Ősszel tovább zöldül Szeged: több mint háromszáz fát ültetnek el a közterületekre

Zöldterületekben és fákba egyre gazdagabb Szeged. Százhatvankétezer lakosú városunkat közel 80 ezer fa hűsíti, zöldíti, azaz két szegedire jut egy fa. Ebben elsők között vagyunk a hazai nagyvárosok sorában. Az idén ősszel tovább gyarapodik a város faállománya. A következő hetekben – ha az időjárás is engedi – több mint háromszáz fát ültetnek el városszerte a környezetgazdák.
Rafai Gábor

2022. október 27. 13:40

Ősszel tovább
zöldül Szeged: több mint háromszáz fát ültetnek el a közterületekre

Szeged közgyűlése idén 93 és fél millió forintot biztosított a költségvetésben fatelepítésre és védelemre.

 

A közgyűlés városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottsága a napokban döntött arról, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ebből a keretből 304 jó „várostűrő képességű” faiskolai díszfát telepítsen Szeged 147 pontján. 

 

A faültetésre előzőleg meghívásos pályázatot írtak ki, a négy ajánlattevő közül a szegedi környezetgazdák vállalták legjobb áron, összesen 14 millió 722 ezer 344 forintért az idei őszi fatelepítést.

 

A tervek szerint lesz, ahol csak egy-két fát pótolnak, de több helyen kisebb ligeteket is kialakítanak. 

 

Ilyen a Czékus utca, ahová tizenhárom virágos kőrist telepítenek. A Korányi fasori klinikák előtt hét vörös tölgyet ültetnek, a Holt-Maros sétányra nyolc keskenylevelű kőris jut, a Verbéna játszótér melletti zöld területre pedig tíz korai juhar.

 

Ezen kívül egy-két fát a város több mint 140 pontján pótolnak vagy ültetnek el.

Címlapon

mutasd mind