Orbánék bármennyiszer meghosszabbíthatják 180 nappal a veszélyhelyzetet novembertől

Május 24-e óta háborús veszélyhelyzet van Magyarországon. Egyedüliként Európában.
Kékes Viktória

2022. szeptember 28. 11:29

Orbánék bármennyiszer meghosszabbíthatják 180 nappal a veszélyhelyzetet novembertől

A járványadatok folyamatos javulása miatt májusban a kormánynak tudomásul kellett vennie, hogy nincs más lehetősége, június 1-jével meg kell szüntetnie a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet.

 

Orbán Viktort viszont nem olyan fából faragták, mint aki könnyedén lemond az ezzel együtt járó rendeleti kormányzásról, ezért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter villámgyorsan benyújtott a parlamentnek egy olyan törvényjavaslatot, ami lehetővé tette, hogy az orosz–ukrán háború okán újfent veszélyhelyzetet hirdethessen a kormány. 

 

Az Országgyűlés fideszes többsége a tőlük megszokott tempóban fogadta el a „gránitszilárdságú” Alaptörvény tizedik módosítását, Orbán Viktor pedig még aznap, egy Facebookra feltöltött videóban jelentette be, hogy éjféltől háborús veszélyhelyzet lesz Magyarországon. Ezt az Országgyűlés június 8-i ülésén november 1-ig meghosszabbította

 

A folytatásról is időben gondoskodtak: kedd este nyújtotta be Kocsis Máté azt a törvényjavaslatot az országgyűlésnek, ami alapján november 1-jétől legfeljebb 180 nappal meghosszabbítsák a veszélyhelyzetet „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében”. A törvény szerint erre az Országgyűlésnek újra és újra lehetősége lesz, így a kormánynak többé nem kell piszlicsáré módosításokkal bíbelődnie.

 

 

Címlapon

mutasd mind