Országszerte sztrájkolnak a pedagógusok

Diákok és szülők is részt vesznek a tiltakozásban, ezzel fejezik ki szolidaritásukat a tanárok mellett.
Kékes Viktória

2022. október 05. 08:06

Országszerte sztrájkolnak a pedagógusok

Október 5-ére, az oktatás világnapjára hirdetett országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Ennek első lépéseként Szegeden tegnap délután a tanárok átadták követeléseiket az Alapvető Jogok Biztosa helyi képviselőjének. 

 

A tanárok követelései fikarcnyit sem változtak: jelentős, legalább 45 százalékos béremelést, munkaterheik csökkentését, és a munkabeszüntetéshez való jogaik visszaállítását követelik. 

 

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Telexnek azt mondta, ezidáig 13 ezer pedagógus és több mint 200 iskola jelezte csatlakozását. Szerinte meg fogja közelíteni a részvétel a tavaszi országos sztrájkot, amin körülbelül 28 ezer pedagógus sztrájkolt. A probléma szerinte ismét az, hogy a tankerületek fenyegetésekkel próbálják ellehetetleníteni a törvényes munkabeszüntetést.

 

Mi várható szerdán?

Délelőtt diákok, szülők és pedagógusok közösen vonnak élőláncot iskolák köré. Csak Budapesten több mint 35 iskola vesz részt az akcióban, Szegeden két iskola, a Deák-gimnázium és a Gábor Dénes-technikum élőláncozik reggel 7 órától. (Mindkét eseményről beszámolunk mi is és a Szeged Televízió is.) A Gábor Dénes-iskolánál a szakképzésben dolgozók a következő követeléseket fogalmazzák meg:

 

 • „Az oktatásügynek önálló minisztériumot kell létrehozni. Az oktatásra fordított költségvetési kiadásokat növeljék a GDP arányában az eddigi kétszeresére.
 • Meg kell szüntetni a szakképzés leválasztását a közoktatásról, és a szakképző intézmények irányítását is az önálló oktatási minisztérium alá kell rendelni.
 • A szakképzésben dolgozók jogállását állítsák vissza a 2020. január 1-jét megelőző állapotba, kerüljenek ismét közalkalmazotti jogviszonyba, a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálya alá, részesüljenek az ezzel járó kedvezményekből.
 • A szakképzésben dolgozókra nézve is a közalkalmazotti bértábla legyen a mérvadó, amelyet a mindenkori minimálbérhez kell igazítani.
 • A közoktatásban dolgozók bére, így a szakképzésben dolgozók bére is érje el a versenyszférában hasonló végzettséggel dolgozók átlagbérének legalább 85 százalékát.
 • A szakképzési centrumok megszüntetésével csökkentsék az oktatásirányítás centralizációját, növeljék az egyes intézmények önállóságát.
 • Az egyes intézmények saját bevételei felett az intézmények maguk rendelkezzenek.
 • A szakképzési intézményekben dolgozók bérpótlékának biztosítása állami finanszírozással történjen, és ne az intézmények által kigazdálkodott keretből.
 • A nevelőtestületnek legyen egyetértési joga az intézményi vezetők kiválasztásában.
 • Biztosítani kell a tanári szabadságot a tankönyvek kiválasztása és a tananyag összeállítása terén.
 • Fokozatosan csökkentsék a tanárok és oktatók kötelező óraszámát heti 18-ra, hogy egyéb munkaköri feladataikat ne a pihenőidő rovására kelljen elvégezniük.
 • A tanévre számított órakeretet el kell törölni, mert egyenlőtlen és igazságtalan munkaterhelést eredményez.
 • Az órarend szerinti túlórákat és az eseti helyettesítésből eredő túlmunkát minden esetben fizessék ki.
 • A munkaidő-nyilvántartást jelenlegi formájában mint fölösleges adminisztratív terhet meg kell szüntetni.
 • A tanároknak legyen szabad döntési joga az akkreditált továbbképzések kiválasztásában.
 • A kötelező továbbképzések munkaidőben és a munkáltató költségén történjenek.

 

A szakképzésben tanulók érdekében megfogalmazott elvárások:

 • Történjen meg a NAT felülvizsgálatával a kötelező tananyag radikális csökkentése.
 • A tanulók életkori sajátosságait figyelembe véve csökkenteni kell a tanulók tanóráinak a számát.
 • Történjenek konkrét intézkedések a tanulók kiégésének megelőzésére. Növeljék az intézményekben dolgozó pszichológusok és szociális munkások számát.
 • Ki kell dolgozni az osztály- és tanulmányi kirándulások finanszírozási rendszerét.
 • Ingyen tankönyv helyett kapjon minden tanuló és tanár ingyen notebookot, valamint korszerű interaktív tananyagokat”.

 

Délután öt órától a Grund nevű ifjúsági szervezet hídfoglalást és tüntetést tart a pedagógusokért Budapesten, a Margit hídon. Este héttől pedig a Tanítanék és a noÁr Mozgalom szolidaritási koncertje zárja a napot a Kossuth téren.

 

A pedagógus-tiltakozások legfrissebb hullámát az váltotta ki, hogy múlt hét pénteken a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát felmentették állásából, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. Ezt megelőzően a miskolci Herman-gimnázium igazgatóhelyettesét mentették fel polgári engedetlenség miatt.

 

 

TASZ-kisokos készült a tiltakozási lehetőségekről

 

2022-ben a kormány módosította a sztrájktörvény alatti minimális szolgáltatás feltételeit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pedagógusok ne tiltakozhatnának. Ezért a Társaság A Szabadságjogokért mind nekik, mind pedig a szülőknek és a diákoknak, összeállított egy olyan kisokost, amiben megtalálhatóak a legfontosabb tudnivalók a lehetséges tiltakozási formákról. A kisokos kitér az általános tiltakozási formákra (tüntetés, sztrájk, polgári engedetlenség), de célzottan is foglalkozik a pedagógussztrájkra vonatkozó különleges szabályokkal. Így olyan kérdésekre is választ ad, hogy miként lehet intézményi sztrájkot szervezni 2022 őszén, vagy hogy utasíthatja-e az iskolaigazgató munkára azokat a pedagógusokat, akik sztrájkolni akarnak. Szülők is tiltakozhatnak az oktatás jelenlegi helyzete ellen. Például otthon tarthatják kiskorú gyermeküket egy tetszőleges napra, hiszen egy ilyen egyszeri, tetszőleges indokú hiányzás önmagában semmiképpen nem veszélyezteti a tanuló tankötelezettségének teljesítését. Diákok esetében pedig fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi jogrendszer biztosítja, hogy ők is részt vehessenek vagy szervezhessenek megmozdulásokat. Azonban az iskolaidőben történő tüntetések hiányzásnak minősülnek, így azokat igazolni kell. A pénteki budapesti tüntetésre való tekintettel a TASZ gyülekezési forródrótja ismét élni fog 15 és 21 óra között. A +36 30 722 3356-os számon érheti el a TASZ jogsegélyszolgálatát, akinek azonnali jogi segítségre van szüksége.