Oroszország gyakorlatilag háborúval fenyegeti Litvániát, a vasúti tranzit megállítása miatt

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. június 20-án.
Garai Szakács László

2022. június 20. 21:56

Oroszország gyakorlatilag háborúval
fenyegeti Litvániát, a vasúti tranzit megállítása miatt

Zelenszkij: Afrika Oroszország túszává vált

A globális élelmiszerhiány addig tart, amíg Oroszország be nem fejezi az Ukrajna elleni háborút – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn az Afrikai Unió közgyűlésének elnöksége előtt, videokapcsolaton elmondott beszédében, hangsúlyozva, hogy ily módon Afrika Oroszország „túszává vált”.

 

– Miért és mikor merült fel ez a probléma? Hangsúlyozom: idén február 23-án még nem volt ilyen probléma. Voltak már szokatlan inflációs folyamatok a világ különböző részein, de semmi még csak hasonló sem volt a most fenyegető élelmiszerhiányhoz. A válság pontosan február 24-én kezdődött, amikor az orosz tengeri flotta blokád alá vette az ukrán kikötőket a Fekete- és az Azovi-tengeren – idézte a liga.net ukrán hírportál Zelenszkijt.

 

Az elnök beszámolt arról, hogy tárgyalások folynak az ukrajnai kikötők blokádjának feloldásáról, de ezek egyelőre nem jártak sikerrel. „Azért, mert még nem találtak megfelelő eszközt annak biztosítására, hogy Oroszország ne támadja meg a kikötőket újra”.

 

Az elnök kiemelte, hogy világszerte 400 millió ember függ az ukrajnai agrártermékektől. – Ukrajna volt az egyik fő európai műtrágyagyártó is, de mára a vállalkozások egy részét az oroszok tönkretették. Hallottak-e erről az orosz partnereiktől, akikkel Önök fenntartják a párbeszédet? Egyáltalán beszéltek Önöknek erről? Biztos vagyok abban, hogy teljesen más dolgokat mondanak.

 

Meggyőződését fejezte ki, hogy Oroszországnak valójában szüksége van erre a válságra, és ezért szándékosan súlyosbítják a helyzetet. Kifejtette: Oroszország Afrikát próbálja felhasználni arra, hogy nyomást gyakoroljon az őt szankciókkal sújtó országokra. „Hangsúlyozom: a szankciós politika csak arra irányul, hogy Oroszország felhagyjon azzal a kísérletével, hogy Ukrajnát rabszolgasorba taszítsa”.

 

Visszaverték az oroszokat Szeverdonecknél

Az ukrán vezérkar hétfő délutáni helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg visszaverte az orosz erők támadását a Luhanszk megyei Szeverodonecknél, valamint a Donyeck megyében lévő Szlovjanszk irányában.

 

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó közben a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy a régió közigazgatási központjaként működő Szeverodoneckben a harcok már a város ipari övezetében folynak, az ukrán katonák pedig beszorultak az Azot vegyiüzem területére.

 

Kis csoportokban evakuálják a civileket Szeverodoneckből a luhanszki milícia szerint

– Az evakuálás nagyon kis csoportokban zajlik, mert nagy életveszéllyel jár: azokat az útvonalakat, amelyeken Szeverodoneck megközelíthető, rendszeresen lövik – mondta Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” alezredese. A tiszt szerint az aktív harcok miatt lehetetlen humanitárius segélyt szállítani a városba.

 

A tiszt azt is elmondta, hogy a luhanszki milícia és az orosz hadsereg Zolotében és Hirszkében „operatív gyűrűt” vont az ukrán erők köré. A Pervij Kanal televíziónak azt állította, hogy a szeverodonecki Azot gyárban bekerített ukrán katonák egyes területen felemelték a fehér zászlót, hogy tárgyalásba kezdjenek.

 

Marocsko azt mondta, hogy szabad hullámsávokon tárgyalnak ukrán parancsnokokkal, akik csapataik állapotát siralmasnak nevezték.

 

Kreml: törvénytelen a Kalinyingrádba tartó orosz vasúti tranzit litván korlátozása

– Példa nélküli és törvénytelen Litvánia döntése a Kalinyingrádba irányuló orosz vasúti tranzit korlátozásáról – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak Moszkvában. A szóvivő szerint az orosz hatóságok elemzik a helyzetet, és annak alapján döntik majd el, hogy milyen válaszlépéseket tegyenek.

 

– A döntés tényleg példa nélküli. Ez mindennek a megsértése. Úgy tudjuk, hogy ez az Európai Unió vonatkozó határozatával függ össze, ami a szankciókat a tranzitra is kiterjeszti. Szerintünk ez is törvénytelen.

Peszkov szerint a helyzet több mint súlyos, és nagyon mély elemzést igényel, mielőtt bármilyen intézkedést és bármilyen döntést meg lehetne fogalmazni. A szóvivő azt mondta, hogy az elemzés a következő napokban fog megtörténni.

 

Arra a kérdésre, hogy valójában egy orosz régió blokád alá helyezéséről van szó, kijelentette: „természetesen ez a blokád eleme”. Peszkov nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a Kreml kapott-e javaslatokat a kalinyingrádi önkormányzattól a lehetséges válaszintézkedésekről. Mint mondta, az ellenlépések kidolgozásához Moszkva több állami intézmény álláspontját mérlegelni fogja.

 

Az orosz külügyminisztérium hétfőn bekérette a moszkvai litván nagykövetség ügyvivőjét, és határozott tiltakozását fejezte ki a kalinyingrádi régió blokádjának kísérlete miatt. Moszkva figyelmeztette a diplomatát, hogy az orosz nemzeti érdekek védelme érdekében ellenintézkedéseket kell bevezetnie. A tárca kifogásolta, hogy Vilnius az orosz fél előzetes értesítése nélkül tilalmat rendelt el a Litvánia területén keresztül a Kalinyingrád megyébe irányuló vasúti tranzit számos tételére.

 

„Követeltük, hogy ezeket a korlátozásokat azonnal oldják fel” – olvasható a tárca honlapján közzétett állásfoglalásban. Az oroszok szerint Litvánia intézkedéseivel nemzetközi jogi kötelezettségeket sért, különösképpen az Oroszországi Föderáció és az EU 2002-ben elfogadott közös nyilatkozatát a Kalinyingrád megye és Oroszország többi része közötti tranzitforgalomról. Moszkva nyíltan ellenségesnek tekinti őket, és követeli a teherszállítás mielőbbi teljeskörű helyreállítását.

 

„Ha ez nem történik meg, Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy lépéseket tegyen nemzeti érdekei védelmében”.

 

Ukrajna fekete-tengeri gázfúrótornyokra mért csapást

A fúrótornyokon a reggeli támadás idején 109 ember tartózkodott, közülük 21-et kimentettek. A létesítményeket három csapás érte. Olga Kovitidi, az orosz parlamenti felsőház krími szenátora azt mondta, hogy a csapás az Odesszkaja lelőhely ellen irányult, Odesszától 71 kilométerre. A politikus elmondta, hogy a kitermelést leállították és a technológiai katasztrófának sikerült elejét venni.

 

A Kijev által az ukrán állami Naftohaz állami olaj- és gázipari vállalat leányvállalatának tekintett Csornomornaftohazt az Ukrajnától Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krími Köztársaság 100 százalékban a saját tulajdonának vallja. A cég szénhidrogén-mezőket aknáz ki a Fekete-tenger és az Azovi-tenger talapzatán, valamint a Krím félsziget szárazföldi részén.

Címlapon

mutasd mind