Összeszámolták, közel tízezer erdei fülesbagoly telelt idén hazánkban

A beérkező adatokból kiderült, a számlálás idején hazánk legalább 550 településén, 957 helyszínen, 9 975 erdei fülesbagoly telelt.
Vass Imre

2023. február 20. 13:45

Összeszámolták, közel tízezer erdei fülesbagoly telelt idén hazánkban

Január végén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felméréséhez.

 

A felmérésben a lakosság mellett az egyesület helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei mellett a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatának tagjai, más civil szervezetek, óvodák és iskolák vettek részt, összesen 386 fő.

 

 

A széleskörű összefogásnak köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek adatok. 

 

Az évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információ a baglyok által elpusztított kisrágcsálók rendkívül magas száma lehet. 

 

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly legalább napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 9 975 bagoly minimum 2,5 millió rágcsálót pusztít el az idei telelési időszakban. Ez súlyban kifejezve 62 tonna.

 

 

A gazdálkodóknak tehát ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.

 

A felmérésből kiderült, hogy ezernél is több baglyot számláltak Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben. Idén is Túrkevén nappalozott a legtöbb erdei fülesbagoly: 555 egyed. 

 

Magyarország tizenegy településen találtak száznál több telelő erdei fülesbaglyot, a vármegyei települések közül Hódmezővásárhelyen 216-ot, Makón pedig 215-öt.