Öt nappal a nyugdíjak utalása előtt kellene a nyugdíjasoknak kifizetni a gázszámlákat (frissítve)

Előre hozta a határidőt az MVM. Hogy mi áll a döntés mögött, nem tudni. A Nyugdíjas Parlament panaszt nyújt be. A mai Komrányinfón Gulyás Gergely elmondta, elég október 15-éig kifizetni az energiavállalattól kapott számláját, senkinek nem számítanak késedelmi pótlékot.
Kékes Viktória

2022. szeptember 29. 12:29

Öt nappal a nyugdíjak utalása előtt kellene a nyugdíjasoknak kifizetni a gázszámlákat (frissítve)

Szeptemberben még 15-e volt a fizetési határidő az MVM-nél, októberben viszont ez az időpont 7-ére módosult. A nyugdíjakat viszont csak 12-én utalják. Az RTL Híradó egyik nézője az előre hozott határidőt érthetetlennek és dühítőnek tartja:

 

„Arra, hogy az első havi magas gázszámla öt nappal a nyugdíjfizetési határidő előtt érkezzen meg, nem számítottam. Nagyon sokan fognak késni a befizetéssel és onnantól kezdve késedelmi pótlékot fognak felszámítani”.

 

Az előre hozott határidő indokát az RTL a kormánytól és az MVM-től is megkérdezte – hiába. Az viszont a vállalat üzletszabályzatából kiderül, hogy a fizetési határidőt követő naptól a befizetés már késedelmesnek minősül és a felhasználó késedelmi kamatot köteles fizetni. Ez az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamattal megegyező, azaz jelenleg 7,75 százalék.

 

A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint sokak számára megoldhatatlan ez a helyzet. Karácsony Mihály attól tart, többen értékeik elárverezésére, vagy uzsorakölcsönökre kényszerülhetnek miatta. Szerinte jó erkölcsbe ütköző a döntés, ami miatt

 

„Tömeges ellehetetlenülés fogja a nyugdíjasokat sújtani, ez ellen nagyon határozottan fel fogunk lépni és fogjuk kérni a számlakibocsátót, az MVM-et, hogy ezt a gyakorlatot visszamenőleg is változtassa meg”.

 

A Nyugdíjasok Szövetségének elnöke azt mondja, folyamatosan érkeznek hozzájuk a telefonok az előre hozott határidő miatt. Némethné Jankovics Györgyi szerint a szerződés önkényes változtatása sokak számára lehetetlen helyzetet teremt:

 

„12-én érkezik a nyugdíj és 7-én kell befizetni - az utolsó hétre semmi sem marad”.

 

Az RTL Híradónak több nyugdíjas is arról beszélt, hogy elfogytak a tartalékaik. 

 

Magyarországon a nyugdíjasok több mint fele 140 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjból él. 600 ezren pedig magányosan élnek, így a megemelkedett rezsit egyedül kell kifizetniük. Ez még az adott havi nyugdíjból is szinte lehetetlen feladat, nem hogy az előző haviból. 

 

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely egy kérdsére válaszolva kijelentette: Mivel az MVM Zrt. állami cég, mindenkinek elég október 15-éig kifizetni az energiavállalattól kapott számláját, senkinek nem számítanak késedelmi pótlékot. Jövő hónaptól pedig visszatérnek a korábbi számlázásra, azaz nem 7-éig kell majd fizetni ezután sem.

 

Címlapon

mutasd mind