Orbán Viktor tévedésben van arról, kit vagy mit pakoltak fel a sajtószabadság ellenségei listájára – szerinte attól szabad a sajtó, hogy még vehet pár nem fideszes újságot

Az igen–nem és nulla–egy relációban gondolkodók nagy örömére készített egy videót Orbán Viktor stábja, amiben újságokat vesz a miniszterelnök, a nemzet egyszerű gyermeke.

2021. július 07. 15:27

Orbán Viktor tévedésben van arról, kit vagy mit pakoltak fel a sajtószabadság ellenségei listájára – szerinte attól szabad a sajtó, hogy még vehet pár nem fideszes újságot

Tartja magát az a régi NER-es hiedelem, miszerint attól van sajtószabadság, ha sugároz az RTL Klub, kiadják még a HVG-t, meg még néhány lapot Magyarországon, amik nem tolják a Fidesz és a kormány propagandáját.

Persze, Orbán Viktor és csapata pontosan tudja, hogy a sajtószabadság nem értelmezhető igen–nem relációban, vagy legalábbis nincs értelme ezt is leegyszerűsíteni kétszavas problémává. Hiszen a sajtószabadság inkább egy skálán mérhető, ami a katasztrofális helyzettől a nagyon jóig sokféle állapotot megjelenít. Vagy akár egy 100-as skálán, mint azt a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet meg is méri alkalmanként.

Most is mértek, ez alapján Magyarország a 33 ponttal a 92. helyen áll 180 országból, miközben az Európai Unióban csak Bulgáriában rosszabb a helyzet. Hazánk az Orbán-rendszernek köszönhetően az 56. helyről csúszott vissza a 92. helyre, és most olyanokkal van egy ligában, mint Lesotho, Ecuador, Szerbia, Észak-Macedónia és Moldova.

Ez a probléma valójában

Azt több ágazati szereplő is jelezte már, hogy miközben a Fidesz-barát lapokba ömlenek a kormányzati hirdetések, tehát „mindannyiunk” pénze, addig a kormányt kritizáló lapok nem számíthatnak ilyen forrásra. Ez is rontja a sajtószabadság helyzetét.

Rontja továbbá a helyzetet, hogy a piaci szereplők közül, aki akarna sem biztos, hogy mer hirdetni a nem Fidesz-barát lapokban és híroldalakon, mivel avval kockáztathatja piaci pozícióit és ugorhat akár egy-egy államilag támogatott beruházás, valamint úgy érzik, rosszabb esélyekkel indulnának állami pályázatokon.

Aztán ott van a Népszabadság bezárása, a megyei lapok átvétele, valamint az Origo és az Index átjátszása a NER-közelébe.

De beszélhetünk a kormánykritikus sajtómunkások megfélemlítéséről, a beszólásokról, a meghívók el nem küldéséről, és a kérdezők távoltartásáról is.

Visszatérve Orbán Viktor videójához, abban az látható, hogy a joviálisnak tűnő miniszterelnök kicsit beszélget egy újságárussal, majd közli, hogy kormányt kritizáló vagy gyalázó lapokat akar vásárolni, majd vesz egy HVG-t, Népszavát, 168 órát, Magyar Narancsot, Élet és Irodalmat és talán Hócipőt.

Aztán jön egy tárgyi tévedés Orbán Viktortól. Azt mondja:

„Azért jöttem, mert fölpakoltak bennünket, mármint Magyarországon valami sajtószabadság ellenségeinek listájára. Soros Gyuri bácsinak valami szervezete.”

Nos, a miniszterelnök vagy csúsztat vagy nem figyel, esetleg az emberei nem merték vele közölni: 

nem Magyarországot tették a sajtószabadság ellenségei listára a Riporterek Határok Nélkül szerkesztői, hanem Orbán Viktort.

Már csak ezért is iszonyatosan rossz, kellemetlen és béna ez a videó, amin még a „mezítlábas” kávé sem segít, és az sem, hogy a végén benne hagytak egy idős urat, aki épp Népszavát ment venni.

„Örülök, hogy más is vesz népszavát, nem csak én” – mondja az idős úr. Ezt a többi között nyilván azért hagyták benne, hogy érzékeltessék: kevesen olvassák ezeket a lapokat. Erre egyébként utal az árus is a videóban.

De vajon igaz-e, amit Orbánék sugallnak?

HVG-ből 26 ezer 700 körül fogy egy hetente, a Népszavából 16 ezer 500 körül naponta, 168 órából 6800 körül hetente. Míg Demokratából alig 7900 hetente, Magyar Nemzetből pedig 10 ezer körül naponta. A megyei lapok 3 év alatt, a KESMA-hoz csatolás óta nagyjából 70 százalékát veszítették el az olvasóiknak.

A kiadott lapok közül tehát elvileg – néhány „ellentétpárt” nézve (Népszava–Magyar Nemzet, HVG–Demokrata) – többen olvassák a kritikus lapokat. Valljuk be, ez a dolog természeténél fogva így normális. A kormánykritikának ugyanis lényegi értelme van, azt az ellenőrző funkciója miatt csinálják, az ajnározó lapokból meg sok mindent nem lehet megtudni. Nem csoda, hogy szinte csak a legnagyobb NER-„rajongók” olvassák a Fidesz-közeli lapokat.

c.s.z.

Címlapon

mutasd mind