Oskola utcai felújítás: videós továbbképzés autósoknak, kerékpárosoknak

Nagyot változik a forgalmi rend Szeged belvárosában, és bármit, bárhogy állítanak róla, igenis pozitív irányba. Ez az autósokra pont úgy igaz, mint a kerékpárosokra.

2021. október 03. 10:37

Oskola utcai felújítás: videós továbbképzés autósoknak, kerékpárosoknak

Oké, a kerékpárosok nagyobbat nyernek, első ránézésre.

Ám az igazi győztes Szeged belvárosa.

El kell azt fogadni, hogy olyan változások zajlanak a mobilitásban, amiket ésszerűen szabályoznunk kell ahhoz már most, hogy 25–30 év múlva is élhető, szerethető legyen Szeged.

Ennek egyik része az, hogy elfogadjuk azt, amit most valamiért viszonylag nehéz megérteni:

 • bármennyire is „mindenkinek” van már autója Szegeden ez nem jelenti azt, hogy azzal mindig mindenhova oda lehet menni, ahova csak akarunk.
 • Ahogy azt is el kellene fogadni, hogy pont azért, mert „mindenkinek” van már autója Szegeden ésszerűsíteni kell a közlekedés rendjét és ez azzal is jár, hogy úgy változtatjuk meg a forgalmi rendet, hogy az „kitolásnak tűnik” a gépjárművek tulajdonosaival.

Ilyen változás az Oskola utca felújítása, átépítése is. A SASMob Szeged Facebook-oldalán két újabb „oktatóvideó” jelent meg az egyik kifejezetten az autósoknak, a másik a kerékpárosoknak készült.

Autóval az Oskola utcában: az Újszegedre tartás szinonimája

A felújítás után az Oskola utca autósként a sofőrök jelentős részének két „dolgot jelent”:

 • irány Újszeged, a Belvárosi híd,
 • forduljunk vissza a Victor Hugo utcán az utolsó pillanatban!

Egy dolgot „vettek el”: az áthaladást a Szegedi Nemzeti Színházhoz a Stefánián át. De ezért kaptak két újdonságot az autósok.

 • A Roosevelt tér felé is vissza lehet fordulni, hiszen megmarad a forgalmi rend a Béla utcában és a Révai utcában.
 • A Somogyi utca kétirányúsága is végig megmarad.

A felújítás és a forgalmi változás része az is, hogy az Anna kút felől nem „szóródik” most már szét az Újszegedre tartó forgalom, azaz nem lehet egérutazni:

 • ha át akarunk menni a hídon az Újszeged felől, akkor csak a Stefánia felé tartva tehetjük meg.
 • Tilos lesz balra kanyarodni a Széchenyi téren a postánál, és
 • tilos lesz balra kanyarodni a Deák Ferenc utcából.

Megbolondultak? Mi ennek az értelme?

Nem, nem bolondultak meg, és az az értelme, hogy megszűnik az, hogy a Deák utcánál „órákat” kell várni arra, hogy kikanyarodjunk balra a Híd utcára. Igen, korábban azért is jöttek sokan erre, mert a Stefániánál röhejzöld volt, nagyon rövid ideig mutatott csak zöldet a lámpa. Ezen is változtatnak, sokkal hosszabb lesz a zöld, több autó tud egyszerre felkanyarodni a Belvárosi hídra.

És megszüntetnek még egy dolgot: ha lejöttünk a Belvárosi hídról, és a Victor Hugo utcán át akartunk eljutni a Somogyi utca felé, akkor a Deák Ferenc utcai kereszteződésben az esetek jelentős részében feltorlódtak a kanyarodásra várók.

Így ez is megszűnik, hiszen a Belvárosi híd felé a Híd utcában ezután már csak a trolik és a buszok közlekedhetnek, azaz a szembejövő forgalom kis túlzással megszűnik, gond nélkül lehet bekanyarodni balra a Deák Ferenc utcára a Victor Hugo utca felé.

Kempingbringások! Szevasztok!

Az átlag szegedi kerékpáros hamarosan rá sem ismer majd a Belvárosi híd környékére: az Oskola utcai felújítás ugyanis olyan biciklis Kánaánt hoz a Belvárosban, amihez fogható nincs Magyarországon. Nézzük a legfontosabb változásokat!

 • Azt eddig is tudtuk, hogy az Oskola utcán irányhelyesen lehet majd biciklizni az út két oldalán.
 • A Dóm felől érkezve az Oroszlán utcát elhagyva kettéválik a kerékpárút: aki Újszegedre tart, továbbra is a padka mellett teker, aki viszont a József Attila sugárút felé teker tovább, annak bizony be kell hajtania középre. És ehhez nem kell kockáztatnunk az életünket. Sőt, a Victor Hugo utcára is biztonságosan balra bekanyarodhat minden kerékpáros.

És ha már kanyarodás.

Közvetett balra kanyarodás.

Rémületes szakkifejezésnek tűnik, de teljesen logikus, egy pillanat alatt megtanulható manőver. Mutatjuk coubon is, külön.

Ez mind oké, de hogyan „születnek” a biciklisek az út jobb oldalára a Stefániánál?

Az egyetlen lehetséges helyen, a körforgalomnál, viszont ott is van két szabályos dobásuk, íme:

Már most szólunk, ne csodálkozzanak azon, ha az Oskola utca és a Belvárosi híd hídfőjének elkészülte után biciklis „megőrülés” lesz Szegeden. Ez olyan szintű kerékpáros és forgalomtechnikai fejlesztés, hogy kis túlzással fél Európa ide jár majd tanulmányozni a megújult szegedi belvárost. Nekünk meg mondjuk jövő tavaszra már teljesen természetes lesz.

Ám amíg megszokjuk addig a szokásosnál is jobban figyeljünk, a rutinokat meg felejtsük el! Itt nem lehet majd emlékezetből közlekedni, az biztos.

Garai Szakács László

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind