Örkény-bemutató: Novák Eszter Macskajátéka időskori szerelmi kanosszajárás a Kisszínházban

Az évad első kisszínházi bemutatóját, Örkény István legszerethetőbb szerelmi tragikomédiáját, a Macskajátékot pénteken este láthatják először a nézők Novák Eszter vendégrendezésében a Kisszínházban. A darabot eddig egyetlen alkalommal, ötven évvel ezelőtt tűzte műsorára a szegedi társulat, de fél évszázad múltán sem veszített semmit aktualitásából. A szerelem soha nem volt korfüggő: hetvenévesen pont olyan szánalmas és ostoba lehet a nő és a férfi, akár tizenhét évesen, ha a szív ügyeiről van szó.
Rafai Gábor

2022. október 21. 08:00

Örkény-bemutató: Novák Eszter Macskajátéka időskori
szerelmi kanosszajárás a Kisszínházban

A Macskajáték Örkény István legtöbbet játszott színműve, amelyet 1969-ben egy kisregényből dramatizált. A színpadi változat ősbemutatóját 1971. január 15-én tartották Szolnokon, a Szigligeti Színházban Székely Gábor rendezésében.

 

A Szegedi Nemzeti Színházban eddig egyetlen alkalommal, éppen ötven évvel ezelőtt, 1972. március 25-én mutatták be ugyancsak Székely Gábor rendezésében. Most tanítványa, Novák Eszter vette elő, és állította színpadra.

 

Örkény Macskajátéka gazdag történet, sok mindenről szól: öregségről, szerelemről, testvéri szeretetről és a hatvanas évek kelet európai mindennapjairól.

 

Főszereplői, a két Szkalla-lány, Erzsi És Giza Európa két, vasfüggönnyel elválasztott részéből leveleznek egymással. Özvegy Orbán Béláné éli a létező szocializmus megalázó, lélekpusztító mindennapjait, miközben testvére, Giza kerekesszékbe kényszerülve a nyugati jólétből küldözgeti távoli testvérhúgának intelmeit és levetett ruháit.

 

Ebbe az idillinek cseppet sem mondható életbe csöppen bele az ifjúkori szerelem, az egykor híres, mára már csak a Pamutipar kórusát korrepetáló operaénekes, Csermlényi Viktor.

 

 

Csermlényi tele szájjal beszél, állandóan leeszi magát, piszkos és egyre csak hízik, szerelmese mégis olyannak látja, mint egy görög istent. Orbánné családja aggódva figyelik az eseményeket, de semmit sem tehetnek szenvedélye ellen. Az asszonyt azonban hatalmas csalódás éri, mikor legjobb barátnője, Paula elcsábítja az énekest.  Orbánné annyira kétségbeesik, hogy öngyilkosságot követ el, de túléli.

 

„Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is húszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek. Mindnyájan akarunk egymástól valamit. Csak az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.” – írta a dráma bevezetőjében Örkény.

 

Fiatalságra, szépségre, sikerre kihegyezett korunkban nem igazán tudunk mit kezdeni az időskori létezéssel, miközben aktív életünk egyre jobban kitolódik. Örkény darabjának egyik legfontosabb üzenete az a közhely, hogy minden értelemben működőképes öregkori szerelem, mert a lélek nem öregszik, csak a test. Hetven évesen is pont olyan ostobán és megmosolyogtatóan tudunk szerelmes lenni, mint tinédzser korunkban. 

 

 

A Macskajáték egy érzelmi válságról szól, arról, hogy nem könnyű megöregedni, de sokszor vicces és azért olykor még előnyei is lehetnek.

 

A legtöbb színház akkor veszi elő Örkény darabját, ha talál erre a társulatban alkalmas, megfelelő kvalitású színésznőt, akit jutalomjátékkal ajándékozhat meg. Szegeden Fekete Gizi egy ilyen formátumú művész, aki megfelelő partnerre talál a színpadon Molnár Erikában. Kettejük önálló életre kelt, folyamatos civódása löki egyik jelenetből a másikba a darabot.

 

Az előadás díszleteit Fodor Viola készítette, egy kortalan térbe helyezve a történetet, ahol semmi sem utal arra, mikor és hol is játszódik a darab. Az ötvenes-hatvanas évek hangulatát visszacsempésző jelmezeket – összesen huszonöt váltásnyi ruhát – Zeke Edit tervezte.

 

A darab zenéjét a Szegedről indult, nagyváradi színésznő, Trabalka Cecília szerezte, Hodu Péter sound design közreműködésével.

 

Bemutató október 21-én, pénteken este 7 órakor a Kisszínházban. Az előadást november végéig még kilenc alkalommal láthatja a szegedi közönség.

 

 

Szereplők 

Orbánné: Fekete Gizi

Giza: Molnár Erika

Paula: Vlahovics Edit

Csermlényi Viktor: Pálfi Zoltán

Egérke: Borsos Beáta

Ilus: Tánczos Adrienn

Józsi: Szívós László

Cs. Bruckner Adelaida: Bajtay Horváth Ágota

 

Alkotók 

Díszlettervező: Fodor Viola

Jelmeztervező: Zeke Edit

Zeneszerző: Trabalka Cecília

Sound design: Hodu Péter

Énekmester: Vajda Júlia

Mozgáskonzultáns: Blaskó Borbála

Súgó: Szabó Ágnes

Ügyelő: Nagy-Hajdu Szilvia

Rendezőasszisztens: Varga Mónika

Rendező: Novák Eszter