Óriási csúszásban a szegedi gyermekpszichiátria átadása: az egyetem adós maradt a válasszal

Szerettük volna megtudni, mi az oka, hogy nem adták át határidőre a gyerekpszichiátria új épülettömbjén. Nem rajtunk múlt, hogy ez nem sikerült.
Bod Péter

2023. január 24. 12:28

Óriási csúszásban a szegedi gyermekpszichiátria átadása: az egyetem adós maradt a válasszal

Információ kéréssel fordultunk a szegedi egyetem sajtóosztályához, hogy tudjuk, miért csúszik a gyermek- és jfjúságpszichiátriai részleg új épületszárnyának átadása, amelyet tavaly november 15-ére ígértek. Ez a dátum szerepel a beruházásnál található tájékoztató táblán. 

 

A kivitelezési munkák elhúzódásáról, annak okairól szerettünk volna érdeklődni, ezért január 11-én az egyetemhez fordultunk, de tíz napig nem érkezett válasz. Ezt követően egy egyetemi rendezvényen találkozva az egyetem sajtóosztályának munkatársaival, rákérdeztünk, mikor kapunk választ. Hamarosan – hallhattunk.

 

Szerettünk volna megtudni, mi az oka a beruházás elhúzódásának. Érdeklődtünk arról is, hogy kinek és minek tulajdonítható, hogy jelentősen csúszik az átadási időpontja. Ez utóbbit arra alapoztunk, hogy az épület készültségi foka – a megállapításhoz nem kell szakembernek lenni – láttán nyilvánvaló volt, hogy az átadás időpontjára még hosszú hónapokat kell várni. Szerettük volna megtudni, hogy a kivitelező Dél-Konstrukt Zrt-t terheli, és ha igen, milyen felelősség munka elhúzódása miatt. 

 

 

Azt a kérdést is feltettük a sajtóosztályának, hogy ebben a helyzetben élhet-e kötbérigénnyel az egyetem. Érdekelt volna az is, hogy amennyiben igen, az milyen nagyságrendű lehet. Természetesen az iránt is érdeklődtünk, hogy a kialakult helyzetben mikorra várható a klinikai épülettömb átadása.

 

Válasz azonban továbbra sem érkezett, így kedden reggel ismét írásban kerestük meg a sajtóosztályt, és feltettünk a közel két hete megfogalmazott kérdéseinket. Ezúttal harminc perc alatt kaptunk választ, ami szinte minden konkrétumot nélkülöz: 

„Alábbi megkeresése kapcsán a következő tájékoztatást adjuk: A Covid19 koronavírus-járvány és a megváltozott gazdasági környezet miatt előfordul, hogy egyes beruházások átadása csúszik. A gyermek- és ifjúságpszichiátria jelenleg több, mint 70 százalékos készültségű. Átadása 2023 nyarára várható.”

 

Érthetetlen, hogy ennek a válasz a megszületéséhez miért volt szükség két hétre. Ám ha ezen túltesszük magunkat, akkor megállapítható, hogy a válaszból éppen csak az nem derül ki: valójában milyen okok miatt nem tudják tartani a határidőt. A határidő csúszása kinek róható fel? Érvényesíthető-e ebben az esetben kötbérigény.

 

 

Ezekre egyáltalán nem kaptunk választ, mert önmagában az a megfogalmazás, ami a „megváltozott gazdasági körülményekre” és „koronavírusjárványra” vonatkozik aligha vehető komolyan annak figyelembevételével, hogy ez a „válasz” szűkösen bánik a konkrétumokkal. 

 

A beruházás 2020. november 15-én kezdődött, és akkor úgy számoltak, hogy napra pontosan két év múlva, 2022. november 15-én adják át a szegedi gyermekpszichiátria új épületszárnyát. 

 

Eleinte úgy tűnt, hogy a kivitelezés körül minden rendben van. Ezt támasztotta alá, hogy 2021. november 9-én megtartották az új épületszárnyának bokrétaünnepségét, amelyről a Szeged.hu is tudósított. A folyamatban lévő kivitelezési munka ezt követően nem szerepelt a hírekben, amiben nincs semmi meglepő, mert újból sajtóhír akkor lett volna a beruházásából, amikor az épületszárnyat átadják.

Az eredeti tervek szerint ez lett volna tavaly november 15-én. Ma annyival lettük okosabbak, hogy a gyermekpszichiátria új épületszárnyát valamikor idén nyáron adják át. 

 

Ha tetszik, ez az egyetlen információnak nevezhető mozzanat a 70 százalékos készültségi szint mellett az egyetem sajtóosztálya válasznak még nagy jóindulattal sem nevezhető levelében.

A nyár sem tűnik túlságosan konkrétnak. Kilencvenkét napból áll. 

Címlapon

mutasd mind