Orosz–ukrán háború: Finnország és Svédország NATO-csatlakozási terve bosszantja az oroszokat

Mindkét ország jövő héten kérheti a felvételét a NATO-ba. A finnek már a törökökkel tárgyalnak, szavazzák meg a csatlakozásukat.
Cservenák Zoltán

2022. május 14. 23:08

Orosz–ukrán háború: Finnország és Svédország NATO-csatlakozási terve bosszantja az oroszokat

Finnország „békésen” akarja tartani az finn–orosz határt – mondta a külügyminiszter a szombati NATO-találkozón. Pekka Haavisto finn külügyminiszter azt is megerősítette, hogy fenn kell tartani a kommunikációt a Kreml-lel, mivel egyre közelebb kerülnek a NATO-csatlakozáshoz. „1300 kilométeres határunk van Oroszországgal” – mondta újságíróknak Berlinben, ahová meghívták, hogy csatlakozzon a NATO külügyminisztereinek találkozójára. 

 

„A határ békés, és ezt a határt békén akarjuk tartani. Nagyon fontos, hogy kommunikáljunk szomszédunkkal.”

 

Arra a kérdésre, hogy Törökország ellenzi Finnország NATO-csatlakozását, Haavisto azt mondta, pénteken felhívta Mevlüt Çavuşoğlu török ​​külügyminisztert, hogy csillapítsa a feszültséget a törökök és a finnek között, de a szombati NATO-találkozón folytatja vele a megbeszéléseket. Elismerte, hogy bármelyik NATO-tag „megakadályozhatja a tagfelvételi folyamatot”, ezért fontos mindenkivel „jó kapcsolatokat” fenntartani. Törökország, ami Oroszország és Ukrajna között közvetítőként szerepelt eddig, nem örül Finnország és Svédország esetleges NATO-csatlakozásának. Recep Tayyip Erdoğan elnök azzal vádolta a nemzeteket, hogy kurd „terrorista szervezeteket” támogatnak. Mindazonáltal Haavisto szombaton kijelentette, hogy „biztos abban, hogy végül megtaláljuk a megoldást, és Finnország és Svédország a NATO tagja lesz”.

 

Jó, de mit tud a finn hadsereg?

 

Mielőtt rálegyintene a liberális demokrácia egyik mintaállamára, Finnországra, érdemes tudni, hogy a finn hadsereg nagyon erős. Több mint 60 F18-as vadászgépük van, de rendeltek még 60 vadonatúj F35-öst is. A katonai állomány is lenyűgöző: több tízezer azonnal bevethető katonájuk van, de mivel van hadkötelezettség, Finnország mintegy 900 ezer katonát tud kiállítani rövid időn belül. Ehhez képest a magyar haderő kanyarban sincs. 

 

A svédek hadserege sem elhanyagolható, nagyjából 50 ezer hivatásos katonával, és fejlett fegyverarzenállal rendelkeznek.

 

Nem kapnak áramot a finnek

 

Oroszország felfüggesztette a Finnországba irányuló áramexportot is – erősítette meg szombaton a CNN-nek a finn Fingrid szolgáltató. A Fingrid elhárította a kiesést, mivel az orosz áram az ország teljes fogyasztásának egy töredékét jelenti.

 

Amerikai szenátorok Kijevben

 

Republikánus amerikai szenátorok küldöttsége Mitch McConnell kisebbségi vezetővel az élen találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Zelenszkij azt mondta Instagramján, hogy a mostani látogatás – mivel demokraták már jártak Kijevben – „egyértelmű jele az Egyesült Államok kongresszusának és az amerikai népnek Ukrajna kétpárti támogatásának”.

 

A látogatás apropója, hogy az amerikai kongresszus megpróbált elfogadni egy nagyjából 40 milliárd dolláros segélytörvényt, ami Ukrajnának katonai és humanitárius segítséget nyújtana.

 

Visszavonulnak az oroszok Harkiv térségéből

 

Az ukrán hadsereg közölte, hogy az orosz erők visszavonulnak az északi harkivi régióból. Egy heves ellentámadás számos falut visszavett a Harkivtől keletre fekvő területen.

 

Egy ukrán törvényhozó felszólította az Egyesült Államokat, hogy biztosítson légvédelmi rendszereket és vadászgépeket Ukrajnának, mondván, hogy a harctéren a helyzet „sokkal rosszabb”, mint a háború elején volt.

 

Eközben a műholdfelvételek és az első kézből származó tanúvallomások teljesebb képet adtak az orosz erők többszöri és katasztrofális erőfeszítéseiről a kelet-ukrajnai Sziverszkij Donec folyón az elmúlt héten. Az új videó, valamint a drón- és műholdfelvételek elemzése azt mutatja, hogy az oroszok akár 70 páncélozott járművet és egyéb felszerelést is elveszíthettek, amikor a hét elején megpróbáltak átkelni a folyón. Céljuk az volt, hogy megpróbálják bekeríteni az ukrán védelmet a luhanszki régióban, de ez nem sikerült.