brit védelmi minisztérium azt írja, az orosz tüzérség továbbra is csapásokat mér a Donbaszban Szlovjanszkra, Liszicsanszkra és Izjumra, és valószínűleg az orosz erők sikeresen előrehaladtak Popaszna környékén. A brit hírszerzés szerint Izjum felől az E40-es főút tengelye mentén lévő állásokat ágyúzzák az oroszok, mert valószínűleg fontos céljuk lesz, hogy ellenőrzésük alatt tartsák ezt a Donyecket Harkovval összekötő főutat, mert ezen keresztül tudnak aztán előrenyomulni.

 

Evakuálás

 

Az ukrán vezetés figyelmeztette az ország déli részén található Herszon és Zaporizsja lakóit, hagyják el otthonaikat, a területen ugyanis hamarosan ellentámadásba lendül az ukrán hadsereg. Két várost még a háború elején gyorsan megszállták a Krímből érkező orosz erők. 

 

„Meg kell keresni a módot a távozásra, mert fegyveres erőink megszállják ezeket a területeket. Hatalmas csata lesz. Nem akarok senkit megijeszteni, enélkül is mindenki mindent megért” 

 

– idézi Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettest a Telex.

 

Jurij Szobolevkji, a herszoni tanács helyettes vezetője szombaton azt mondta, nagyon nehéz lesz az evakuáció, de meg kell tenni. Szerinte aki nem tudja elhagyni a térséget, annak komoly harcokra kell felkészülnie. A lakosokat arra figyelmeztette, hogy ha maradnak, újra óvóhelyekre kell vonulniuk, vízből és élelemből kell betárazniuk, hogy túléljék az ellentámadást.

 

Az orosz erők ukrán állásokat támadtak Szlovjanszk közelében, de kénytelenek voltak visszavonulni – közölte az ukrán hadsereg, hozzátéve, hogy az orosz erők a határuk felől indítottak robotrepülőgépek-támadást Harkiv városa ellen. A luhanszki régió kormányzója, Szerhij Hajdaj azt közölte, hogy az orosz erők Szlovjanszktól mintegy 50 kilométerre keletre fekvő Bilohorivka falu környékén gyülekeznek.

 

„Az ellenség ágyúzza a környező településeket, légicsapásokat hajt végre, de továbbra sem tudja gyorsan elfoglalni az egész luhanszki régiót. Csak az utolsó éjszaka alatt az oroszok hét tüzérségi csapást és négy rakétacsapást indítottak”

 

idézi a Telex a kormányzó telegramos közleményét.

 

Rakétázások, civil halottak

 

Orosz rakétatámadás érte Sziverszk városát, két civil meghalt és legalább ketten megsebesültek, közölte Pavlo Kirilenko, a donyecki régió kormányzója. Szoledarban szintén civilek sérültek meg a bombázásban, Bakhmutban pedig hét ház égett le a támadás következtében, írja a Telex.

 

A brit védelmi minisztérium pénteki jelentése szerint az oroszok a frontvonaltól nagyjából 8 kilométerre található Sziverszkre összpontosíthatják az erőforrásaikat, a csapatok jelenleg várnak, amíg fel tudják tölteni a készleteiket. Azért tartják valószínűnek, hogy Sziverszk az új célpont, mert útba esik a Szlovjanszk-Kramatorszk régió felé.

 

Nincs sült krumpli

 

A McDonald's-t Oroszországban felváltó gyorsétteremlánc egyes éttermei az orosz média szerint átmenetileg nem szolgálnak fel sült krumplit, írja a BBC nyomán a hvg.hu.

 

A cég szerint 2021-ben gyenge termést hozott a sült krumpli készítéséhez szükséges burgonyafajta, és a vállalat általában igyekezett orosz termelőktől beszerezni a burgonyát, de az is lehetetlenné vált, hogy olyan piacokról importáljanak, amik ideiglenesen pótolhatnák a hazai termést.

 

A cég szerint megfelelő burgonyafajta hiánya miatt a más köretet kell keresniük a hamburgerek és egyebek mellé, a sült krumpli pedig őszre kerülhet vissza az étlapra.

 

A McDonald's az oroszok ukrajnai invázió elleni tiltakozásul vonult ki Oroszországból. Az amerikai óriáscég eladta éttermeit egy orosz üzletembernek, akinek aztán júniusban több üzlete „Vkusno i Tochka” néven nyílt meg újra, ami magyarul azt jelenti, hogy "Ízletes és ennyi".