Öt pontban kínál gyógyszert az egészségügy betegségeire Kunetz Zsombor

Az egészségügyi szakértőként ismert orvos új dolgozattal jelentkezett. Hétfőn az első két megoldási javaslatát ismertette.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 05. 08:13

Öt pontban kínál gyógyszert az egészségügy betegségeire Kunetz Zsombor

Idén több, mint 250 esetben kellett bezárni egészségügyi intézményt vagy szüneteltetni ellátást „leginkább személyi, vagy tárgyi feltételek hiánya miatt” – írja Kunetz Zsombor a 444.hu Röntgen című blogjában. Hozzáteszi, az egészségügy számos problémával küzd, azonban

 

„sajnálatos módon a politika és a Pintér Sándor alá vezényelt egészségügyi irányítás nem tudja és nem is meri a feszítő és nyilvánvaló megoldásokat meglépni”.

 

Kunetz Zsombor javaslatai:

 

1. Zárják be a kisebb kórházakat

Ezt azzal indokolja, hogy nincs elég orvos és szakápoló, az ellátás biztonsága is gyengébb. Kutatásokon alapuló tanulmányokat hoz példaként arra, hogy a kis intézményekben nagyobb a halandóság, például az újszülöttek 3 és félszer többen halnak meg az 500-nál kevesebb szülést levezető intézményekben. Kunetz szerint racionalizálni kellene a működést, ami néhány esetben bezárást vagy átalakítást, például az egynapos sebészeti ellátások növelését jelentené.

 

„[…] bár lehet, hogy elsőre rendkívül kényelmes és praktikus megoldásnak tűnik az egy falu-egy kórház elve, azonban ezt a matematika és a kezelések eredményessége instant cáfolja”.

 

2. Szakdolgozói bérrendezés

A szakértő úgy látja, az szakdolgozói kamarák nem tudják kikényszeríteni a béremelést, ezért a Magyar Orvosi Kamarának kellene színre lépnie, hiszen az orvosok érdeke is, hogy megfelelő számú szakdolgozó álljon rendelkezésre.

 

„A MOK-nak fel kell hívnia az orvosok figyelmét a személyi minimum-feltételek ellenőrzésére,amennyiben ezek egy intézményben nem elégségesek a megfelelő minőségű gyógyításhoz, úgy ott a munkát azonnal be kell szüntetni.”

 

Kunetz ennél is továbbmegy: szerinte etikai felelősség terheli azokat, akik a minimumfeltételek hiánya mellett is vállalják a munkát, mivel így ők maguk tartják fenn a jelenleg vállalhatatlan rendszert. Azt ugyanakkor hozzáteszi: 

 

„az életveszélyes-, vagy a szerv-, illetve végtag vesztéssel fenyegető akut kórképeket még a munkabeszüntetéskor is el kell látni”.