„Ukrajnának élve van szüksége az ukrán hősökre” – Ez történt május 16-án délután óta az orosz–ukrán háborúban

Ha csak pár perce van képbe kerülni, akkor ezt olvassa el!
Kovács M. Norbert

2022. május 17. 10:06

„Ukrajnának élve van szüksége az ukrán hősökre” – Ez történt május 16-án délután óta az orosz–ukrán háborúban

Az ukrán rendfenntartók már 45 orosz állampolgárt azonosítottak, akik a nyomozás szerint háborús bűnökkel felérő atrocitásokat követtek el Ukrajna területén

 

– közölte Irina Venegyiktova ukrán főügyész hétfőn egy tévéműsorban. A főügyész azt is mondta, hogy három személy már bíróság előtt áll, az egyik érintettet hivatala egy civil meggyilkolásával vádolta meg, a másik kettő pedig a vád szerint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében civil infrastruktúrára lőtt. A főügyész elmondta azt is, hogy ez 45 ember csak a kezdet, jelenleg 11 ezer 600 eset miatt van folyamatban eljárás.

 

Josep Borrell, Európai Unió külügyi vezetője szerint vita van Magyarországgal az olajembargó miatt. Borell szerint Magyarország ragaszkodik hozzá, hogy az uniós olajembargót Oroszországgal szemben nem politikai, hanem gazdasági okokból blokkolja a hatodik uniós szankciócsomag elfogadását. A kérdés szerinte még nem lezárt: 

 

„A vita folytatódni fog arról, hogy mikor és mekkora költséget kell majd viselniük az egyes tagállamoknak.” 

 

Emellett azt is mondta, hogy 

 

„az EU elfogadhatatlannak tartja, hogy a balkáni országok semleges álláspontot képviseljenek Oroszországgal szemben.”

 

Megkezdődött a sebesült ukrán katonák evakuálása a Mariupolban az Azovsztal acélgyárból Volodimir, erősítette meg hétfő éjjel szokásos facebookos beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki addig szerint 266 katonát hoztak ki az üzemből. Zelenszkij azt mondta, reméli, hogy meg tudják menteni a katonák életét, 

 

„Ukrajnának élve van szüksége az ukrán hősökre (…) Az ukrán hadsereg, a hírszerzés, a tárgyalócsoport, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága és az ENSZ segítéségnek köszönhetően reméljük, sikerül megmenteni a srácok életét”

 

– mondta Volodimir Zelenszkij.

 

Hedgehog, azaz Sündisznó kódnévvel óriási hadgyakorlatot tart a NATO a Baltikumban, egészen pontosan Észtországban, ami a katonai szövetség történetének eddigi egyik legnagyobb hadgyakorlata. 

 

Tíz ország vesz részt gyakorlaton, köztük van a NATO-csatlakozást kérelmező Svédország és Finnország is. Adná magát a feltételezés, hogy ezt egyfajta nyomásgyakorlásnak szánján Putyinra és Oroszországra, de valójában a hadgyakorlatot még a háború kirobbanása előtt szervezték meg. 

A hadgyakorlat helyszíne 64 kilométerre fekszik Oroszország legközelebbi katonai bázisától. A gyakorlat célja egy Észtország elleni orosz támadás szimulálása.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszlépést ígért a NATO-bővítésre. 

 

Oroszország válaszolni fog arra, hogy a NATO katonai infrastruktúrájához Finnország és Svédország is csatlakozik a haderejével

 

– mondta az orosz elnök hétfői Moszkvában. Putyin szerint a válaszlépésekről az Oroszországot fenyegető döntések alapján fognak dönteni.

 

Recep Tayyip Erdoğan török elnök újra kijelentette, hogy országa nem fogja jóváhagyni Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. 

Ezzel kapcsolatosan azt is mondta, hogy a svéd és a finn delegáció ne fáradjon azzal, hogy Törökországba mennek őt győzködni. Egy ország NATO-tagságához az összes meglévő tagnak ratifikálnia kellen a csatlakozást, tehát Törökországnak is. A törökök 1952 óta tagjai a NATO-nak.

 

Elhagyja Oroszországot a McDonald's. Az amerikai gyorsétterem-lánc több mint három évtized után hagyja le az országot és egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját. Az amerikai gyorsétterem-hálózat egy oroszországi helyi vevőnek kívánja eladni érdekeltségeit, és arra törekszik, hogy szerződésben gondoskodjon a 62 ezer dolgozó jövőbeni foglalkoztatásáról. 

 

A cég 847 étteremmel rendelkezik Oroszországban. Védjegyeit megtartja ugyan Oroszországban a McDonald's, de az értékesítés után nem fogja engedélyezni a cégnév, a logó, a márkajelzés és az étlap használatát.

Az ukrajnai McDonald's-éttermek egyelőre zárva tartanak, de a dolgozókat továbbra is fizeti a cég.

 

Helyi idő szerint nem sokkal éjfél után a nyugat-ukrajnai Lviv városát robbanások rázták meg. Akik hallották és/vagy látták robbanásokat, legalább nyolc robbanást számoltak meg. A Lengyelországhoz közeli Lvivben 23 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom van érvényben. A város polgármestere, Andrij Szadovij szerint nem erősítették meg, hogy rakéták csapódtak volna be a városba. A polgármester később a Facebookon azt írta, hogy a javorivi járásban, 20 kilométerre a lengyel határtól rakéta csapódott az egyik vasútvonalba. A rakéta roncsai részben megrongálták a vasúti infrastruktúrát. Andrij Szadovij szerint, rakéták számát tekintve ez volt az egyik legnagyobb támadás a lvivi terület ellen. 

 

„Nehéz megjósolni, hogy mi fog ezután következni”

– írta a polgármester.

 

(Nyitókép: A mariupoli Azovsztal acélgyárból kimenekített, sérült ukrán katonák egyikét emelik ki a mentőbuszból Novoazovszkban.)

Vélemények

mutasd mind