Óriási kedvezménnyel vásárolhatnak majd fel önkormányzati lakásokat fideszes politikusok és barátaik

Az utóbbi időben több fideszes politikus és kormányközeli vállalkozó is különböző trükkök segítségével jutott önkormányzati ingatlanokhoz. Ők most nagyot nyernek, mert 70 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a bérelt lakásaikat.

2021. május 12. 14:23

Óriási kedvezménnyel vásárolhatnak majd fel önkormányzati lakásokat fideszes politikusok és barátaik

Böröcz László fideszes parlamenti képviselő kedd este nyújtotta be a javaslatot, aminek a segítségével a bérlők jelentős kedvezménnyel juthatnak hozzá a lakásaikhoz. Mindenki, aki 2020. december 31-e előtt létesített bérleti jogviszonyt, az minimum 70 százalékos kedvezményt kap a lakás forgalmi értékéből.

Az árcsökkentés a beköltözéstől számított minden eltelt évben egy százalékkal növekszik, így legfeljebb 15 százalék további kedvezmény vehető igénybe. De ez még nem minden, ugyanis aki egy összegben ki tudja fizetni a vételárat, annak még 30 százalékot köteles elengedni az önkormányzat.

A javaslat eredetileg azt a helyzetet oldotta volna fel, hogy a budai vár műemlékvédelem alatt álló épületeinek bérlői másokkal ellentétben nem vásárolhatták meg az általuk bérelt ingatlanokat a rendszerváltás után. Ezzel pedig hátrányt szenvedtek más kerületek lakosaival szemben, akiknek erre volt lehetőségük.

Csakhogy Böröcz László javaslata azoknak is lehetővé teszi a kedvezményes lakásvásárlást, akik nem szenvedtek kárt, hiszen csak a közelmúltban szereztek ingatlant.

A 24.hu össze is gyűjtött néhány olyan kormányközeli szereplőt, akik nagyon jutányos áron szerezhetnek így ingatlant:

  • Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke,
  • Palkovics László innovációs és technológiai miniszter,
  • Bayer Zsolt kormánypárti publicista,
  • Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese,
  • Kuna Tibor, korábbi kormányközeli üzletember.

A fenti listából Bayer Zsolt és Rákay Philip is trükkös lakáscserék segítségével jutott értékes budapesti ingatlanokhoz, ahogy erről a lap korábbi cikkeiben már beszámolt. Bayer akkoriban úgy nyilatkozott: 

„mindenki bele van kényszerítve, hogy úgymond törvénytelenséget kövessen el.”

Ha valóban így van, akkor ez a törvénytelenség utólag igen kifizetődőnek bizonyulhat.