Orbán Viktornak hamarosan döntenie kell Ukrajna európai uniós jelölti státuszáról, még kitartanak a mariupoli vasgyár védői

Volodomir Zenelszkij tíz napja kapott egy kérdőívet Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől. Az ukrán elnök ezt kitöltve átadta az unió ukrajnai nagykövetének. Lvivben már 7 halottról tudnak.
Cservenák Zoltán

2022. április 18. 20:23

Orbán Viktornak hamarosan döntenie kell Ukrajna európai uniós jelölti státuszáról, még kitartanak a mariupoli vasgyár védői

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn átadott egy dokumentumot, amely Ukrajna válaszait tartalmazza az Európai Uniótól kapott kérdőívre – ez újabb lépés Kijevnek az európai uniós tagság felé vezető úton – közölte Matti Maasikas, az Európai Unió ukrajnai nagykövete

 

Maasikas a Twitteren azt írta, „megtiszteltetés, hogy Zelenszkij elnöktől megkapta a válaszokat az Európai Bizottság kérdőívére”.

 

Maasikas megjegyezte, hogy a dokumentumot „von der Leyen elnök mindössze 10 napja adta át”, és „a rendkívüli idők rendkívüli lépéseket és rendkívüli sebességet követelnek”.

A nagykövet fotókat is közzétett, amelyeken Zelenszkij és más magas rangú ukrán tisztviselők, köztük Denys Shmyhal miniszterelnök mellett átvette a dokumentumot.

Bővebben az uniós folyamatról: A kérdőív beküldése egy újabb lépés a teljes jogú EU-taggá válás hosszú folyamatában, amely folyamat általában évekig tart.

 

Az Európai Bizottság most megvizsgálja Ukrajna válaszait a kérdőívben, és véleményt ad arról, hogy Ukrajnának meg kell-e adni a „jelölti státuszt”.

 

Ezután a jelenlegi 27 tagállam vezetőinek kell jóváhagyniuk Ukrajna tagjelölt státuszát, mielőtt átlépnének a következő szakaszba, amelyben Kijevnek össze kell hangolnia társadalmi, jogi, adminisztratív és pénzügyi folyamatait az EU-val.

 

Márciusban az Európai Parlament határozatot fogadott el, amelyben felszólította az Európai Unió intézményeit, hogy „dolgozzanak Ukrajnának EU-tagjelölt státuszát” – írja a CNN.

 

Borrell: Ukrajna egyik része sem biztonságos

Az Európai Unió elítélte az ukrán városok elleni legutóbbi orosz támadást, és kijelentette, hogy a közelmúltban Nyugat-Ukrajnában végrehajtott ágyúzás azt mutatja, hogy az ország egyetlen része sem biztonságos.

 

„Ukrajnát az Orosz Föderáció hetek óta a legintenzívebb rakétatámadások sújtják. Az EU elítéli, hogy az orosz fegyveres erők továbbra is válogatás nélkül és illegálisan ágyúzzák a polgári lakosságot és a polgári infrastruktúrát” – mondta Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője hétfői közleményében.

 

Borrell kijelentette, hogy az EU továbbra is támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatát az ukrajnai háborús bűnök ügyében, és ismét felszólította Oroszországot, hogy „azonnal és feltétel nélkül hagyjon fel az ellenségeskedéssel, és vonjon ki minden erőt és katonai felszerelést” az országból.

 

Lviv: 7 halott

Makszim Kozickij regionális katonai kormányzó korábban hétfőn közölte, hogy 7 ember meghalt és 11-en megsérültek, miután Oroszország négy rakétát kilőtt a nyugat-ukrajnai Lviv városára.

 

Még védik az acélgyárat Mariupol katonái

Hétfőn is heves harcok zajlottak Mariupolban – jelentette Petro Andriuscsenko, a város polgármesterének tanácsadója. Az oroszok bombázzák az Azovstal vas- és acélművet, a város egyik utolsó bástyáját, ami még mindig ukrán ellenőrzés alatt áll. Az orosz hadsereg azt állítja, hogy blokád alá vették az ukrán erőket. Az üzem több mint 10 négyzetkilométeres területen fekszik, és korábban több mint 10 ezer embert foglalkoztatott. Nem világos, hogy hány ukrán katona tartózkodik még az üzemben.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök embertelennek nevezte a mariupoli helyzetet, és azt mondta, Oroszország „megpróbál elpusztítani mindenkit, aki ott van Mariupolban”.

 

Végezhettek a nagyobb keleti csapatmozgásokkal az oroszok

Az orosz erők befejezték a csapatok átcsoportosítását, készen állnak a kelet-ukrajnai támadásra – közölte hétfőn az ukrán védelmi minisztérium szóvivője. A legintenzívebb harcok a Szlobozsanszkij és a Donyecki régiókban zajlanak – mondta Olekszandr Motuzjanyk ezredes a sajtótájékoztatón.

 

Motuzjanyk azt is elmondta, Oroszország támadásra készül Kelet-Ukrajnában annak érdekében, hogy ellenőrizni tudják Donyeck és Luhanszk területét, és biztosítsák a Krímmel közös szárazföldi folyosó stabilitását. Az ukrán erők több települést is visszavettek az orosz erőktől a harkivi régióban található Izium városa körül. A szóvivő elmondta, hogy Izium városa és környékén a legnagyobb az orosz egységek koncentrációja. Erről a helyről megpróbálnak egy offenzívát indítani kelet felé.