Orbán Viktort kérdezte Szeviép- és Quaestor-ügyben Szabó Sándor szegedi képviselő

Szabó Sándor arra volt kíváncsi, hogy a miniszterelnök szerint helyén való dolog-e, hogy miközben egykori minisztere, Lázár János több száz csődbe ment vállalkozásról beszél Szeviép-ügyben, kiderült, hogy a kártalanított cégek tetemes hányada nem is ment csődbe.

2020. március 02. 18:43

Orbán Viktort kérdezte Szeviép- és Quaestor-ügyben Szabó Sándor szegedi képviselő

A szegedi szocialista képviselő egyrészt arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök helyénvalónak tartja-e közpénzből kártalanítani az építési vállalkozókat, hiszen ilyen alapon rengeteg céget kártalaníthatott volna az állam az elmúlt 10 évben.

A Szeviép-károsultaknak összesen mintegy 2 milliárd 700 millió forintot fizettek ki 2018 márciusa és november között. A kártalanítottak között vállalkozók, magán- és állami cégek is voltak.

„Lázár János több száz csődbe ment szegedi kivállalkozóról beszélt. A maximális összeggel kártalanított cégekről azonban sorra kiderült, hogy egyáltalán nem mentek csődbe, sőt, még a Szeviép bedőlésének évében is nyereségesek voltak.”

– jegyezte meg Szabó Sándor. Szabó első kérdése így szólt:

Helytálló, hogy milliós nyereséget elérő építési vállalkozókat közpénzből kártalanít a kormány?

A szocialista országgyűlési képviselő felszólalásában elmondta: nem vitatja, hogy akinek valódi kára származott a Szeviép 2009-es, a gazdasági válság idején bekövetkezett csődje miatt, azt kártalanítani kell, de arra kérte a miniszterelnököt, hogy

öntsön tiszta vizet a pohárba, és mondja el:

 • Pontosan hány szegedi vállalkozó volt a kártalanítottak között, és közülük pontosan mennyi ment csődbe?
   
 • Milyen jogcímen fizettek ki közel 3 milliárd forintot nyereséges, jól menő, milliós nyereséget elérő építkezési vállalkozóknak és cégeknek majdnem 10 évvel a Szeviép csődje után?
   
 • A magyar adófizetők pénzét miért költik prosperáló, cégek kifizetésére?

Szabó Sándor a kártalanítási program kapcsán megemlítette, hogy fideszes kötődésű Quaestor-ügyben több tízezer kisbefektetőnek tűnt el a pénze, az ő kártalanításukról azonban nem hallani.

 • A fideszes kötődésű Quaestor-botrány károsultjait, mikor fogják kártalanítani?
   
 • Mikor fogják azt a több mint 30 ezer kisbefektetőt kárpótolni, akiknek tényleg minden megtakarítása elúszott a magyar állam, a Magyar Nemzeti Bank és az azóta megszűnt Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének hanyagsága miatt az Orbán-kormány regnálása alatt?
   
 • Magyarország legnagyobb pénzügyi csalásának az áldozatait mikor fogják végre megsegíteni?

A szegedi képviselő kérdéseire nem Orbán Viktor, hanem a miniszterelnök megbízásából Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter válaszolt volna, ám ő felkérte Fónagy János államtitkárt.

Fónagy János azt válaszolta: a Szeviép-károsultak kártalanítását szabályozó kormányrendelet nem tett különbséget az érintett vállalkozások között, tehát nem nézték, hogy mely cég nyereséges és melyik nem, sem a Szeviép-csőd időpontjában, sem a kárrendezés idején.

„Nem áll rendelkezésünkre adat, hogy a kárrendezéssel érintett jogi személyek közül hány ment az idők folyamán csődbe. A kormányhivatalok által megküldött iratok alapján készített kimutatások szerint 55 darab szegedi székhelyű vagy lakóhelyű jogi- vagy természetes személy részesült kárrendezésben”

– tette hozzá Fónagy,

igencsak megkerülve a kérdések egy részét.

A Quaestor-ügyről azt mondta: a P&P Gazdasági Tanácsadó Kft. cég összesen 1650 felperessel együtt perli a Magyar Nemzeti Bankot, a Magyar Államot és az Állami Számvevőszéket. Az eljárás folyamatban van.

Fónagy azt is mondta: a felperesek nem léptek föl kártérítési igénnyel.

Korábban írtuk:
Egyszerűen egy ügyről: Szeviép, Fidesz és Szabó Bálint
Szeviép-ügy: színtiszta fideszes botránytörténet
Tápai Péter: 250 milliós sikerdíjat kapott Szabó Bálint a Szeviép-károsultak képviseletéért. Szabó: Találkozunk a bíróságon!
A Fidesz már megint bosszút áll a vereségéért
PS: szálljatok le Kovalcsik Éva bírónőről! Elég a terrorból, az álhírek gyártásából!
5 hazugság a Szeviép-perről, amit a fideszes propagandasajtó terjeszt
Szeviép-károsultak: újabb adatigénylésünkre sem mondja meg a Kormányhivatal, kiknek, és mekkora összeget fizetett ki eddig az állam a több, mint 3 milliárdból
Felmentették a Szeviép volt vezetőit
Pécsen tárgyalják tovább a Szeviép-ügyet
Szeviép-ügy: nyereséges volt a Lázár János által, tönkretett vállalkozóként bemutatott cégvezető
Haverja-e Szabó Bálintnak a Szeviép-kártalanított hajdúböszörményi vállalkozó, aki Lázár Jánossal beszélgetett?
Négy állítás Szabó Bálinttól, amelyek kapcsán mosolygunk
24.hu: kamuzott Lázár János a több száz csődbe ment Szeviép-károsultról