Orosz konvoj a levegőbe, a hadihajók a tenger mélyén, ukrán katonák lengyel kórházakban

Vass Imre

2022. április 15. 16:40

Orosz konvoj a levegőbe, a hadihajók a tenger mélyén, ukrán katonák lengyel kórházakban

Szinte már naponta temetnek katonát Kárpátalján

A Kárpáti Igaz Szó ír arról, hogy az immár 51 napja tartó orosz–ukrán háború miatt az elmúlt időszakban szinte mindennapossá váltak a katonatemetések. Sorra szállítják haza a hősi halált halt katonákat, de arra is van példa, hogy valakiről tudják, elhunyt, de holttestét március vége óta nem tudták hazaszállítani. 

 

Lengyel kórházakba kerültek ukrán katonák

A lengyel kormányfő közölte, hogy az északi, keleti és déli fronton megsebesült ukrán katonákat ápolnak a lengyelországi kórházakban. Mateusz Morawiecki Wroclawban rendezett sajtóértekezletén először azt mondta, lengyel nemzetiségű ukrán állampolgárokról van szó, később fogalmazott úgy: kórházainkban ukrán katonákat ápolunk. A határőrség friss adatai szerint eddig 2 millió 757 ezren menekült Ukrajnából Lengyelországba az orosz invázó óta. A kormányfő közölte: folyamatosan kapcsolatban vannak a segítségre szoruló ukrajnai lengyelekkel, készek megszervezni gyors kimenekítésüket.

 

 

Fotókon a híd, amit az ukrán különleges erők felrobbantottak egy orosz konvoj alatt

Ukrajna egyik különleges műveleti egysége felrobbantott egy hidat a Harkivi régió délkeleti részén, amikor egy orosz katonai konvoj Izjum felé tartva átkelt rajta - közölték az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőinek parancsnoksága csütörtökön.

 

A közlemény szerint egy Tigr páncélozott harckocsiból és több teherautóból állt a konvoj, az ukránok pedig robbanószerkezettel semmisítették meg a hidat.

 

Oroszország egyelőre nem kommentálta a hírt. Az ukrán fegyveres erők vezérkara több képet is közzétett a robbantásról a Facebookon, megerősítve a támadás tényét.

 

Ukrajna több mint 6 ezer háborús bűnről tud

Az ukrán ügyészség eddig 575 orosz gyanúsítottat és több mint 6500 háborús bűnt regisztrált. A háború kezdete óta 198 gyerek haláláról és 355 sérüléséről tudnak. Közben kemény összecsapásokról érkeztek hírek a kelet-ukrajnai Popaszna és Rubizhne városoknál. Az ukrán vezérkar szerint az elmúlt 24 órában nyolc orosz támadást vertek vissza, megsemmisítettek négy orosz tankot, hat páncélos szállítót és egy tüzérségi löveget. A BBC írt arról is, hogy orosz és ukrán katonákat cseréltek a dél-ukrajnai Herszon térségében.

 

A balti ország elnöke szerint nincs kétség: népirtást követnek el az oroszok Ukrajnában

Egils Levits lett államfő szerint is népirtásnak tekinthető, amit az orosz hadsereg az Ukrajna ellen indított háborúban elkövet.

 

„Azután, amit a saját szememmel láttam, minden jel arra utal, hogy népirtás történik” - jelentette ki Levits csütörtök este Rigában, hozzátéve, jogilag ezt nemzetközi bíróság tudná bizonyossággal megállapítani.

 

Levits a lengyel, a litván és az észt elnökkel együtt találkozott a héten Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Előtte elutaztak a Kijev melletti Bucsába, Borodjankába és Irpinybe is, ahol az orosz erők kivonulása után az ukrán hatóságok civilek tömegsírjaira és háborús bűntettek más nyomaira bukkantak.

 

 

Macska-egér játékot játszottak az ukrán aktivisták az orosz diplomatákkal Washingtonban

Szerda este macska-egér játékot játszottak az aktivisták az orosz diplomatákkal, amikor 14 színházi reflektorral vetítették ki az ukrán zászlót a washingtoni nagykövetségre.

 

Benjamin Wittes, a Lawfare főszerkesztője Twitter-oldalán osztotta meg a friss híreket a tüntetés alatt. Napnyugta előtt még viccelődött: „Olyan ez, mint egy nagy fehér vászon a naplementében, ami csak arra vár, hogy megfessék.”

 

Az éjszaka előrehaladtával a követség tisztviselői rájöttek, hogy mire készülnek az aktivisták, és úgy tűnt, hogy saját reflektorukkal üldözik a zászlót az épületen keresztül. Wittes az üldözést macska-egér játékhoz hasonlította, majd bejegyzésében azt mondta, reméli, hogy talán ez mosolyt csal valakinek az arcára Ukrajnában.

 

Zelenszkij: Az orosz hadihajók egyetlen helyre mehetnek, a tenger fenekére

Mint arról beszámoltunk, elsüllyedt az orosz tengerészet Moszkva nevű zászlóshajója. Az oroszok szerint a hajón lévő robbanószer kapott lángra, az ezáltal keletkezett károk miatt pedig épp a kikötőbe vontatták a Moszkvát, mikor a „viharos tenger” miatt a megrongálódott hajótest elsüllyedt. Az ukrán források eközben azt állítják, két, az ukrán haderő által kilőtt, Neptun-típusú rakéta süllyesztette el a hadihajót.

 

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij a következőképp kommentálta a Moszkva sorsát: „az orosz hadihajók egyetlen helyre mehetnek: a tenger fenekére”.