Ösztöndíjat neveztek el az Egyesült Államokban Szeged díszpolgáráról, Karikó Katalinról

Ösztöndíjat neveztek el a magyar tudósról, Karikó Katalinról, amely a vakcinakutatás területén tevékenykedő kutatók számára nyújt majd támogatást. Szeged díszpolgáráról a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskola nevezte el új ösztöndíját.

2021. augusztus 10. 11:21

Ösztöndíjat neveztek el az Egyesült Államokban Szeged díszpolgáráról, Karikó Katalinról

A Pennsylvaniai Egyetem július végén jelentette be, hogy két új ösztöndíjjal támogatja a hallgatóit, tisztelegve Karikó Katalin és a Roberts Family tudományos munkája előtt – derül ki a Penn Medicine News cikkéből.

Karikó  Katalinról a bécsi egyetemen már jelöltek meg kurzust, de ösztöndíjat most először neveztek el róla.

A szegedi József Attila Tudományegyetemen diplomázó és doktoráló kutató 24 évig dolgozott a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen.

A Karikó Katalin ösztöndíj a pályakezdő tudósokat segítené, míg az utóbbi a senior kutató munkásságát elismerő cím.

A fiatal kutató egy éves fizetésének megfelelő összegű támogatás célja, hogy a fertőző betegségek elleni oltóanyagok létrehozására ösztönözzön.

Így a Pennsylvaniai Egyetemet mint az mRNS-alapú és más, modern megközelítésű vakcina-fejlesztés bázisát erősítse és népszerűsítse – írja az SZTEinfo.

Karikó Katalin azt is elárulta, hogy szurkol, Pardi Robertnek adják az első Karikó ösztöndíjat. Fél azonban, hogy más szempontok dominálnak majd a kiválasztás során.

A két tudóst a kisújszállási gyökerek, a szegedi egyetemi tanulmányok mellett az is összeköti, hogy együtt dolgoztak a Pennsylvaniai Egyetemen, később az mRNS-kutatásokban döntő szerepet játszó Penn-beli laboratóriumát Pardi Norbertnek adta át Karikó Katalin.

A két kutató partnersége és alapozó kutatása teremtette meg a történelmi jelentőségű Covid-19 betegség elleni mRNS-oltóanyagok kifejlesztését.

A Penn Medicine News kiemelte: a Roberts család támogatásával a fertőző betegségek és a rák elleni küzdelmet segítő ambiciózus kutatási program indul. Az egyetem munkatársai a koronavírusok szélesebb körét megcélzó, illetve a szegényebb országok számára is elérhető oltóanyag fejlesztésén dolgozik.

Az mRNS-paltformot az influenza, a genitális herpesz, a HIV és a malária ellen is be szeretnék vetni.