Öt vagy hatezer munkahely keletkezik a legújabb szegedi ipari parkban – megindult a fejlesztés

Az állam 30 milliárdot, az önkormányzat 4 milliárdot költ a szegedi Science Parkra, azaz tudományos ipari parkra, ami a lézerközpont körül épül. Az előző rektor szerint az ide költöző cégek 5-6 ezer munkahelyet teremtenek majd Szegeden.

2019. szeptember 12. 19:36

Öt vagy hatezer munkahely keletkezik a legújabb szegedi ipari parkban – megindult a fejlesztés

Tegnap végre megszületett a kormánydöntés: 842 millió forintot biztosítanak az adófizetők forintjaiból a szegedi Science Park beruházásának előkészítésére – jelentette be csütörtökön a rektori hivatalban megtartott sajtótájékoztatón Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. 

Az egykori szovjet laktanya területén, a lézerközpont (ELI) mellett épül meg az elkövetkező években az a kutatásra és fejlesztésre, valamint magas hozzáadott értékű termelésre épülő, tudásalapú ipari park, amelyet Science Parknak neveznek. A hamarosan induló beruházás előkészítésére biztosít a központi költségvetés 842 millió forint. Öt program előkészítése zajlik ebből – jelezte Bódis József. Az elkövetkező években inkubátorház, járműipari kompetenciaközpont, innovációs központ, látogatóközpont és kollégium létesül. Egyben elmondta: hamarosan elindul Szegeden a villamosmérnökök képzése. A helyi egyetem fejlődése szempontjából stratégiai lépésnek nevezte az államtitkár a bejelentett fejlesztések elindítását.

Végre megvalósulni látszik tehát, amit több  mint tíz éve eltervezett a városvezetés: a lézeres kutatóközpont mellett megépül az az ipari park, ami több ezer új munkahelyet hozhat a városnak.

Botka László polgármester már többször hangsúlyozta az elmúlt években, a 70 hektáros Science Park Szeged gazdaságfejlesztésének egyik legfontosabb projektje. „Tizegynéhány éve beszélek a lézerközpontról, s olyan jó úgy szóba hozni, hogy már elkészült, s tervezünk mellé egy 70 hektáros Science Parkot, amely a következő évtized szegedi gazdaságfejlesztésének egyik legfontosabb eleme” – mondta idén januárban a városházán Botka László polgármester a Közéleti Kávéház évadnyitó rendezvényén.

Korábban megírtuk, hogy az önkormányzat építi ki a lézerközpont melletti területhez, így a Science Parkhoz szükséges infrastruktúrát. Botka László polgármester korábban elmondta, hogy az önkormányzat négymilliárd forintot költ arra, hogy a tudományos ipari parkot bevonja a város közlekedési infrastruktúrájába: közutat, kerékpárutat, tömegközlekedést építenek. Ez alapfeltétel ahhoz, hogy ott fejlesztések legyenek. Azóta kiderült: ELI Business Heaven néven épülhet üzleti negyed a szegedi lézerközpont szomszédságában.

Látható, érzékelhető változás Szeged gazdaságában

Fendler Judit ismertetőjében elmondta, hogy 20 milliárd forintot meghaladó lehet az az összeg, amelyet a tudományos ipari parkra elkölt a központi költségvetés az elkövetkező években. (Az államtitkár szerint ez az összeg a 30 milliárd forintot is átlépheti, annak függvényében, hány beköltözője lesz a parknak.) A rendelkezésre álló terület kisebbik felén épülnek fel az államtitkár jelezte beruházások. A Science Park fennmaradó részére – közel háromnegyedére – várják a kutatásban-fejlesztésben és termelésbe érdekelt betelepülő cégeket.

Szabó Gábor, az egyetem korábbi rektora, jelenleg az innovációs ügyekért felelős megbízottja ezt azzal egészítette ki, hogy itt öt-hatezer új munkahely keletkezik. Meglátása szerint ez látható, érzékelhető változás fog hozni Szeged gazdaságában, különös tekintettel arra, hogy nagy hozzáadott értékű munkát fognak végezni az itt dolgozók. 

Az államtitkár mellett a sajtótájékoztató részt vevője volt Fendler Judit az egyetem kancellárja és Nemesi Pál a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. Nem kapott meghívót az önkormányzat annak ellenére sem, hogy 4 milliárd forintért kiépíti azokat az utakat és kerékpárutakat, amelyek bekapcsolják a város vérkeringésébe a lézerközpontot és a mellett hamarosan felépülő Science Parkot.

A terület az államé, az önkormányzat mégis ráköltött 4 milliárdot

A Szeged TV fejlesztéseket érintő kérdésére Bódis József úgy válaszolt: az önkormányzat nem rendelkezik tulajdonnal az érintett területen. Mindehhez hozzátette, hogy olyan nemes ügyért, amilyen a Science park ügye is, együtt kell működnie az egyetemnek, az önkormányzatnak és a kormányzatnak. 

Nemesi Pál kamarai elnök szerint a helyi vállalkozói kör tíz éve várta, hogy széleskörű mérnökképzés induljon a szegedi egyetemen. Finoman bírálata a kormányt, amikor kijelentette, hogy a most elinduló fejlesztések időben megcsúsztak, ezek egy évvel korábban is megvalósulhattak volna. Hozzátette: a helyi üzleti környezet jelentősen javulhat, amennyiben elkészül a Science park.

A sajtótájékoztatón Bódis József bejelentette, hogy a hétfői viharban megsérült jogi kar épületének helyreállítási költségeit a kormányzat magára vállalja. Mindezt azzal egészítette ki, hogy a jogi kar teljes felújítását összekötik a viharkárok orvoslásával, és a rekonstrukciós munkákat a tervezettnél hamarabb kezdik meg. 

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

B. P.