Öt hónapra lezárják az Oskola utcát, hogy utána sok minden megváltozzon

A város legnagyobb belvárosi beruházása indul meg jövő héten hétfőn, közvetlenül a reggeli csúcsforgalom után. A város szempontjából kiemelt jelentőségű Oskola utcán és a Stefánián újratervezték a forgalmat. Sok lesz a változás.

2021. június 14. 15:59

Öt hónapra lezárják az Oskola utcát, hogy utána sok minden megváltozzon

A cél egyértelműen az, hogy biztonságosabb és gyorsabb legyen a közlekedés az Oskola után és a Stefánián – mondta a hétfő kora reggeli sajtótájékoztatón Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester.

Az Oskola utcán öt hónapig, a Stefánián egy évig fognak tartani a munkák, ami forgalmi gondokat fog okozni. A felújítás ideje alatt az autók az Oskola utcára nem hajthatnak be, csak az építéshez kapcsolódó forgalom, a megkülönböztető jelzést használók és a hulladékszállításhoz használt járművek közlekedhetnek itt.

Fontos, hogy a Somogyi és a Victor Hugo utca átjárható marad, valamint az is, hogy az Oskola utca egyik oldalán a járda használható lesz a gyalogosoknak a felújítás ideje alatt is.

Számos változást hoznak a hamarosan kezdődő munkák. A jövőben az Oskola utcán az autók a szokott rendben, egy irányban közlekedhetnek majd a híd felé, ám a Roosevelt téri kereszteződésben kizárólag jobbra, a hídra kanyarodhatnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy megszűnik az áthajtás a Stefániára.

Látványterv a megújulás utáni Oskola utcáról (látvány: Filus Norbert)

A forgalomelemzések alapján tudható, hogy Oskola utcán haladó autóknak mindössze 4 százaléka tartott eddig a Stefánia irányába. Ezért, valamint azért szűntetik meg az átjárást az Oskola utcáról, hogy ezzel is gyorsítsák az áthaladást Újszegedre a Belvárosi hídon keresztül.

Ezzel párhuzamosan irányhelyes kerékpáros közlekedést építenek ki az Oskola utcán, ami azt jelenti, hogy középen lesz az egyirányú autósáv, mellette jobbról és balról pedig egy-egy kerékpársáv.

A jövőben teljesen megszűnik a parkolás az Oskola utcán, ahol fákat ültetnek és kiszélesítik a járdákat. Ez utóbbi biztosítja azt is, hogy a vendéglátóhelyek teraszai a mainál több helyet kapjanak.

A híd előtti kereszteződés forgalmi rendjének változása elsősorban a kerékpárosoknak nyújt majd a jelenleginél nagyobb segítséget.

Hétfőn reggel a Somogyi-könyvtár előtt tartott sajtótájékoztatón Nagy Sándor elmondta: a mostani nagyberuházás egyszerre kapcsolódik a Móra-park és a Stefánia megújulásához, a Zöld város programhoz, a múzeum- és az önkormányzati épületrekonstrukcióhoz.

A fejlesztési területen elsőként a víziközművek cseréjét végzik el, ami 223 millió forintba kerül. A fentebb résztelezett fejlesztésekre 504 millió forint uniós pályázati forrást kapott a város, amit az önkormányzat további 478 millió forinttal egészít ki. A beruházások összértéke így meghaladja az 1,2 milliárd forintot.

Az alpolgármester elmondta: ez a beruházás is fenntarthatósági projekt, ami közelebb visz ahhoz, hogy Szeged legyen a legzöldebb magyar város, és hogy a klímacélok 2050-re helyben teljesüljenek.

A kivitelezési munkák befejezése után a Roosevelt tér felől jobban megközelíthető lesz a dóm és a Dóm tér, aminek fontos turisztikai szerepe lehet. Általánosságban elmondható, hogy ez a mostani fejlesztési is azt szolgálja, hogy a város idegenforgalmi látványosságai között a meglévőnél jobb közlekedési kapcsolatot teremtsenek.

A beruházás tehát jövő hétfőn, június 21-én kezdődik, és várhatóan a kivitelező Délút Kft. novemberre végez az teljes Oskola utcával, a Stefániát pedig egy év múlva kapják vissza a városlakók teljes egészében. Meg persze a tervek szerint korszerűbben és szebben.

A kivitelezési munkákról bővebben a megujul.szeged.hu oldalon lehet tájékozódni, de a fontosabb lépésekről mi is beszámolunk majd.

Az biztos, hogy az előttünk álló hónapokban együttműködésre és türelemre lesz szüksége a környéken közlekedőknek.

B. P.

Címlapon

mutasd mind