Országos adatbázis készül a mentőket támogató vendéglátóhelyekről

Sőt, matricákat is kapnak a támogató éttermek, és csatlakozni is tud, aki még nem tette, de szeretne.

2021. április 23. 06:26

Országos adatbázis készül a mentőket támogató vendéglátóhelyekről

Az Országos Mentőszolgálat úgy döntött: országos online adatbázist készít a szolgálatban lévő mentőket támogató vendéglátóhelyekről, miután országszerte egyre többen fejezik ki támogatásukat a mentődolgozók felé, hangzott el az M1 híradójában.

Húsvétkor a fővárosban egy Szentendrei úton lévő hamburgerezőnél lefotóztak és feljelentettek egy szolgálatban lévő mentőápolót, amiért ebédet vásárolt. A vizsgálat során kiderült, hogy nem ellátás alatt vagy helyett, hanem a kórházból a mentőállomásra tartva álltak meg, és mire visszaértek, riasztást is kaptak, ezért csak jóval később tudtak ebédelni.

Az eset óta egyre több vendéglátóegység jelezte, hogy kedvezményeket ad a mentőegységeknek. Ezért döntött úgy a mentőszolgálat, hogy

egy országos adatbázist hoznak létre a szolgálatban lévő mentőknek kedvezményeket biztosító vállalkozásokról. Ezeket hamarosan egy online térképre is felteszik, hogy a mentők telefonjukon is láthassák és azonnal megtalálják azt a vendéglátóegységet, ahol kedvezményt kaphatnak.

Az első Hambulancia-matricát szerdán arra a vendéglátóegységre rakták ki, ahol húsvétkor lefotózták a mentőket. A hely tulajdonosa, Jóné Erika az M1-nek azt mondta:

a mentők járvány idején, előtt és után is emberéleteket mentenek, ezért csak szeretettel és jóérzéssel lehet rájuk gondolni.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a koronavírus-fertőzési adatok szerencsére javulóban vannak, de még mindig sokkal nagyobb a terhelés a mentőkön, mint a Covid előtti időszakban, és van, hogy 20 percük sincs az ebédjük elfogyasztására.

A szóvivő a Facebook-oldalán arról is írt,

az Országos Mentőszolgálat nem csak a bajtársakat támogató adatbázis létrehozását vállalja, hanem azt is felajánlja, hogy a hamarosan újrainduló Hősképzések során újraélesztésre képzi ki a Hambulanciák személyzetét, hogy vészhelyzetben is a mentők segítő partnerei lehessenek.

Csatlakozni az info@mentok.hu címen lehet.

Szegeden az első étterem, amelyik a feljelentéses hír hatására úgy döntött, hogy folyamatos kedvezményt ad a mentőknek, a Trója Ételbár volt, az akciójukról korábban itt írtunk. Azóta nem ők az egyetlenek Szegeden sem.