Orosz bombatámadás elől menekülő civilek között öltek meg egy francia újságírót Ukrajnában

Frederic Leclerc-Imhoff a francia BFMTV francia hírtelevízió újságírója az ukrajnai háborús tudósítások 32. áldozata.
Cservenák Zoltán

2022. május 30. 23:45

Orosz bombatámadás elől menekülő civilek között öltek meg egy francia újságírót Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részvétét fejezte ki Frederic Leclerc-Imhoff francia újságíró családjának. A haditudósítót hétfőn öltek meg Ukrajnában. Zelenszkij hétfő éjszakai beszédében azt mondta, „Leclerc-Imhoff a 32. újságíró, aki meghalt a háborúban, és a helyzet továbbra is nagyon nehéz”. Leclerc-Imhoffot, a BFMTV francia hírtelevízió 32 éves újságíróját lelőtték „egy busz fedélzetén, az orosz bombák elől menekülni kényszerülő civilekkel együtt” – közölte Emmanuel Macron francia elnök hétfői Twitter-üzenetében.

 

Így áll a harci helyzet

 

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara hétfőn újabb orosz támadásokról számolt be Luhanszkban és Donyeckben, mondván, hogy több helyen is bevetettek tüzérséget, légi- és földi úton is bombázták például Liszicsanszkot és Szoledart.

 

Eközben az oroszok továbbra is nyomást gyakorolnak Szeverodonyeckre, ahol a jelentések szerint a házak kétharmada megsemmisült. A vezérkar szerint továbbra is dúlnak a harcok a városban és környékén.

 

Miközben az oroszok délről, keletről és északról támadják az ukrán vonalakat Donbászban, egymásnak ellentmondó állítások hangzottak el előrehaladásukkal kapcsolatban. A vezérkar közölte, hogy a harcok tovább folynak Komysuvakha falu körül, Szevrodonyecktől délnyugatra. A CNN egy csecsen egységet mutat be a faluban, és a drónfelvételek arra utalnak, hogy ukrán katonák vonulnak ki a környékről.

 

Az ukrán vezérkar azt állítja, délen harci sikereket értek el, az oroszokat kiűzték a Herszon környékén lévő Mikolajivka faluból „Az ellenség veszteségeket szenvedett, és kivonult Mikolajvka faluból, Herszon régióból, ami pánikot okozott az Orosz Föderáció fegyveres erőinek más egységeinek katonáiban” – közölte a vezérkar.

 

 

Nincs megállapodás az olajembargóról

 

Az Európai Unió „nem engedheti meg magának”, hogy ne szülessen megállapodás a blokk által javasolt hatodik szankciós körben Oroszország ellen – mondta Roberta, az Európai Parlament elnöke hétfőn, miután nem sikerült megállapodni az orosz olajembargóról.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn felszólította az Európai Uniót, hogy tegye félre a belső vitákat, és hagyja jóvá a hatodik szankciócsomagot Oroszország ellen.

 

Hollandia sem kap orosz gázt

 

Az orosz Gazprom hétfőn megerősítette, hogy május 31-től, keddtől leállítja a földgázellátást a GasTerra holland gázkereskedő cégnek.

 

Hétfőn a dán Ørsted energiavállalat és a holland GasTerra gázkereskedő cég arra figyelmeztetett, hogy Oroszország már kedden elzárhatja a csapokat, mert megtagadták a rubelben fizetést. Oroszország eddig Lengyelországnak, Bulgáriának és Finnországnak zárta el a gázcsapokat, mert nem fizetnek rubelben.