Országos pedagógussztrájk Szegeden: „egy se birta mondani / Hogy: éljen, Eduárd” (frissítve)

A meghirdetett országos sztrájk napján, az összefogás jegyében a szegedi oktatási intézmények közös akciót szerveznek. Egész délelőtt szól, „Király, te tetted ezt!”
Garai Szakács László

2022. október 27. 15:29

Országos pedagógussztrájk Szegeden: „egy se birta mondani / Hogy: éljen, Eduárd” (frissítve)

Általános iskolák, gimnáziumok, szakgimnáziumok, egyetemi karok előtt közösen mondják el a pedagógussztrájkhoz csatlakozók Arany János A walesi bárdok című balladáját.

 

 

„Sok hangon, sokféle oktatási intézményben fog megszólalni Arany halhatatlan műve, amellyel azt szimbolizáljuk, hogy a jövőben is közösen vagyunk készek áldozatot hozni a céljainkért. Mindannyian feketében leszünk, mert egy pillanatra sem felejthetjük el, hogy a Kölcsey-gimnáziumból méltatlanul kirúgott kollégáinkat még mindig nem helyezték vissza állásukba” – áll az akciót ismertető, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

 

A ballada felolvasása előtt a három aktuális követelésüket is elmondják a tanárok, amiknek azonnali megoldását sürgetik, egyúttal további akciókat is kilátásba helyeznek.

 

„Ezzel egyidőben eljuttatjuk az egységről szóló Nyilatkozatunkat a Szegedi Tankerületi Központba, amelyhez közérdekű kérdéseinket csatoljuk, és ezekre sürgős választ várunk. A csütörtöki akciónk nem a polgári engedetlenség keretében valósul meg, de a jövőben nem riadunk vissza a további nyomásgyakorlástól sem” – olvasható a közleményben.

 

Információink szerint Szegeden ma az alábbi időpontokban és helyszíneken olvassák fel az iskolák előtt A walesi bárdok balladát:

 • 7:25 Szegedi Arany János Általános Iskola tanárai,
 • 7:30 a Gábor Dénes-technikum oktatói, tanulói
 • 8:45 a Szegedi Gregor József Általános Iskola tanára(i),
 • 8:47 a Deák Ferenc Gimnázium előtt a Deák-gimnázium, a Krúdy-szakképző iskola és a Gedói általános iskola tanárai.
 • 9:00 a Tömörkény-gimnázium tanárai,
 • 9:00 Egyetemi hallgatók a BTK Göncz Árpád sétányon a Café Radnótinál (információink szerint elmaradt),
 • 9:25 Eötvös-gimnázium tanárai,
 • 9:45 Madách általános iskola tanárai,
 • 11:35 a Rókusi Általános Iskola tanárai,
 • 12:00 Ságvári-gimnázium és általános iskola tanárai.
 • A Béke Utcai Általános Iskolából Csík Erika tanító jelezte, ők is kiállnak a csütörtöki megmozduláson résztvevő tanárok mellett. Úgy fogalmazott:

 

„Büszkék vagyunk, hogy ismét közel 100 százalékos a tanári kiállás az iskolánkban. A sztrájk idejére a szülők is támogattak minket, hiszen nagyon alacsony létszámban küldtek be gyerekeket az iskolába. Változást szeretnénk és kiállunk egymásért, valamint a jövő nemzedékéért. Érezzük a tanárhiány nehézségeit, a megnőtt terheket, az egyre kevesebb megbecsülést”.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind