Orbánról, Kiss-Rigó püspökről és a szegedi stadionról ír a Guardian

Politikai hatalmának erősítésére használja a kereszténységet Orbán Viktor Magyarországon – tömören erről szól a brit The Guardian legfrissebb cikke, amiben Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és a stadionja is szerepel. Világhír.

2019. július 16. 22:20

Orbánról, Kiss-Rigó püspökről és a szegedi stadionról ír a Guardian

A szerző, Shaun Walker hosszú cikkben ecseteli Orbán Viktor miniszterelnök és a kereszténység viszonyát a Guardian online kiadásában. Azt írja többek között, hogy a szélsőjobboldali Orbán keresztény üzenetekkel igazolja a bevándorlási politikáját. 

Kifejti, hogy Orbán egyik legfőbb szövetségese Kiss-Rigó László püspök, akitől idézi, hogy „Európa figyelmen kívül hagyhatja vagy tagadhatja vagy küzdhet saját identitása és keresztény gyökerei ellen, de ezzel a társadalom öngyilkosságot követ el.” A szerző idéz még egy gondolatot a püspöktől: „Minél több bevándorló jön, annál kristályosabbak lesznek az értékek.”

Shaun Walker Kiss-Rigó Lászlóról azt is írja, hogy a szegedi labdarúgóklub elnökeként az egyház által működtetett stadiont is épít, amely csak része azon fejlesztéseknek, amit a futball-őrült Orbán végrehajtott. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az adófizetők pénzéből.

A szerző szerint a keresztény értékek egyes részei Orbán politikájának részévé váltak, ezek között szerepelnek a Kiss-Rigó Lászlótól idézett gondolatok, ugyanakkor Shaun Walker azt állítja, a magyar miniszterelnök  jó néhány keresztény értékről lemond.

A cikkben az is olvasható, hogy a harmadik ciklusát töltő Orbán szélsőjobboldali és migránsellenes retorikát alkalmaz, miközben az országot egyre inkább tekintélyelvű módon irányítja. Míg korábban gyakran használta az illiberális demokrácia jelzőt rendszerére, mostanában inkább a keresztény demokrácia jelzőt használja.

A szerző szerint ugyanakkor Orbán nem túl keresztény akkor, amikor például konténerekben és táborokban tart menekülteket, akiknek enni sem ad. A cikkben meg is kérdezik Iványi Gábor lelkészt, aki – a keresztény szellemiségtől vezérelve – maga is megpróbált ételt vinni a tranzitzónában rekedt menekülteknek, sikertelenül.

A cikk Orbán kritikusait idézve megjegyzi, úgy néz ki, a kereszténység teljesen mást jelent a magyar miniszterelnöknél, mint Krisztus követése és az elesettek gyámolítása. A kereszténység Orbánnál a fehér konzervatív Európát jelenti – írja forrásaira hivatkozva Shaun Walker.

A szerző felhívja a figyelmet arra az érdekességre is, hogy Kiss-Rigó László, ha kell védelmébe veszi Orbán Viktort és Donlad Trumpot is. 

„Nagyon örülünk annak, hogy vannak olyan politikusok, mint Orbán és Trump, akik valóban képviselik azokat az értékeket, amelyeket mi, keresztények fontosnak tartunk” – mondta Kiss-Rigó László, amikor megkérdezték, hogy valószerű-e az, hogy Trump a keresztény erény eszményképe. Hiszen Trumpnak, akárcsak Orbánnak a liberalizmus elleni küzdelem fontosabb, mint bármely keresztény erény – olvasható a Guardian cikkében.

Címlapon

mutasd mind