Öt napra betűbirodalommá változik a Dugonics tér: elstartolt a könyvünnep

Százötven programot kínálnak az idei könyvünnepen, amit Grecsó Krisztián József Attila-díjas író indított útjára, a város nevében pedig Botka László polgármester mondott köszöntőt.

2019. június 13. 20:24

A 90. Ünnepi Könyvhét és a 18. Gyermekkönyvnapok szegedi rendezvénysorozatát immár tizenkettedik alkalommal szervezte idén a Somogyi-könyvtár. Harminc helyszínen tíz nap alatt összesen százötven programot kínálnak.

A szegedi könyvünnep rendezvényeinek hagyományos központi színtere a Dugonics tér, az idén is itt állnak a könyvkiadók sátrai és itt található a beszélgetések, színházi és zenei produkciók egyik fontos helyszínéül szolgáló nagyszínpad is.

Hétfő estig összesen 26 sátorban kínálják a legújabb olvasnivalókat a kiadók, a könyvkereskedők és az ünnepi könyvét partnerei. A Dugonics téri könyves város árusai öt napon keresztül reggel 10-től este 7 óráig várják a látogatókat.

Botka László: Szegeden a kultúra, az irodalom és az alkotás szabadságában hiszünk

– Az idei esztendő az évfordulók éve Szegeden. Ma nyitjuk meg a 90. ünnepi könyvhetet, egész évben ünnepeljük a város szabadságának 300. évfordulóját, mert 1719-ben kapta vissza Szeged a szabad királyi városi rangot. Márciusban a nagyárvíz 140. évfordulójára és a város újjászületésére emlékeztünk, egy hét múlva pedig kezdődik az újraindításának 60. évfordulóját ünneplő szabadtéri játékok – mondta köszöntőjében a polgármester.

Botka László kiemelte, Szeged a fesztiválok városa, és ma már a borfesztivál és gasztronómiai rendezvények mellett egyre népszerűbb a könyv ünnepe is, évről-évre egy több a kiállító és a program is.

– Szegeden mi a kultúra, az irodalom és az alkotás szabadságában hiszünk. Intézményeink fenntartása mellett sok kulturális csoportot és alkotót is támogatunk. Az ünnepi könyvhéthez kapcsolódva az idén is meghirdettük a könyvtámogatási pályázatunkat, amelynek keretében most kilenc alkotó vehet át összesen kétmillió forintot – fejezte be köszöntőjét Botka László.

Grecsó Krisztián: A város szívét félteni kell, mert az még Szegednek sincsen magától

– A mindenkori kortárs irodalomnak mindig jól megy, amikor az élet nyomás alatt van. És hála a mindenkori magyar hatalomnak, még szinte soha sem engedtek a présen. Nem éltünk unalmas, nyitott időket. Lassan el sem tudunk képzelni egy szakmai alapon és tisztességgel támogatott szcénát, mert nem igen láttunk olyat működésben – mondta az idei szegedi ünnepi könyvhetet megnyitó Grecsó Krisztián.

Szegedről pedig így szólt a József Attila-díjas író:

– Ami Szeged illeti, sok szempontból lehet irodalmi főváros. Először is, mert metszéspontban van, ideér a partiumi irodalom szele, és a vajdasági írók szemével sem nehéz magunkra nézni. Ilia Mihály élő szellemi hagyománya, a hármas határszélre került nagyváros irodalmi felelősségét hordozza, azt, hogy a nemzeti egység mai és élő… Azért is irodalmi főváros ez a hely, mert minden időben igen alaposan megírták. És ez rendjén van így. Hiszen Szeged irodalmi mítoszok nélkül a senki földje. Ha nem lenne egyben fiktív tér is, már elvitte volna feledés. Nem az árvíz fojtotta volna meg, hanem a feledés pora.

A városnak nincs lelke magától. Nem teszik élővé a házak, meg a platánsorok, de még a Széchenyi tér tulipánfái sem. A város a megírt és el nem feledett hagyomány. A regényekben, történetekben élő gyökérzet, a megírt anekdotákban létre jött identitás. Ezek teszik valamivé, ha nincs megírva, nem létezik…

A város szívét pedig félteni kell, mert az még Szegednek sincsen magától. Csak ha írnak neki – fejezte be ünnepi köszöntőjét Grecsó Krisztián.

A mai megnyitót követően öt nap alatt Szeged vendége lesz többek között Spiró György, Krusovszky Dénes, Benkő László, valamint Simon Márton, a női írók közül Gáspár Anna, Borda Réka és Mészáros Fanni.

A szombat hagyományosan a szegedi írók napja, az idén június 15-én délelőtt 10 órától a Dugonics téren felállított színpadon Bátyi Zoltánnal, Bene Zoltánnal, Czilczer Olgával, valamint Miklós Péter irodalomtörténésszel beszélget Veszelka Attila író.

A Szegedhez kötődő írók, költők elmúlt évi írásaiból ad válogatást a Szegedi Horizont 2019 című antológia. A kötetet a szegedi városháza dísztermében mutatják be pénteken 18 órától.

Az ünnepi könyvhéttel párhuzamosan rendezik meg a 18. Gyermekkönyvnapokat, ennek keretében pénteken délután fél 4-kor a városháza dísztermében tartják a gyermekkönyvtár egész éves olvasásnépszerűsítő játékának eredményhirdetését, amelyen az idén már tizenegyedik Könyvkirály fejére teszik fel a koronát.

Az ünnepi könyvhét megnyitóján adta át Botka László polgármester az Év könyve díjat, amelyet az idén a szakmai zsűri döntése alapján Tóth Attila Szeged szobrai című könyve érdemelt ki és az alkotó özvegye vett át.

Az önkormányzat idei könyvkiadást támogató pályázatára 23-an jelentkeztek, közülük kilenc alkotót részesített támogatásban a szakmai bíráló bizottság, összesen kétmillió forint értékben. Az alkotók szintén a megnyitón vehették át a polgármestertől a támogatásról szóló okleveleket.

Év könyve-díj

Tóth Attila: Szeged szobrai

Könyvtámogatások

Areion Kulturális Egyesület (200 ezer forint), Bene Zoltánné Pusztai Virág (200 ezer forint), Nagy Miklós (200 ezer forint), Kaposi Márton (200 ezer forint), Gradus ad Parnassum Könyvkiadó Bt. (200 ezer forint), Szabó Pál (200 ezer forint), Bíró-Balogh Tamás (200 ezer forint), Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány (300 ezer forint), Szalontai Csaba (300 ezer forint).

Nézzék meg a Szeged Televízió videóját is!

Nyitóképünkre kattintva megnézheti Iványi Aurél képgalériáját a megnyitóról.

rag

Címlapon

mutasd mind