Orbánék szerint embergót jelent az uniós gázársapka, nem támogatják

Csak erre a télre vezetne be uniós gázárkorlátozást az Európai Unió.
Cservenák Zoltán

2022. október 19. 22:33

Orbánék szerint embergót jelent az uniós gázársapka, nem támogatják

„Brüsszel legújabb javaslata a gázársapkáról Magyarország számára jelenlegi formájában gázembargót jelent. Elég volt az elhibázott brüsszeli szankciókból!”

 

– ezt írta, íratta Orbán Viktor a Facebook-oldalára azzal kapcsolatosan, hogy az unió sapkát húzna a gázárra. Orbán csütörtökön és pénteken egyébként Brüsszelbe megy, ahol uniós csúcs lesz.

Ezzel készül von der Leyen

Az uniós csúcsra Ursula von der Leyen letett az asztalra egy lehetséges megoldáscsomagot, amivel csökkentenék a gáz árát Európában.  

  • 2023 márciusáig ársapkát vezetnének be a gázra, annak érdekében, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) árkilengéseit megakadályozzák.
  • Az uniós bizottság árkorrekciós mechanizmus bevezetését javasolja a holland TTF-gáztőzsdén lebonyolított ügyleteknél, méghozzá dinamikus árkorlátozással.
  • Az uniós jogszabály-tervezet közös uniós gázvásárlást is lehetőséget biztosítana, ennek lényege, hogy az uniós országok közösen vennének gázt, így nem versenyeznének egymással, nem licitálnának egymásra, valamint gigavásárlóként komolyabb vevőként jelenhetne meg a piacon, mint az országok külön-külön.
  • Javítanák a gázbeszerzések átláthatóságát.
  • Az uniós bizottság szolidaritási szabály bevezetését is javasolja ellátási hiány esetén, a gázt, illetve cseppfolyósított földgázt szállító csővezeték-csatlakozással nem rendelkező tagállamok számára. Ez biztosítja, hogy minden vészhelyzetbe került tagállam méltányos ellentételezés fejében kapjon gázt egy másik tagországtól, feltéve, hogy a gázt el lehet szállítani abba a tagállamba, ahol szükség van rá.
  • Felgyorsítanák a megújuló energiaforrásokba és az infrastruktúrába való befektetést.
  • A kohéziós alap 2014–2020 közötti időszakára szóló teljes nemzeti előirányzott forrásainak tíz százalékának célzott, rugalmas felhasználását is javasolja a jelenlegi energiaválság magánemberekre és vállalkozásokra gyakorolt hatásainak kezelésére.
  • Jobban védenék az Északi Áramlatot.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (fotó: Dursun Aydemir,forrás:Anadolu Agency via AFP)

 

Ursula von der Leyen azt is mondta, néhány tagállam jobban függ az orosz gáztól, mint más tagállamok, különösen a tengerpart nélküli közép-európai országok, de ha integrált ellátási láncaink vannak és a gázellátás akadozik egy országban, akkor az hatással lesz minden tagállamra. Szerinte „ezért tehát a gázmegosztás létfontosságú”. Felhívta a figyelmet, hogy a tagállamok 5 éve kötelesek szolidaritási megállapodásokat kötni régióbéli szomszédiakkal, de eddig 40 lehetséges megállapodásból csak 6 jött létre, ezért általános szolidaritási megállapodás lép hatályba, amíg az egyéni megállapodások meg nem köttetnek.

 

„15 százalékos megtakarítást értünk el, a tárolóinkat 92 százalékig feltöltöttük, ellenálltunk az orosz zsarolásnak. De az ellenállásnak megvan az ára, a háztartások gázszámlája megnőtt, a cégeknek egyre nehezebb fenntartani a versenyképességüket” 

 

– ismerte el az Európai Bizottság elnöke. A versenyképességet a megújuló energiaforrásokba és az infrastruktúrába fektetett pénzekkel javítanák. A tiszta energiára való átállás lehet Európa válasza az energiaválságra.

 

Meg kell jegyezni: az orosz gázra továbbra sincs embargó az Európai Unióban, csakhogy azt az oroszok nem vagy csak akadozva szállítanak. Az orosz olajra is csak január 1-jétől lesz embargó, a szabályozás Magyarországra nem vonatkozik az orosz olajtól való nagymértékű függőségünk miatt.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind