Összehangolt akciót tartanak csütörtökön a szegedi iskolák előtt – ezen a napon országos sztrájk lesz

A szegedi iskolák közül nem a Deák gimnázium lesz az egyetlen, amelyik csatlakozik a csütörtöki országos sztrájkhoz. Folyamatos akciózásra készülnek a szegedi iskolák, amelyek a váratlanság erejével szeretnének hatni.
Bod Péter

2022. október 25. 13:31

Összehangolt akciót tartanak csütörtökön a szegedi iskolák előtt – ezen a napon országos sztrájk lesz

Hetente nem lesz élőlánc Szegeden, de lehet, hogy ennek is eljön az ideje, és akkora az egész várost körülölelő láncban is lehet gondolkozni – mondta el a Szeged.hu-nak és a Szeged Televíziónak nyilatkozva Erdélyi Eszter, a Deák gimnázium tanára, múlt heti helyi élőláncos tiltakozás egyik szervezője, akit a folytatódó tanársztrájk részleteiről kérdeztünk.

 

Köszönetet mondott Szeged szabadság szerető polgárainak, hogy nagy számban vettek részt a múlt heti élőláncos megmozduláson. Az ott és akkor létrejött iskolák közötti összefogás működését, vagyis a tiltakozó akciók szervezését az elkövetkező napokban nem nagy rendezvényeken, hanem összehangolt intézményi megmozdulásokon próbálják ki – mondta el Erdélyi Eszter.

 

Olyan, az iskolák elé szervezett eseményeket szerveznek összehangoltan egyidőben a tanári megmozdulásokban részt vevő szegedi intézmények, amelyek egyfelől a váratlanság erejével fognak hatni, másfelől folyamatosak lesznek – hangzott el.

 

Erdélyi Eszter egy korábbi megmozduláson

 

Részleteket a Deák gimnázium tanára nem árult el a tervezett akciókról, ám azt hozzátette: érdemes lesz csütörtökön ellátogatni a szegedi iskolák elé.

 

Szorosan ide tartozik, hogy a Deák gimnázium tanárai csatlakoznak a csütörtöki országos sztrájkhoz. Megtudtuk, hogy a sztrájkhoz további helyi iskolák is csatlakoznak. A pillanatnyi állás szerint a Deákban harminc tanár egész nap nem veszi fel a munkát. A sztrájk törvényt betartva a végzős évfolyam valamennyi óráját kötelező megtartani. A fennmaradó osztályokban a sztrájkból kimaradó pedagógusok lesznek jelen. 

 

A pedagógussztrájkot szabályozó törvény szerint a tiltakozást egy héttel korábban kötelező bejelenteni, ám ahhoz utólag is csatlakozhatnak a tanárok.