Őrizetbe vették az isztambuli robbantás fő elkövetőjét, a törökök szerint a Kurdisztáni Munkáspárthoz köthető

Gyorsan meglett a tettes. Az sem meglepő, hogy a törökök szerint a kurd szervezet tagja.
Cservenák Zoltán

2022. november 14. 07:38

Őrizetbe vették az isztambuli robbantás fő elkövetőjét, a törökök szerint a Kurdisztáni Munkáspárthoz köthető

A török hatóságok őrizetbe vették a hat halálos áldozatot követelő vasárnapi isztambuli robbantás fő elkövetőjét, aki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető – közölte hétfő hajnalban Süleyman Soylu török belügyminiszter a detonáció helyszínén újságírókkal.

 

Az Isztambuli Rendőr-főkapitányság őrizetbe vette azt, aki vasárnap délután elhelyezte a pokolgépet a metropolisz forgalmas sétálóutcájában, az Istiklalon.

 

A belügyminiszter elmondta, az első vizsgálatok alapján a merénylet parancsát az észak-szíriai Kobaniban adták ki, az elkövető pedig vélhetően az északnyugat-szíriai Afrín térségében jutott át a szíriai-török határon.

 

Az esettel kapcsolatosan másik 21 embert is őrizetbe vettek.

 

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy az előző napi merénylet 81 sebesültjéből 50-et már hazaengedtek a kórházból. Öt áldozat van intenzív osztályon, két ember állapota pedig továbbra is súlyos.

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este aljas támadásnak minősítette a történteket, kijelentve, hogy Törökországot és a török népet, ahogy eddig, úgy ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni. Az isztambuli főügyészség nagyszabású nyomozást indított az ügyben. Isztambulban körülbelül hat éve nem történt terrorcselekmény. 2016 szilveszterén terroristák mészároltak le szórakozó embereket a Boszporusz partján található Reina klubban. Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK hajtotta végre. A pokolgépes támadásokban több százan vesztették életüket.