Ősi Gábor pincészete: Villány legjobb cabernet sauvignonját és egy 11 éves merlot-t is hoztak Szegedre

Húsz éve járnak a Szegedi Borfesztiválra Ősi Gáborék. A villányi borász egyike azoknak, akik nem csupán értékesítőt küld maga helyett, hanem amikor csak lehet, személyesen kínálja borait, és mindig lehet még egyet kérdezni tőle. Ősi Gábor fesztiváltippeket is adott nekünk. SZPONZORÁLT TARTALOM
Ősi Gábor pincészete: Villány legjobb cabernet sauvignonját és egy 11 éves merlot-t is hoztak Szegedre

Szeged Napja alkalmából egy 2011-es merlot-val is készül a 26. Szegedi Borfesztiválra Ősi Gábor. A különleges, válogatott szőlőből készült, 11 éves, tölgyfahordós borból – amit a borászatban már csak teljes palackkal adnak el –, Szegeden ezúttal két palackot megbontanak, így többen is megkóstolhatják. Nem ez a tétel lesz az egyetlen különlegesség a 96-os és a 164-es faházban: jelenleg Ősi Gáboréké Villány legjobb cabernet sauvignonja, a 2022-es Villányi Borvidéki Borverseny eredménye alapján.

 

 

Ez a közkedvelt, testes, mégis gyümölcsös vörös is a szegediekre és az idelátogatókra vár május 13-ától. És mivel az Ősi-borok nem kaphatók a hipermarketekben, tényleg igazi különlegességekről van szó.

 

Mindenki „ki van szomjazva” a borfesztiválra

„A szegedi közönség közvetlensége és a borok iránti szeretete – ez a legnagyobb élmény minden évben a Szegedi Borfesztiválon. Idén négy tonna borral készültünk, mert eddig bármennyit hoztunk, minden alkalommal haza kellett menni borért a fesztivál közben. 

Figyelemre méltó borsor (fotók: Szabó Luca)

 

Természetesen ez édes teher volt mindenkor, de most különösen arra számítunk, hogy mindenki ki lesz szomjazva” – avatott be szegedi élményeibe és várakozásaiba Ősi Gábor, amikor arra kértem, hogy mondja el, mit gondol a fesztiválról.

Ősi Gáborék nagyon örülnek az üvegpoharaknak és a műanyagpohár-mentes fesztiválnak, mert így nem „termelnek” műanyagszemetet. És hogy mi minden számít egy borásznak egy fesztiválon a közönségen túl? „Nem tudom, hogy oldja meg Szeged, de hajnali kettőkor is rend és tisztaság van a fesztiválon. Máshol hajnali kettőkor már bokáig állunk a szemétben, Szegeden viszont szép rend van. Az is nagyon jó élmény számunkra, hogy reggel, amikor a következő fesztiválnapra kimegyünk a faházhoz, tisztaság vár bennünket. Szelektíven gyűjtik a szemetet, ennek is nagyon örülünk, látjuk, milyen hatalmas munkáról van szó, ezúton is köszönjük” – mondta Ősi Gábor.

 

A járványidőszak kevésbé viselte meg őket, Ősi Gábornak így több ideje jutott hat gyermekére. „Ők is nagyon élvezték, azt látták, hogy apa többet van otthon”. A pincéből és online értékesítettek, de a fesztiválokat semmi nem tudta pótolni. „Szeged mindig a legek fesztiválja, és már nagyon sokan jelezték, hogy jönnek hozzánk, találkozzunk” – tette hozzá.

 

Bármit meg szabad és mindent meg kell kérdezni a borokról

„Nem csak érdemes, kell” – ezt vágta rá a felvetésre Ősi Gábor azzal kapcsolatosan, hogy mit gondol, érdemes-e kérdezni őket a boraikról. Mindenkit arra biztat, bátran érdeklődjenek, mert szerinte nincs rossz kérdés, lényegtelen, hogy valaki ért a borokhoz vagy sem. Ők éppen azért jönnek el minden évben Villányból, hogy segítsék a borkóstolást.

Ősi Gábor (bor)rajongókkal

 

Ne sokat igyunk, hanem jót! Ősi Gábor villányi borász tanácsai a szegedi borfesztiválra:
 

  • Érkezzenek taxival! Hiába fogadják meg, hogy nem isznak, a sok remekmű között úgyis el fognak csábulni.
  • Jöjjenek kipihenten, jó társasággal! Így sokáig tudják élvezni a remek programokat.
  • Hozzanak magukkal borospoharat!
  • Inkább féldeciket igyanak ha lehet, kóstoljanak meg többféle bort!
  • Mindig a könnyebb száraz fehértől haladjanak a rozén át, előbb a könnyebb, majd a testesebb vörösek felé!
  • Figyeljenek a tisztaságra! A jó hangulat egyik alappillére.
  • Kulturáltan érezzék jól magukat! A jó hangulat megtartása érdekében.
  • Emeljék a borfogyasztó társadalom nívóját! Mert a magyar nép egy borivó nemzet.
  • Bátran érdeklődjenek a borok iránt! Rossz kérdés nincsen, a borászok készségesen válaszolnak.
  • És végül... érdemes mindig készpénzzel fesztiválra menni, így a jó kiszolgálást is jutalmazni tudják.

 

X

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind

Címlapon

mutasd mind