Oroszország már Lengyelországot is „nácitlanítani” akarja, kiszorították az oroszokat Harkiv közeléből

Egészen pontosan az orosz parlament alsóháza tenné fel Lengyelországot a „nácitlanítandó” országok listájára. Eközben az ukránok már arról beszélnek, év végén győzhetnek, Putyin pedig halálos beteg.
Cservenák Zoltán

2022. május 14. 14:10

Oroszország már Lengyelországot is „nácitlanítani” akarja, kiszorították az oroszokat Harkiv közeléből

A lengyelek hibája, hogy az oroszoknak nem tetsző kijelentéseket tettek Ukrajna megtámadásával kapcsolatosan, és katonai segítséget is nyújtanak az ukránoknak.

 

Oleg Morozov, az Állami Duma (parlament) ellenőrző bizottságának elnöke az alsóházban azt mondta,  

 

a lengyel vezetés kijelentései Oroszországról, „mint rákos daganatról” és az Ukrajnának nyújtott kártérítésekről arra késztetik az Oroszországi Föderációt, hogy felvegye a nácitlanításra szoruló országok sorába

 

– vette észre az orosz állami hírügynökség oldalán megjelent anyagot a 444.hu.

 

Zelenszkij: 6 települést foglaltunk vissza péntekig

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajna pénteken hat települést foglalt vissza az orosz erőktől, a háború február 24-i kezdete óta pedig összesen 1015 elveszített települést sikerült újra az ellenőrzésük alá vonni. Nem világos, hogy ezek a települések pontosan mekkora területet foglalnak el.

 

Ukrajna északi részén egy ukrán ellentámadás számos falut visszavett a Harkivtől keletre fekvő területen. Az ukrán előretörés azzal a szimbolikus kínos helyzettel fenyeget, hogy az orosz erőket visszaszorítják saját határaikhoz, és ugyanakkor az ukrán előrenyomulás stratégiai fenyegetést jelent az Ukrajnába tartó orosz utánpótlási vonalaknak azzal, hogy elvágják őket a Donbász-régióban délebbre fekvő haderőktől.

 

Harkiv környékén sincsenek már az oroszok

„Valószínűleg megnyerte a harkivi csatát” Ukrajna – ezt közölte a Study of War nevű kutatóintézet. Náluk jobban kevesen értenek a háborúk elemzéséhez, ezért jó eséllyel hihetünk abban, amit írtak. Az intézet szerint az ukrán honvédelmi erők meg tudták akadályozni az oroszokat Harkiv bekerítésében. A Telex azt írja a kutatóintézet információi alapján, hogy az oroszok a határ irányába szorultak vissza, sőt már legalább 50 kilométerre vannak a várostól. Harkivre egy rakétát tudtak kilőni az elmúlt napokban, azt is hatástalanította az ukrán légvédelem.

 

Harkiv és Oblaszt környékének harci helyzete

 

A finn elnök Putyinnak: Ukrajna megtámadása alapvetően átírta országa biztonsági helyzetét

 

Finnország a napokban dönthet arról, hogy csatlakozik a NATO-hoz, akárcsak Svédország. A finn elnök, Sauli Niinistö szombaton beszélt Vlagyimir Putyinnal, és tájékoztatta az orosz elnököt a helyzetről. Niinistö azt is elmondta Putyinnak, hogy Ukrajna megtámadása, és az északi országok, így Finnország megfenyegetése az esetleges NATO-csatlakozása miatt Finnország még inkább az Észak-atlanti Szerződéshez akar tartozni – írja a CNN.

 

Németországban találkoznak a NATO-külügyminiszterek

 

A NATO külügyminiszterei szombaton Németországban gyűlnek össze, a finn kormány pedig azt tervezi, hogy vasárnap kiad egy második fehér könyvet, amiben az ország NATO-csatlakozását javasolja. A NATO-tag Törökország azonban vacillál a NATO bővítésével kapcsolatosan. 

 

Oroszország szerint „megtorló lépésekre kényszerülne”, ha Finnország tagja lesz a NATO-nak. Oroszország szombaton felfüggesztette az áramexportot Finnországba – közölte pénteken a finn Fingrid átvitelirendszer-üzemeltető.

 

A G7 szeretné, hogy Kína, hogy „ne ássa alá az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat”

 

A világ leggazdagabb nemzeteit képviselő G7-ek külügyminiszterei szombati közös nyilatkozatukban kijelentették, hogy „soha nem fogják elismerni azokat a határokat, amiket Oroszország katonai agresszióval próbált megváltoztatni”, hozzátéve, hogy a G7 elutasította „a befolyási zónák minden elképzelését és ezt olyasminek nevezte, ami nincs összhangban a nemzetközi joggal.” A csoport külön közleményben is felszólította Kínát, hogy 

 

„ne segítse Oroszországot az Ukrajna elleni agressziós háborúban, ne ássák alá az Oroszországgal szemben Ukrajna szuverenitása és területi integritása elleni támadása miatt kiszabott szankciókat, ne igazolja az orosz fellépést Ukrajnát, és ne vegyen részt információmanipulációban, dezinformációban és más eszközökben, hogy legitimálja Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúját”.

 

Az oroszok nem tudnak átkelni a Donyecen

 

A CNN – műholdképekre és katonai információkra hivatkozva – beszámolt arról, hogy az orosz erők többször kudarcot vallottak, és nem tudtak átkelni a Donyec folyón. Az oroszok akár 70 páncélozott járművet és egyéb felszerelést is elvesztettek, amikor a hét elején megpróbáltak átkelni a folyón. Céljuk az volt, hogy megpróbálják bekeríteni az ukrán védelmet a luhanszki régióban, de ez látványosan nem sikerült.

 

Ukrán tisztségviselők szerint a luhanszki régióban több mint 50 házat semmisítettek meg orosz lövedékek, miközben a térség ipari városainak övezetében továbbra is dúlnak a harcok. Úgy tűnik, hogy az oroszok kevés előrehaladást értek el a helyszínen, miután a hét elején megszilárdították ellenőrzésüket Rubizsne felett.