Örökségnapok jönnek a hét végén: nézzen rejtett kincseket!

A Somogyi-könyvtár olvasók elől elzárt részeibe, a polgármester dolgozószobájába és az „Öreg hölgy” gyomrába is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők. A hétvége a kulturális örökségeké lesz.

2018. szeptember 13. 11:26

Örökségnapok jönnek a hét végén: nézzen rejtett kincseket!

A nyilvánosság előtt év közben rejtett építészeti és kulturális értékekbe pillanthatnak be azok, akik szombaton és vasárnap részt vesznek a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű országos rendezvénysorozat idei szegedi programjain.

A Tisza-parti városban két napon keresztül egyebek mellett a Somogyi-könyvtárban, a Szent István téri víztoronyban, a városházán, az Új Zsinagógában, valamint az Alsóvárosi Tájházban is tárt kapukkal várják az érdeklődőket.

Ahonnan a várost irányítják: feltárulnak a városháza termei

Szeged egyik legértékesebb műemléképülete az eklektikus-neobarokk stílusú városháza. A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján a nagyárvíz után újjászületett épület vasárnap a látogatók előtt is megnyitja kapuit.

Szeptember 16-án délelőtt 10-től délután 5 óráig várják az érdeklődőket: félóránként indulnak a 25 fős vezetett csoportok.

Az épületbemutató séták során megtekinthető lesz az udvarbelső, a sajtószoba, a díszterem, a tanácskozótermek, a polgármesteri dolgozószoba, a folyosó galéria, a sóhajok hídja, a házasságkötő terem, de akár a belváros panorámáját is megcsodálhatják a részt vevők az óratoronyból.

Az épületbemutató ingyenes, gyülekező a városháza előcsarnokában.

A túrák időtartama egy óra, igény szerint angol és német nyelvű csoportok is indulnak.

Könyvkincseket is bemutatnak a Dóm téri üvegpalotában

A rendezvénysorozathoz idén is épületbemutató túrákkal és várostörténeti sétákkal kapcsolódik a Somogyi-könyvtár.

Szeptember 15-én, szombaton délután 3 órától feltárulnak az 1984-ben átadott Dóm téri üvegpalota látogatók elől egyébként elzárt részei: a restauráló műhely, a könyvraktárak, a gépház.

A részvétel regisztrációhoz kötött, hogy mindenki kényelmesen hozzáférjen a hallani- és látnivalókhoz. A túra időtartama 1 óra.

Várostörténeti séták a Somogyi-könyvtár szervezésében

A Tisza Lajos körút díszei – szobrok, emléktáblák, történetek

A részvétel regisztrációhoz kötött! Tel.: +36-62-425-525/201

A Belvedere-palotától az árvízi emlékműig ívelő Tisza Lajos körút szobrainak és emléktábláinak történetét ismerhetik meg a Somogyi-könyvtár kulturális örökségnapi sétájának résztvevői.

A partfalon lebegő Tisza-allegória nőalakja, az Anna-kút lábujjhegyre emelkedő táncosnője, a központi rendelőintézet homlokzatának szobrai vezetnek a várost hullámsírba döntő árvíz századik évfordulójára emelt krómacél-feketegránit emlékműig. Az érdeklődők megállhatnak egy pillanatra olyan emléktáblák, domborművek és mozaikok előtt is, amelyeknek a hétköznapokban talán kevesebb figyelmet szentelnének.

Vezető neve: Nyilas Péter

Séta indulási ideje:
Szeptember 15. szombat – 10:00
Szeptember 16. vasárnap – 10:00

Séta időtartama: 1,5 – 2 óra
 
„Az utolsó igazi királyunk…”: Mátyás király szegedi emlékei

A részvétel regisztrációhoz kötött! Tel.: +36-62-425-525/201

2018-ban Mátyás király uralkodóvá választásának 560., valamint születésének 575. évfordulójára emlékezik Magyarország. Sétánkon a magyar történelem egyik legismertebb és máig legnépszerűbb uralkodójához köthető szegedi helyszíneket, köztéri alkotásokat keressük fel. Sétánk az Alsóvárosi templomnál fejeződik be.

Vezető neve: Kukkonka Judit

Séta indulási ideje:
Szeptember 15. szombat – 14:30
Szeptember 16. vasárnap – 14:30

Séta időtartama: 1,5 óra
 
Gang és rang – A bérházak világa Szegeden Magyar Edétől Lechner Ödönig

A részvétel regisztrációhoz kötött! Tel.: +36-62-425-525/201

Az 1879-es nagy árvíz utáni évtizedekben az újjászülető és felnövekvő Szeged lakói közül egyre többen bérházba költöztek. A polgári élet eseményeinek, mindennapjainak hátterét adó épületekben a lakások mellett sokszor üzletportálokat, vendéglőket is kialakítottak.

A városnéző séta neves építészek tervezte eklektikus és szecessziós bérpaloták lépcsőházaiba, belső udvaraiba nyújt betekintést. Fedezzük fel a díszes homlokzatok titkait és a mögöttük rejtőzködő párhuzamos világokat: a tulajdonosok, a bérlők és a cselédek történetét!

Vezető neve: Csizmadia Edit

Séta indulási ideje:

Szeptember 15., szombat – 15:00
Szeptember 16., vasárnap – 15:00

Séta időtartama: 2 óra

Az Öreg hölgy és szódavíz készítésének titkai

A Szent István téri víztorony már péntektől megtekinthető, a mai napig működő műemlék épületben megtekinthető állandó tárlatok bemutatják a szikvíz készítésének történetét, valamint érdekes fizikai kísérletek részesei lehetnek a látogatók.
Időszakos kiállításon pedig

A Csongrád Megyei Mérnöki Kamara által szervezett Mérnöki alkotások Csongrád megyében és Csongrád megyei mérnökök alkotásai című időszaki kiállítás célja pedig a mérnöki szakma népszerűsítése, a mérnöki tevékenység bemutatása és a mérnökutánpótlás segítése.

A Szent István téri víztorony nyitva tartása

Szeptember 14., péntek: 9:00-17:00 óra
Szeptember 15 – 16., szombat, vasárnap: 10:00-17:00 óra

Pénteken, szeptember 14-én ingyenes a belépés a víztoronyba, szombaton és vasárnap pedig 220 forintos, kedvezményes belépőjeggyel látogatható.

Az Alsóvárosi Napsugaras Tájházban idén minden az almáról szól

Akik szeretnék megismerni Szeged legarchaikusabb városrészét, azokat egy vezetett sétával is várják, amelynek során többek között felkereshetik a ferences kolostort.

Az itt található látogatóközpontban megismerhetik a gyógynövénykertet, a kőtárat és a kerengőt. A séta során az épített szépségek mellett a résztvevők megismerhetik Alsóváros múltját, népi kultúrájának jellegzetességeit is.

A séta során az épített szépségek mellett a részvevők megismerhetik Alsóváros múltját, népi kultúrájának jellegzetességeit is.

Séták időpontjai: 2018. szeptember 15.    9:00, 11:00, 15:00

A Napsugaras Tájház idei programjai az alma köré csoportosulnak.

Az alma szerepe a paraszti életmódban és néphagyományban” – Előadások az almáról

Tombác, batul vér, télarany, húsvéti rozmaring, fontos, csörgő – régi almafajták, almatermesztés hagyományai és almás ételek a szegedi paraszti kultúrában, előadással egybekötött gasztronómiai utazás.

Előadók: Pulics Julianna és Kulik Melinda
Előadás időpontja: szeptember 15-én 15:00

„Piros alma elgurult a sárba…”- az alma jelentései a magyar néphagyományban

Kulik Melinda előadása.
Előadás időpontja: szeptember 16-án 15:00

Mindkét napon kézműves foglalkozásokkal várják a családokat: lesz almaírás méhviasszal, almabábokat készítenek, kipróbálhatják az almanyomdát és megleshetik, egykoron milyen díszítőmotívumokat készítettek Alsóvároson.

Rendezvény időpontja:
Szeptember 15., szombat 09:00 – 18:00
Szeptember 16., vasárnap 09:00 – 18:00

Szegedi Nemzeti Színház: séták a kulisszák mögött

A hétvégén vezető segítségével nézhetnek be a színfalak mögé a vendégek a Nagyszínházban.

A jelentős színháztörténeti hagyományokkal büszkélkedő Szegedi Nemzeti Színház jelenleg három tagozattal – opera, tánc és dráma – áll a színházszerető közönség rendelkezésére.

Az épületvezetésben részt vevő patinás, a 19. század végén épült, 680 nézőt befogadó Nagyszínház elsősorban az operajátszás és a nagyobb volumenű színpadi művek – operett, musical –  otthona.

Épületvezetések indulnak:

Szeptember 15-én 10:00, 11:00 és 12:00 órától a művészbejárótól.

Az épületvezetés hossza 60-65 perc.

Koncertek is lesznek a megszépült Új Zsinagógában

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember 16-án, vasárnap  délelőtt 9-től este 8 óráig ingyenesen látogatható a szegedi Új Zsinagóga

A rendezvény ideje alatt számos koncerttel készülnek a látogatók számára.

11:00-12:00: Túri Péter az SZTE-ZMK orgonaszakos hallgató ad műsort ahol Bach és Liszt több műve is hallható lesz.

15:00-16:00 DOCPIANO Band koncertezik a ‘Hakol Beseder’ című műsorral, amely során klasszikus zsidó, izraeli dallamok csendülnek fel egyedülálló stílusban a zsinagóga falai között.
A zenekar tagjai: Dr. Juhász Máté és Kovács András.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar ajándékkoncertje.
Vezényel: Gyüdi Sándor.