Öt év alatt Szeged egyik legfontosabb közösségi tere lett a D2

E rövid időszak alatt rengeteg minden történt a Dózsa utca 2. alatt, amiről az alapítók és a jelenlegi munkatársak beszéltek.

2018. december 01. 18:50

– Ha a fiatalokra gondolok, mindig a lendület, a kreativitás, a rugalmasság, az új iránti fogékonyság jut eszembe – mondta Antal Anikó, az önkormányzat Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztályának csoportvezetője, aki a kezdetektől segíti a fiatal intézmény munkáját. – Szeged szerencsés helyzetben lévő város, hiszen itt a civil szervezetek, a városi önkormányzat, és az állam is támogatja az ifjúsági közösségi terek működését.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A D2 közvetlenül az IH Rendezvényközponthoz tartozik, az Ifjúsági Ház pedig a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. egyik legfontosabb tagintézménye. Jávorszky Iván, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatója köszöntőjében arra emlékezett, hogy kicsit zavarban volt, amikor megismerkedett a D2 munkájával, működésével, mert nem tudta, hogyan működhet gazdaságosan egy ilyen iroda. Mára kiderült, hogy nem pusztán pályázatokból vannak bevételeik, de néhány helyiségüket ki is adják, így nincs gond a fenntartással.

– Persze, egy ilyen műhely nem elsősorban a pénzről és a gazdaságos működésről szól – emelte ki Jávorszky Iván. Hatalmas dolog, hogy számításuk szerint az öt év alatt körülbelül 40-50 ezren fordultak meg itt, és húsz ország fiataljaival építettek ki működő partnerkapcsolatokat. Ez például olyan nemzetközi pályázatoknak köszönhető, mint a LAWrider, amelynek keretében kisfilmeket gyártottak az itteni médiaklubosok, melyek közül több később Erasmus+-díjban részesült.

A D2-ben eddig huszonöt főfoglalkozású munkatárs fordult meg, közülük ketten a kezdetektől itt dolgoznak. Ők, Vörös B. Zoltán, és Csóti-Gyapjas Dóra, vagy ahol itt mindenki ismeri: Dotti. Őket és az intézmény örökmozgó vezetőjét, Kispál-Podrácz Gyöngyit virágcsokorral köszöntötte Jávorszky Iván.

Csóti-Gyapjas Dóra ezt követően az itt folyó munkáról és az öt év legszebb sikereiről beszélt. Csak néhány adat ezek közül: tizenöt saját klubjuk működik, kilencnek pedig helyet biztosítanak, eddig százötven programot bonyolítottak le a házban, és rengeteg külső helyszínre települtek ki. Ők szervezik a Szegedi Ifjúsági Napok Civil Faluját, más szervezetekkel közösen hozzák létre a Kö7 Középiskolások Hete rendezvényt, és az Ifjúsági Közösségi Szolgálat (IKSZ) ötven kötelező óráját is sok szegedi középiskolás náluk teljesítette.