Oscar 2022: Sipos Zsuzsanna, a pofozkodó Will Smith, és a siketekről szóló CODA is Oscar-díjas! (frissítve)

Idén egyetlen magyar nyelvű tévécsatorna sem adta az Oscar-gálát, mi viszont ott voltunk a Belvárosi Mozi 15. Oscar-éjszakáján, ahol a Zsigmond Vilmos-teremben néztük a legrangosabb filmes díjak átadását. Olvassa el, mi történt Hollywoodban, míg ön aludt!
Kovács M. Norbert

2022. március 28. 08:03

Oscar 2022: Sipos Zsuzsanna, a pofozkodó Will Smith, és a siketekről szóló CODA is Oscar-díjas! (frissítve)

05:40 – Vége a 94. Oscar-gálának

Elköszön a három házigazda, Regina Hall, Wanda Sykes és Amy Schumer. Elköszönök én is.

 

05:37 – A legjobb film a siketekről szóló CODA

Ez mindenképpen nagy meglepetés, hiszen egy pár évvel ezelőtti francia film remake-jéről van szó. Egy tucatnyi ember a színpadon, a köszönőbeszédeket jelelik is, ráadásul duplán, a közönségnek és a színpadon álló siket színészeknek is.

 

05:34 – Lady Gaga és Liza Minnelli a színpadon

Utóbbi kerekesszékben, láthatóan nem túl jó mentális állapotban. Ők jelentik be, hogy mi a legjobb film, de előtte még a kategória jelöltjeit sorolják. Sok van, összesen tíz. Minnelli is próbál beszélni, de nehezen megy neki, Lady Gaga szorítja a kezét és próbál segíteni neki.

 

05:30 – Jessica Chastain a legjobb színésznő a The Eyes Of Tammy Faye című filmért

 

05:27 – Anthony Hopkins a színpadon

Tavaly ő lett a legjobb színész, így idén ő adja át a legjobb színésznőnek járó díjat. Rövid beszéd után konferálja fel a kategória jelöltjeit. Szerinte Will Smith előtte elmondott már mindent, amit el lehet mondani, úgyhogy legyen béke, szeretet, meg csend.

 

05:25 – Itt van, ahogy Will Smith felpofozza Chris Rockot az Oscar-gálán

A humorista színész Smith feleségével viccelődött. A videón jól látható, hogy Smith először még nevet, majd miután a felesége, Jada Pinkett Smith színésznő láthatóan nem veszi jó néven Chris Rock poénját a frizurájáról, Smith felsétál a színpadra és felpofozza Rockot. Egyelőre még mindig úgy tűnik, hogy nem show része volt az eset. 

 

05:23 – A legjobb smink díját a The Eyes Of Tammy Faye sminkese kapta

Ennek a díjnak az átadását is felvételről játszották be.

 

05:12 – Will Smith a legjobb színész a Richard királyért

Sokan hitték, hogy Benedict Cumberbatch fogja kapni ezt a díjat A kutya karmai közt című filmért, bár talán ennek a kategóriának volt a legerősebb névsora. Will Smith könnyek között mondja el köszönőbeszédét. Harmadik jelölése volt ez és az első Oscar-díja. Hosszú beszédében köszönetet mondott a Williams-családnak, Venus Williamsnek, Serena Williamsnek, édesapjuknak, akit a Richard király című filmben Smith alakított, és akinek a megformálásáért most Oscar-díjat kapott. Smitht korábban az Aliért és a A boldogság nyomábanért jelölték Oscarra. Érdekesség, hogy mindhárom szerepben létező személyt alakított.

 

Itt nézhető meg Will Smith teljes köszönőbeszéde:

 

05:08 – 28 éve kapott Oscar-díjat a Ponyvaregény forgatókönyve, Uma Thurman, Samuel L. Jackson, John Travolta és A táska a színpadon

Az Oscar-gálák történetének egyik legmenőbb kategóriafelkonferálását és díjbejelentését adja elő a Ponyvaregény három színésze, akik a film legendás táncversenyes jelenetének zenéjére lépnek színpadra. Thurman és Travolta táncolnak, egészen jól emlékeznek még a híres mozdulatokra, Sam Jackson pedig a táskát a pultra téve kezd beszélni. Travoltától elhangzik a híres „royal with cheese”, meg még pár utalás a filmre, végül felnyitják a táskát, az árasztja az ikonikus fényt, és persze előveszik belőle a legjobb férfi főszereplő nevét rejtő borítékot.


 

05:01 – Jane Campion a legjobb rendező

Ő a harmadik nő a filmtörténelemben, aki rendezésért Oscar-díjat kapott, ráadásul két egymást követő évben lett nő a legjobb rendező, hiszen tavaly Chloe Zhao kapta a díjat. Campion az A kutya karmai közt című Netflix-film rendezéséért kapta a díjat.

 

04:55 – A No Time To Die a legjobb betétdal

A 20 éves Billie Eilish és bátyja, Finneas O'Connell vették át a díjat a legutóbbi James Bond-film zenéjéért, akik többek szüleiknek mondtak köszönetet.

 

04:51 – Sipos Zsuzsanna még egyszer Oscar-díjas!

Na jó, nem, csak most van a gála közvetítésében az a rész, amikor bejátsszák rövidre vágva azt, ahogyan a gála előtti minigálán megkapták a díjat. A Dűne magyar díszletberendezője arról beszélt, hogy nagyon sírós típus, mindenkinek köszöni, az egész stábnak, akivel együtt dolgozott, majd gyorsan még annyit mondott, hogy „köszönöm!”. Lentebb, a közvetítésünk elején ott a videó, ahol ezt meg lehet nézni.

 

04:44 – Megemlékezés az elmúlt évben meghalt színészekről, filmkészítőkről

Mintha hosszabb lenne ez a blokk, mint az elmúlt évek Oscar-gáláin. Vagy többen haltak meg tavaly, vagy hosszabbra húzzák ezt a részt. Egyelőre nem tudjuk megítélni, mindenesetre a színpadon éneklő kórus előadása közben néhány színészről külön, hosszabban is megemlékeznek: Bill Murray Ivan Reitmanről beszélt meghatottan, Jamie Lee Curtis Betty White-ra emlékezett. Mellettük sok más filmes között megemlékeztek William Hurtről, Sidney Poitier-ről, Peter Bogdanovich-ról, Richard Donnerről, és Sonny Chibáról is.

 

04:36 – Idén 50 éves A keresztapa, három élő legenda a színpadon

A három filmet összefoglaló bejátszás után Francis Ford Coppola, Al Pacino és Robert De Niro a színpadon, a Dolby Theater közönsége egy emberként, állva tapsolja az élő legendákat. Pacino és De Niro nem szólalnak meg, Coppola beszél, aki beszédét azzal zárja, hogy „Éljen Ukrajna!”

 

04:33 – Will Smith káromkodva megütötte Chris Rockot, a Summer of Soul a legjobb dokumentumfilm

Miután a Menekülés sem a legjobb animációs film, sem a legjobb nemzetközi film díját nem nyerte meg, mi arra számítottunk, hogy a dokumentumfilm díját adják neki, ehhez képest egyiket sem, mert a Summer of Soul kapta ezt a díjat, amit többedmagával Ahmir „Questlove” Thompson köszönt meg a színpadon, bár beszéde közben valószínűleg még mindenki azon hüledezett, hogy Will Smith egyszerűen felment a színpadra és felpofozta a díjat bejelentő Chris Rockot, aki előtte azon viccelődött, hogy Smith felesége, Jada Pinkett Smith játszhatna a G.I. Jane 2-ben. Ezzel arra utalt, hogy Pinkett Smith nagyon rövid hajjal jelent meg a gálán. Csakhogy ennek az az oka, hogy a színésznő foltos hajhullásos betegségben szenved. Will Smith miután megütötte Rockot, többször is az üvöltötte, hogy „Ne vedd a feleségem nevét a kibaszott szádra!” Ha minden igaz, ez nem egy előre megírt jelenet volt, hanem Will Smith tényleg felhúzta magát.

 

04:25 – A legjobb vágó Joe Walker a Dűnéért

Ezt a díjat is a gála előtt adták át, most vágva, rövidítve játszották be.

 

04:17 – Billie Eilish énekli a No Time To Die betétdalát

A testvére, Finneas O'Connell közben zongorázik.

 

04:12 – A legjobb filmzene díját Hans Zimmer kapta

A legendás zeneszerző a Dűne zenéjéért kapta meg második Oscarját, az elsőt még az Oroszlánkirályért (!) kapta 1995-ben.

Ezt is lehetett már tudni a gála előtt, mert ezt a díjat is berakták abba a nyolcba, amit a gála előtti minigálán adtak át, így felvételről játszották be, ahogy Zimmer nem volt jelen és a díjat Jason Momoa köszönte meg helyette.

 

04:06 – A legjobb adaptált forgatókönyv díját Sian Heder a CODA-ért

Meg vagyunk lepődve, Gedzo főleg, hiszen ez a film egy remake, A Bélier család című francia film feldolgozása, ami ráadásul csak pár évvel korábbi. Vajon mit érezhet most annak filmnek a forgatókönyvírója? – teszi fel a kérdést Gedzo.

 

04:01 – Kenneth Branagh kapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat

A fickónak hét Oscar-jelölése volt eddig hét különböző (!) kategóriában, most először meg is kapta az Oscart.

A kategória jelöltje volt még idén Paul Thomas Anderson a Licorice Pizzáért, Zach Baylin a Richard királyért, Eskil Vogt és Joachim Trier A világ legrosszabb emberéért, valamint Adam McKay a Ne nézz fel!-ért.

 

03:38 – Egy perc csend az orosz–ukrán háború miatt
Reba McEntire élőben előadott dala után három képernyőre írt üzenettel reflektált az Oscar-gála az Ukrajnában zajló háborúra, ebben a többi között azt írták, hogy aki tudja, támogassa az ukránokat. 
 

03:35 – Mila Kunis a színpadon, de egyelőre semmi Ukrajna 

Az Ukrajnában született színésznő, Mila Kunis konferálta fel az egyik jelölt betétdalt, de egyelőre nem szólt a szülőhazájában zajló háborúról. Reba McEntire énekli a Somehow You Do című dalt.

 

03:31 – A Drive My Car (Vezess helyettem) a legjobb nemzetközi film

A japán film rendezője, Hamagucsi Rjúszuke az Amerikai Filmakadémia tagjainak és a filmet készítő produkciós cégeknek mondott köszönetet, aztán majdnem lekeverték, de ő még a filmben szereplő színészeknek is megköszönte, egyenként fel is sorolta a nevüket. A japán produkció egyébként ott van a legjobb film jelöltjei között is, úgyhogy még akár az is megtörténhet, ami két éve az Élősködőkkel, hogy mindkét díjat megkapja. Két évvel ezelőttig soha ilyen nem történt, és bár erre most kicsi az esély, így azért még van valamennyi.

A jelöltek között volt még az Isten keze, a Menekülés, A világ legrosszabb embere, és a Lunana: A Yak in the Classroom.

 

03:21 Troy Kotsur a legjobb férfi mellékszereplő

Megható pillanat, a Doly Theater közönsége felállva tapsol, sokan jelelve ünneplik. A díjat ugyanis a CODA című film siket színésze kapta, aki jelelve mondja el köszönőbeszédét, amit tolmács fordít a közönségnek.

A díjat egyébként Yuh-Jung Youn adta át, aki tavaly kapott Oscart a Minariban nyújtott alakításáért.
 

03:03 – Az Encanto a legjobb animációs film

Mondhatnánk, hogy papírforma, de azért a Luca díját is sokan biztosra vették, és ebben a kategóriában is szerepelt a Menekülés, ami még a legjobb nemzetközi film és a legjobb dokumentumfilm kategóriában is jelölve van, ezért ezt a filmet is sokan befutónak gondolták.

 

02:38 – Greig Fraser a legjobb operatőr

Frasernek ez a második jelölése és az első Oscarja, a Dünében végzett munkájáért. Köszönőbeszédében az egyik látványtervezőnek is köszönetet mondott.

És akik így nem kaptak Oscart: Ari Wegner (A kutya karmai közt), Janusz Kamiński (West Side Story), Dan Laustsen (Rémálmok sikátora), Bruno Delbonnel (Macbeth tragédiája)

 

02:33 – Csúszunk pár percet
A Belvárosi Moziban váltani kellett az online stream és a kábeltévé között, majd aztán csatornát is az ORF1 német kommentáros közvetítéséről a Pro7 eredeti nyelvű közvetítésére, így összeszedtünk egy pár perces csúszást, ami szöveges közvetítésünk időbélyegzőin is érződni fog. Akit ez érzékenyen érint, azoktól elnézést kérünk!

 

02:21 – Legjobb női mellékszereplő: Ariana DeBose
Ariana DeBose kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat a West Side Storyban nyújtott alakításáért.

 

02:15 – Sipos Zsuzsanna így vette át az Oscar-díjat

A Frank Herbert klasszikus regényéből Denis Villeneuve rendezésében készült Dűnét részben Magyarországon forgatták. A filmet tavaly a velencei filmfesztiválon mutatták be, Sipos Zsuzsanna pedig idén március közepén már a brit filmakadémia BAFTA-díját is elnyerte munkájáért.

 

02:07 – A három házigazda, Amy Schumer, Wanda Sykes és Regina Hall nyitja meg a gálát

Mindhárom házigazda nő, ha valakinek nem lenne egyértelmű. Ilyen amúgy még nem volt, hogy három nő vezesse a gálát.

 

02:05 – Szöllőskei Gáborral latolgattuk az esélyeket

A Mozizgatunk című filmes podcastünk heti adásában egy órán keresztül a 94. Oscar volt a téma, itt hallgatható:

Az adás fent van a SoundCloud mellett a Spotifyon, az Apple Podcasts-en, és mindenhol, ahol érdemes podcasteket hallgatni.

 

02:02 – Kezdődik a gála
Beyonce énekel egy előre, a Dolby Theateren kívül felvett produkcióban, a Be Alive című dalt, amivel idén a jelöltek között van, és ami a Richard királyban volt hallható.

 

01:56 – Sipos Zsuzsanna és Samuel L. Jackson is Oscar-díjas

Egyes díjakat (összesen nyolcat) a gála élő közvetítése előtt adtak át, hogy a gála rövidebb, gördülékenyebb lehessen. Ilyen volt például a production design, vagyis a legjobb produkciós tervezésért járó díj is, amit a magyar Sipos Zsuzsanna díszletberendező és Patrice Vermette látványtervező kaptak párban a Dűnében végzett munkájukért. 

 

Ugyanitt, a gálán kívüli díjátadó során kapott életműdíjat Samuel L. Jackson, akinek Denzel Washington adta át a díjat.