Országos pedagógussztrájk: sávlezárás Budapesten, ülősztrájk és szülői kiállás Szegeden

Reggel nyolckor országszerte tanárok, diákok és szülők ezrei demonstráltak a rossz oktatási rendszer és a pedagógusok élhetetlenül alacsony fizetése miatt.
Cservenák Zoltán

2022. december 08. 10:12

Országos pedagógussztrájk: sávlezárás Budapesten, ülősztrájk és szülői kiállás Szegeden

Reggel negyed kilenc körül a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumnál a tanárok, diákok és szülők együtt akcióztak. Olvasói fotót is kaptunk a gimnázium épületéből, ezen látható, hogy a diákok – ezúttal is kockáztatva az igazolatlan órát – ülősztrájkkal tiltakoztak, illetve telefonjaikkal világítva elénekelték a demonstrációk szimbolikus dalát a Mi vagyunk a grundot.

 

Ugyancsak Szegeden, a Radnóti-gimnáziumnál az Egységes Szülői Front leragasztott szájú tagjai álltak össze egy jelmondatra: „A csend nem rend” – ezt formázták meg betűnként az iskola épülete előtt, így tiltakozva az oktatási kormányzat tanárokat és diákokat ért megfélemlítő akciói ellen.

 

A pedagógusok, diákok és szülők 9 követelése:

 

  • Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról!
  • Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  • Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  • Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  • Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  • Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  • Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  • Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  • Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  • Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

 

Tüntetéssorozat a fővárosban

Budapesten már reggel 7 óra körül elkezdtek gyülekezni a diákok a mai megmozdulásra, azt tervezték, hogy utakat, járdákat zárnak le, így próbálva felhívni a figyelmet a tanárok, az oktatás és a saját rossz helyzetükre. A Telex tudósítása szerint 7 óra után valamivel néhány diák megpróbálta elfoglalni a Rákóczi utat, de a rendőrök közbeléptek. A tüntetők – utalva az Alkotmánybíróság döntésére, miszerint rendben van a tanárok sztrájkjogának kormányzati korlátozása – azt skandálták, hogy „A sztrájk alapjog!”.

 

Az Egyetem téren az ELTE oktatói és hallgatói közös fényképet készítettek magukról, így támogatva a kirúgott és megfélemlített tanárokat, pedagógusokat. Ilyen kiállás Szegeden is volt, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról, valamint a Bölcsészettudományi Karról adtak ki támogató nyilatkozatokat.

 

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai a Szentendrei úton 150–200 résztvevővel forgalomkorlátozó akciót szerveztek. Sikerült elfoglalniuk egy sávot az úton. Sok autós dudálással jelezte, a tüntetőkkel van.

 

Az egykori Karmelita kolostor, mai miniszterelnöki székhely mellett diákok, tanárok és szülők sorakoztak fel, szerették volna átadni petíciójukat a kormányozni érkező Orbán Viktornak. A Telex szerint 50-60-an voltak ott, kezükben a pedagógussztrájk ismert üzeneteivel. Többen – jelezve, hogy nem félnek – a nevüket és az iskolájuk nevét írták föl a papírra. A tüntetők a Himnuszt és a Kossuth-nótát is elénekelték. Utóbbi Orbánék rendszeresített választási győzelmi éneke. A sorfalat állók papírrepülőkkel dobáltak meg egy sötétített kormányzati luxusfurgont. Nem lehetett tudni, ki ült benne. Ezután a tüntetésük átcsapott ironizálásba, azt kiabálták, hogy rúgjanak ki még több tanárt és vonjanak ki még több pénzt az oktatásból Orbánék.

 

A Telex információ szerint országszerte több mint 100 oktatási intézményben ülősztrájkolnak.

Címlapon

mutasd mind