Oroszország megfenyegette Amerikát, öt ukrajnai vasútállomást is rakétatámadás ért

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója 2022. április 25-én, hétfőn koradélután.
Kékes Viktória

2022. április 25. 14:23

Oroszország megfenyegette Amerikát, öt ukrajnai vasútállomást is rakétatámadás ért

Moszkva megfenyegette az Egyesült Államokat

Miután titokban Ukrajnába látogatott az amerikai külügy-, és védelmi miniszter, Lloyd Austin hétfőn arról beszélt, az Egyesült Államok mindent megtesz, hogy Ukrajna mindent megkapjon amire a háború jelenlegi szakaszában szüksége van. Azt már most tudni lehet, hogy újabb 300 millió dollárt és több százezer lőszert küldenek, valamint szövetségeseiket is arra kérik, hogy ők is támogassák Ukrajnát.

 

A Kreml máris reagált a bejelentésre: Anatolij Antonov, Moszkva washingtoni nagykövete az állami Rosszija 24 csatornának azt nyilatkozta, hogy Oroszország hivatalos diplomácia jegyzéket küldött, amelyben arra figyelmeztetik az Egyesült Államokat, hogy ne küldjenek több fegyvert Ukrajnába, mert azok csak tovább súlyosbítanák a helyzetet, és növelnék a konfliktus tétjét.

 

Volodimir Zelenszkij hivatala is kiadott egy közleményt a találkozó után, ebben az ukrán elnök köszönetet mondott a „példa nélküli” segítségért.

 

Lehetővé teszik a civilek evakuálását az oroszok Azovsztalnál

Egyoldalú fegyvernyugvást és humanitárius folyosó megnyitását jelentette be a mariupoli Azovsztal fémműnél a civil lakosok elvonulása érdekében hétfőn Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője az MTI tájékoztatása szerint. 

 

A közép-európai idő szerint 13 órakor életbe lépő folyosón Mizincev szerint a civilek tetszőleges irányban távozhatnak, az említett időponttól kezdve az orosz fegyveres erők és a donyecki „népi milícia” is fegyvernyugvást tart.

    

„Ha mégis vannak még mindig békés lakosok acélműben, kategorikusan követeljük, hogy a kijevi hatóságok haladéktalanul adjanak parancsot a nacionalista alakulatok parancsnokainak a szabadon bocsátásukra” – hangoztatta a tábornok.

 

Öt ukrajnai vasútállomást ért légicsapás hétfő reggel

Az ukrán állami vasúttársaság vezetője, Olekszandr Kamisin hétfőn az ukrán televíziónak elmondta, hogy egy órán belül történt mind az öt támadás. Az ország nyugati és középső részét ért légicsapásoknak áldozatai is vannak, de ennél bővebb tájékoztatást egyelőre nem adtak az ügyben.

 

Néhány héttel ezelőtt a kramatorszki vasútállomást érte légicsapás, akkor legalább ötvenhét ember halt meg. Az oroszok tagadták, hogy ők lennének a felelősek a támadásért, az orosz védelmi minisztérium pedig azt sugallta, hogy Ukrajna saját népét támadta meg.

 

A brit hírszerzés szerint az oroszoknak továbbra sem sikerült áttörést elérniük Donbaszban

A Twitteren is olvasható friss jelentés szerint az orosz erők csak kisebb sikereket értek el, amióta a keleti régióra helyezték át a hangsúlyt. Bár a fő cél Donbasz teljes elfoglalása, elegendő logisztikai és támogató harci eszköz hiányában jelentős áttörést ezidáig nem sikerült elérniük.