Óriásit szakítottak a Fidesz-közeli oligarchák az uniós és hazai pályázatokon

Tíz éve alatt 12 Fideszhez köthető oligarcha 42 cége nyerte az EU-s finanszírozással kiírt közbeszerzéseken nyerhető pénz 21 százalékát – írta Korrupciókutató Központ Budapest legfrissebb elemzésében.
Vass Imre

2022. március 12. 10:51

Óriásit szakítottak a Fidesz-közeli oligarchák az uniós és
hazai pályázatokon

Az új elemzését a központ szombaton tette közzé és azt a 444.hu szemlézte. Ebben a 2011 és 2021 között lezajlott közbeszerzéseket vizsgálták meg. Kiderült, hogy egy jól meghatározható kör, amelynek tagjai többek között Balásy Gyula, Csetényi Csaba, Garancsi István, Hamar Endre, Homlok Zsolt, Kuna Tibor, Mészáros Lőrinc, Paár Attila, Simicska Lajos, Szijj László, Tiborcz István és Varga Károly cégei jelentős szeletet hasítottak ki a pályázatokon. A Fideszhez erősen köthető vállalkozók 42 cége jó szerepelt a közbeszerzéseken, az elnyerhető pénz több mint ötödét ők vitték el. 

 

Az elnyerhető EU-s pénzek 80 százalékán 3300 cég osztozott, a maradék 20 százalékon pedig az említett 42 vállalkozás. Ez az arány is jól mutatja, hogy mekkora szeletet is hasítottak ki a közös tortából Orbán Viktor oligarchái.

 

Amennyiben a magyar költségvetésből finanszírozott pályázatokat is figyelembe vesszük, akkor még sokkal jobban szerepeltek ezek a cégek, mintha csak az EU-s forrásokat számoljuk.

 

Az elemzésből az is kiderült, hogy a tavaly előtti év, 2020 volt a legjobb éve ennek a 42 cégnek, ekkor nyerték a legtöbb pénzt. A pandémia miatt a legtöbb vállalkozás nehéz időszakot élt át, azonban a „haveri” cégekbe a különféle pályázatokon és alapokon keresztül csak úgy öntötte az Orbán-kormány a pénzt