Öt napig minden a filmről szól Szegeden – kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Egy hét múlva kezdődik, immár ötödik alkalommal a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyre közel hetven nagyjátékfilmet neveztek. Az egyik legkülönlegesebbnek a világhírű magyar rendező, Enyedi Ildikó új filmjének premier előtti bemutatója ígérkezik. Igaz, versenyen kívül.
Öt napig minden a filmről szól Szegeden – kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

A nehezített helyzet nem változott – utalt a tavalyi és az idei járványhelyzetre Szabó Éva, a filmfesztivál alapítója és művészeti vezetője az esemény előtti sajtótájékoztatón a Belvárosi Moziba.

Ez egyben azt is jelenti, hogy külföldi vendégei az elmúlt évhez hasonlóan az idén sem lesznek a rangos szakmai eseménynek. Izgultunk és izgulunk – vette át a szót Jávorszky Iván, társalapító, hozzátéve: sokáig nem volt biztos, hogy megrendezhetik-e a fesztivált. Ám ez mára eldőlt.

Közel hetven nagyjátékfilmet neveztek a fesztiválra, amelyek mellett rövidfilmek és kísérleti filmek versenyeznek. Mellettük több egész estés mozifilmet mutatnak be versenyen kívül.

Ezek sorából kiemelkedik Enyedi Ildikó Füst Milán híres regényéből készült műve A feleségem története, amelyet szeptember 21-én 17 órától láthat a helyi közönség. Két nappal az országos premier előtt.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál rangját az is jelzi, hogy a film bemutatóján részt vesz a rendező, aki vetítés követően pódiumbeszélgetésen válaszol a felmerülő kérdésekre. A hagyományoknak megfelelően minden évben levetítenek egy Zsigmond Vilmos fényképezte filmet, ami az idén a Fekete dália lesz, amely 2006-ban készült Brian de Palma rendezésében.

A nagyjátékfilmek versenyében ott lesz mások mellett Hajdu Szabolcs Békeidők, az első filmes rendező Felméri Cecília Spirál és az észak-macedón-magyar-belga kooprodukcióban készült Fűzfa című alkotás is.

Igen rangos zsűri méri meg az arra jelölt alkotásokat, amelynek elnöke Szabó Gábor operatőr, közel harminc film alkotója. Mellette Horvát Lili, rendező, Bogdán Árpád, színész, rendező, forgatókönyvíró, Zurbó Dorottya rendező, Barnák László, a szegedi színház igazgatója, valamint a dél-afrikai rendező, Willie Nel lesz tagja a zsűrinek.

Mint Szabó Éva a fesztivál művészeti vezetője elmondta: nagyon sok külföldi alkotás érkezett a Szegedre, közülük számuk miatt kiemelkednek a spanyol és a mexikói filmek. Nem véletlen, hogy a filmfesztivál egy napjára ellátogat Mexikó budapesti nagykövete és a nagykövetség kulturális attaséja is.

A fesztivál idejére időzítették a Belvárosi Mozi első száz évéről készült könyve bemutatóját, amelynek szerkesztője a szegedi Ibos Éva – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ugyancsak a fesztivál megszokott menetrendjéhez tartozik, hogy megkoszorúzzák Zsigmond Vilmos szegedi szülőházán elhelyezett emléktáblát. A szakmai programokat szinte minden esetben délelőttre időzítették.

A Fesztiválköszöntő jövő héten kedden délután fél ötkor lesz, amikor óriásbábokkal a Dugonics térről a Kövér Béla Bábszínház tagjaival a Vaszy Viktor térre, a Belvárosi Mozihoz vonulnak a részt vevők.

A Belvárosi Moziban nyílik meg munkatársunk, Szabó Luca Feketefehérek című portrétárlata kedden 17 órától. A fesztivál Mesterkurzussal tiszteleg Kardos Sándor operatőr életműve előtt. Vele Szabó Gábor beszélget, majd egy másik időpontban bemutatják a Jeles Andrással közösen készített Kis Valentino című filmjüket.

A fesztiválon mutatkozik be a neves operatőrök sokaságát az útjukon elindító makói Videóműhely – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A fesztiválra minden érdeklődőt várnak. A részletes programról bővebben az esemény honlapján tájékozódhatnak.

B. P.

Tovább olvasom