Összeült Navracsics és Karácsony, azt mondják jó munkakapcsolat is lehet ebből, a miniszter szerint az év végére talán sikerült megállapodnia a kormánynak az unióval és újra érkezhetnek források

Úgynevezett kapcsolatteremtő találkozót tartottak.
Kovács M. Norbert

2022. július 11. 15:43

Összeült Navracsics és Karácsony, azt mondják jó munkakapcsolat is lehet ebből, a miniszter szerint az év végére talán sikerült megállapodnia a kormánynak az unióval és újra érkezhetnek források

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter „kapcsolatteremtő találkozón” látta vendégül Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert hétfőn. Navracsics a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: 

 

reménye szerint megkezdtek egy olyan párbeszédet, ami az esetek többségében gyümölcsöző lesz, de „nyilván időről időre azért konfliktusokkal is terhes lesz, hiszen (...) vannak olyan esetek, amikor a főváros és a kormány érdekei nem esnek egybe”. 

 

Ennek a párbeszédnek intézményi formája lehet a budapesti agglomerációs fejlesztési tanács, aminek létrehozására a múlt héten, a Pest megyei polgármesterekkel való találkozón érkezett javaslat, tette hozzá.

 

A miniszter közölte: 

 

a találkozón átnézték a folyamatban lévő és a tervezett operatív programokat, és hogy a kormány és a főváros miként tud együttműködni a megvalósításukban. Beszéltek arról is, hogy a jövőben milyen, az ország és a főváros javát is szolgáló projektekben tudnak együtt gondolkodni.

 

Karácsony Gergely azt mondta, a hétfői beszélgetés egy jó partneri munkakapcsolat kezdete lehet. 

 

A fővárosi önkormányzat abban érdekelt, hogy Magyarország hozzájuthasson az európai uniós forrásokhoz és a jogállamisági vita megnyugtató módon rendeződhessen 

 

– hangsúlyozta, és hozzátette: 

 

abban is érdekeltek, hogy a jogállamisági kérdés magában hordozza az önkormányzatok helyzetét is, hiszen álláspontjuk szerint a források hatékony felhasználása nagyon nehezen menne az önkormányzatokkal való partnerség nélkül.  

 

 

(fotók: MTI/Kovács Attila)

 

A főpolgármester szerint nagyon jó kezdeményezés a budapesti agglomerációs fejlesztési tanács létrehozása. Karácsony Gergely kitért arra, hogy korábban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) egyeztették a főváros és a kormány fejlesztési javaslatait, de az elmúlt időszakban az FKT már „nem volt annyira hatékony szervezet”. Örülnének, hogy ez újra tudna működni, jegyezte meg.

 

Karácsony kiemelte: 

 

a központi régió és Budapest érdeke is, hogy bővítsék a főváros és a mindenkori kormány közötti partnerséget az agglomerációs településekkel. Nem tudják és nem is akarják Budapestet fejleszteni az agglomerációs települések nélkül, mondta, hozzátéve, hogy a közlekedési problémák, a ivóvízhálózat és a hulladékszállítás problémái akkor kezelhetők, ha Budapestre és az agglomerációra egy egységként tekintünk.

 

Karácsony Gergely elmondta: jelezte Navracsics Tibornak, hogy a főváros nagyon elkötelezett azokban a célokban, amiket az Európai Unió és a kormány is meghirdetett. Egyetértenek azzal, amit legutóbb Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelzett, hogy a helyreállítási alap forrásait teljes mértékben az energiafüggetlenség céljából szeretnék felhasználni.

 

A fővárosi önkormányzat célja 2030-ra elérni az energiafüggetlenséget, vagyis azt, hogy a fővárosi közművek olyan energiából tudjanak működni, amiket maguk állítanak elő, mondta a főpolgármester, hozzátéve: ehhez szükség van az uniós forrásokra.

 

Navracsics Tibort a sajtótájékoztatón kérdezték arról a sajtóhírről, ami szerint a helyreállítási alap ügyében újabb feltételeket szabna az Európai Bizottság a Magyarországgal való megállapodáshoz. A miniszter közölte: tudomása szerint nem érkezett még hivatalos álláspont a bizottság részéről.

 

Navracsics Tibor azt mondta: szerinte az év második felében lehet megállapodás az Európai Bizottsággal. 

 

„Azt szeretném, ha év végéig meglenne a megállapodás, és akkor adott esetben az is előfordulhat, hogy év végéig még uniós forrás is érkezhet Magyarországra.”

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind