Örüljünk-e annak, hogy a KSH szerint Csongrád-Csanád megyében az egyik legalacsonyabb a gáz- és az áramfogyasztás?

Nem.
Garai Szakács László

2022. július 15. 10:23

Örüljünk-e annak, hogy a KSH szerint
Csongrád-Csanád megyében az egyik legalacsonyabb a gáz- és az
áramfogyasztás?

Van egy szép nagy táblázat a Központi Statisztikai Hivatal honlapján gáz- és villamosenergia-felhasználás megye és régió szerint címmel. Ebben 2000 óta megyénként és régiónként is összesítik, hogy hány köbméter az egy háztartási fogyasztóra jutó havi átlagos vezetékesgáz-felhasználás, illetve mennyi az egy háztartási fogyasztóra jutó villamosenergia-felhasználás havi átlaga kilowattórában számolva.

 

A legfrissebb adataik 2020-asak, eszerint Csongrád-Csanád megyében abban az évben havonta

  • az átlagos gázfogyasztás 76,2 köbméter,
  • az átlagos áramfogyasztás 170,5 kilowattóra.

 

A gázfogyasztás nálunk a harmadik legkevesebb Zala és Somogy megye után, az áramfogyasztásnál a középmezőnyben van Csongrád-Csanád megye.

 

Ez alapján akár hátra is dőlhetnénk, nem lesz itt gond a rezsicsökkentés megszűnésével, de a helyzet koránt sem ennyire egyszerű. Már csak azért sem a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2021-es évet összefoglaló villamosenergia-piaci jelentésében az olvasható, hogy Magyarország villamosenergia-felhasználása 2021-ben 4,9 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest, és az elmúlt öt év felhasználásnál is magasabb volt. Azaz hiába néz ki jól a 2020-as adat, azóta egy kicsit „haladtunk:” a lakosság villamosenergia fogyasztása 2020-hoz képest 8,8 százalékkal volt magasabb.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind