Orfeusz és Euridiké szerelemtáncával nyitja az évadot a Szegedi Kortárs Balett

Orfeusz és Euridiké tragikus szerelmi történetét mutatja be pénteken este a Nagyszínházban a Szegedi Kortárs Balett. A 39 éves olasz vendégkoreográfus, Enrico Morelli darabját júniusban a Művészetek Palotájában egyszer már előadta a szegedi társulat.

2018. október 16. 13:20

Orfeusz és Euridiké szerelemtáncával nyitja az évadot a Szegedi Kortárs Balett

Az új előadásban, az Orfeusz és Euridikében a főhőst Czár Gergely alakítja, párja Takács Zsófia lesz.

Az egyik legősibb szerelmi történetben a társulat több új táncosa is bemutatkozik a pénteki premieren: Aradi Zsolt, aki Kerberost, a háromfejű kutyát alakítja két másik társával, illetve az olasz táncos, Claudia Elvetico és Bacsó Gabriella, akik szintén új tagjai a társulatnak. Kharónt, a holt lelkek ladikosát Kovács Péter alakítja, aki a Közép-Európa Táncszínházból érkezett Szegedre.

A darabot az olasz Enrico Morelli koreografálta. Az olasz művész most harmadszor dolgozik a szegedi társulattal, de csak másodszor rendez pályafutása során egész estés darabot.

A koreográfus elmondta, a darabot édesanyjának ajánlotta, mivel ő kétévesen elvesztette édesapját, édesanyja pedig társát, így szerelme nélkül kellett őt felnevelnie.

– Mivel személyesen is érintett vagyok, ezért az érzelmi viszonyok felől ragadtam meg a történetet – mondta el Morelli.

A darab fővárosi bemutatójára meghívta édesanyját is, aki júniusban el is utazott Budapestre megnézni fia koreográfiáját.

Enrico Morelli új munkájában elsősorban Orfeusz utazására fókuszál. Az első felvonás a Földön játszódik, barokkos hangzásvilágot alkalmaz. Az alvilágban játszódó második részt viszont inkább hideg, elektronikus dallamok szövik majd át. Így két zeneszerző dolgozott a darabon, hogy kialakuljon ez a fajta kontraszt.

Az évadnyitó társulati ülésen a pénteki premier tudnivalói mellett elhangzott az is, hogy eseménydús évadot kezd a Szegedi Kortárs Balett.

Pataki András igazgató elmondta, hogy rövid nyári szünetet követően tértek vissza a táncosok a munkához. Június 27-én a Művészetek Palotájában tartották a társulattal immár harmadik közös művét készítő olasz koreográfus, Enrico Morelli darabjának előbemutatóját.

Augusztus elején pedig az együtteshez érkező új táncosokkal elkezdődtek az őszi fesztiválszezont megelőző próbák.
Augusztus 23-án Szatmárnémetiben tettek eleget egy fesztiválmeghívásnak, majd keszthelyi, pécsi és budapesti vendégjátékokon léptek föl.

Az együttes csatlakozott a Szegedi Nemzeti Színház új vezetésének számos kezdeményezéséhez, így a Magyar Dráma Napja alkalmából megnyitották próbatermüket az érdeklődő közönség előtt, majd fölléptek a teátrum alapításának 135. évfordulóját köszöntő vasárnapi gálaesten.

Szeptember 30-án félszáz táncegyüttes társaságában a Millenárison, a leendő Nemzeti Táncszínház helyszínén ünnepelték az idén 25 éves Nemzeti Kulturális Alapot. 5-én pedig az együttes egyik legnépszerűbb produkciója, a Carmina Burana belgrádi bemutatójával kezdődött el a Nyugat-Balkáni Kulturális Évad programja.

A péntek esti bemutató után a szegedi társulat az Abszurdiával Nagyváradon vendégszerepel, október végén pedig Lengyelországban mutatják be a Tavaszi áldozat és a Négy évszak című produkciójukat. Novemberben és decemberben elsősorban a gyermekközönséget megszólító előadásokat játszanak, felújítják a Diótörőt, amelyet Szeged és Budapest mellett Százhalombattán is játszanak majd.

Az év végén pedig a társulat táncosainak részvételével újra műsorra tűzik az Álomutazó című mesemusicalt, amelyet Juronics Tamás koreografált és tavaly karácsonykor mintegy ötvenezren láttak Budapesten, a BOK-csarnokban.

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind