Orbán zárt körben manipuláltnak nevezte az orosz választásokat

És Nagy Imrét is elővette.
Cservenák Zoltán

2023. január 29. 12:12

Orbán zárt körben manipuláltnak nevezte az orosz választásokat

A Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium által szervezett sajtóbeszélgetésen, a kiválasztott újságíróknak Orbán Viktor nem csupán akkor mondott erőset, amikor „halálzónaként” és/vagy „senki földjeként” emlegette a háborús Ukrajnát, hanem Oroszországról és Vlagyimir Putyinról is lényegre törően beszélt.

 

A beszélgetésről Roland Tichy újságíró újabb részleteket hozott nyilvánosságra. Eszerint Orbán úgy látja,  

 

Vlagyimir Putyin nem adja fel a háborút Ukrajnában, mert „a háború vesztesei nem nyernek választásokat, még a manipuláltakat sem”.

 

– vette észre a HVG. Azt is írják, Tichy szerint Orbán egyáltalán nem akkora oroszbarát, mint azt gondolják róla, az újságíró úgy véli, „ismeri a kegyetlenségüket, elvégre az akkori miniszterelnököt és elődjét, Nagy Imrét 1956-ban az oroszok felakasztották”. Tichy utóbbi megjegyzése persze pontatlan, hiszen Nagy Imrét 1958-ban végezték ki Kádárék.

 

Az MCC-s beszélgetésen Tichy szerint Orbán vázolta, szerinte miként alakult át az oroszok háborús terve. Miután kiderült, hogy nem tudják elfoglalni Ukrajnát, Putyinék most inkább egy ütközőzóna létrehozását szeretnék elérni. Ez lenne az annektált négy régió, Donbász, Luhanszk, Herszon és Zaporizssje.