Orbán Viktort név szerint említik az Európai Parlament oligarchákról szóló jelentésében

Hatékonyabban kíván fellépni az Európai Parlament az olyan tagországok ellen, ahol az uniós forrásokat a nemzeti kormányok tagjai saját pénzügyi hasznukra fordítják. Az erről szóló jelentésben Magyarország és a magyar miniszterelnök név szerint szerepel. A kormány válasza az uniós bírálatokra: Soros.
Kékes Viktória

2022. február 11. 10:54

Orbán Viktort név szerint említik az Európai Parlament oligarchákról szóló jelentésében

„Az Európai Parlament rendkívüli aggodalommal állapítja meg, hogy a politikai kapcsolatokkal rendelkező oligarcha-hálózatok képesek elfoglalni a nemzeti médiapiacot és beavatkozni a demokratikus szféra működésébe” – ez áll abban a jelentésben, amelyet csütörtökön szavazott meg az EP költségvetési bizottsága. 

 

A Népszava cikke szerint a jelentésben több helyen is bírálják a magyar gyakorlatot és Orbán Viktor miniszterelnököt mert

 

számos leleplező, tényfeltáró és oknyomozó cikk szerint Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont.

 

Az RTL Híradónak nyilatkozó Rónai Sándor európai parlamenti képviselő azt mondta, korábban nem volt szokás, hogy egy ilyen dokumentumban megneveznek egyes tagországokat. A jelentés előterjesztései pedig azt emelték ki, hogy rendkívül ritka, hogy az EP megnevezzen és kritizáljon tagállami politikusokat a jelentéseiben és állásfoglalásaiban, ezúttal azonban kivételt tett. 

 

Az RTL megkérdezte a kormányt is a jelentésről. A kormányzati tájékoztatási központ megkeresésükre azt írta:

 

Bízunk benne, hogy a brüsszeli baloldal a világ első számú oligarchájával, Soros Györggyel és hálózatával kezdi az uniós pénzek felhasználásának szigorítását.