Országos Bírói Tanács: egyre több nyomásgyakorlás éri a független igazságszolgáltatást

Az RTL Klub Híradójának nyilatkozott az Országos Bírói Tanács szóvivője. Véleménye szerint mind kívülről, mind belülről éri presszió a bírákat. Az OBT már korábban is jelezte: nem tartják szerencsésnek, ha politikai aktorok célkeresztbe veszik az igazságszolgáltatást.
Kékes Viktória

2022. február 04. 13:41

Országos Bírói Tanács: egyre több nyomásgyakorlás éri a független igazságszolgáltatást

Vasvári Csaba elmondta:

 

Nem szerencsés, ha politikusok börtönbizniszt emlegetnek, vagy bírák listázását helyezik kilátásba, vagy egyes bírókat „vérbíróknak” neveznek.

 

Hozzátette: az sem szerencsés, ha nem kívülről, hanem belülről éri presszió a bírákat. Szerinte erre is volt példa bőven az utóbbi időben:

 

Gondolok itt az Országos Bírói Tanács több tagjának a lemondatására, illetőleg a legújabb ügyre, ami ha igaz, szintet lépést jelent, és nevezhetjük sokkolónak is. 

 

 

A szóvivő itt a nemrégiben kirobbant Schadl-botrányra gondol, amelynek csupán egyik szála, hogy a végrehajtói kar volt elnöke ki akart rúgatni egy bírót az állásából, és ezzel kapcsolatban az igazságszolgáltatás legmagasabb szintjén is fogadták.

 

Vasvári szerint senki nem szeretné, ha ügyét egy olyan bíró bírálná el, amely nem csak a törvényeknek és saját lelkiismeretének felel. Márpedig ezek a nyomásgyakorlások hatnak a bírák függetlenségére. 

 

Az Országos Bírói Tanács szerdán egy olyan tartalmú nyilatkozatot adott ki, amelyben azonnali és hatékony fellépést sürgetnek a bírák függetlenségének védelmében.